Marea căciuleală de la Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Nicolae Petru Mileuţ confecţionează căciuli de când se ştie
Nicolae Petru Mileuţ confecţionează căciuli de când se ştie

Zeci de cojocari din toată ţara au participat ieri la Târgul Căciulilor. Blajul a fost luat cu asalt, ieri-dimineaţă, de meşteşuari-„căciulari“ din toată ţara, care au dorit să-şi vândă produsele la tradiţionalul Târg al Căciulilor.

De Sfântul Nicolae, de aproape 300 de ani, oraşul Blaj se transformă într-o veritabilă capitală a căciulilor. Cine doreşte orice tip de căciulă o poate găsi în această zi la Blaj. Cele mai căutate sunt căciulile din blană de astrahan, care sunt şi cele mai scumpe, dar se vând şi căciuli din blană de nutrie, vulpe, focă şi nurcă. Preţurile încep de la 50 de lei, cele mai ieftine, şi ajung la 300 de lei în cazul căciulilor de damă. Preţurile medii sunt cuprinse între 100 de lei şi 200 de lei.

S-a pierdut moda căciulii

Nicolae Petru Mileuţ (42 de ani) este unul dintre cei aproximativ 50 de producători de căciuli din blană care au venit ieri la Blaj să îşi vândă produsele. „Căciulile se fac din piei, pe care le cumpărăm din Moldova. Lucrăm vara pentru iarnă. Asta este meseria noastră. Avem atelier acasă unde le confecţionăm. Facem între 100 şi 200 de căciuli, depinde şi cum merge sezonul. Am constatat însă că nu se mai poartă. Tineretul nu mai cumpără, iar cei mai în vârstă nu prea au bani ", a spus „căciularul" din Iara. „Merge foarte slab vânzarea. Din ce în ce mai slab. Am plătit 130 de lei numai locul de vânzare. De mulţi ani nu am mai vândut aşa de puţin. Şi anul trecut a fost mai bine", a completat Nicolae Mieluţ.

Situaţia a fost aceeaşi la toate standurile unde existau căciuli la vânzare.„Avem căciuli din blană naturală, dar se vând foarte slab. Chiar dacă mai lăsăm din preţ că e criză şi tot nu avem vânzare. A fost şi mai cald anul acesta şi poate fi şi ăsta un motiv", a afirmat Filip Davidaş (61 de ani), „căciular" din Turda.

La spartul târgului „ficiorii se băteau"

Pentru locuitorii din Blaj şi din localităţile zonei, Târgul Căciulilor este unul dintre cele mai importante evenimente al anului. „Pe vremea noastră erau comunităţi de ficiori în fiecare sat care participau la târg, iar la final încingeau o bătaie. Cei mai puternici erau mândria comunităţii şi se lăudau cu asta un an întreg", a afirmat Vasile Avram, locuitor din Blaj, în vârstă de 69 de ani. Târgul Căciulilor de la Blaj are o tradiţie de aproape 300 de ani.

Pe vremuri la târg se vindeu exclusiv căciuli, dar azi, mai puţin de 30% din comercianţi sunt „căciulari". Ieri, aproximativ 150 de standuri erau ocupate de comercianţi de haine, produse industriale mici şi alte obiecte de talcioc. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite