Locuri blestemate din România: cimitirul în care se aud plânsete de copii, mireasa care vânează oameni şi fantoma care păzeşte secretul de sub un tunel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuri blestemate în România se găsesc de-a lungul şi de-a latul ţării, românii obişnuind să plece deseori urechea la poveştile despre locurile care ar fi bântuite astăzi de sufletele chinuite ale celor morţi în condiţii neobişnuite şi tragice. „Adevărul“ vă prezintă harta locurilor blestemate din România.

Locuri blestemate în România: pădurea Călugărească din Călăraşi

Un blestem aruncat de un călugar cu sute de ani în urmă le dă şi astăzi fiori localnicilor din inima Bărăganului. O legendă cutremurătoare a semănat spaimă generaţii de-a rândul în comuna Dor Mărunt. Pădurea în care au fost masacraţi mai mulţi călugări este ocolită de oameni.

Despre Pădurea Călugăreasca din judeţul Călăraşi se spune că este locul unde nu bate vântul, iar sufletele care nu şi-au găsit liniştea sute de ani bântuie şi acum printre copaci, aceasta fiind considerată unul dintre locurile blestemate din România. Pe vremuri, aici, într-o mănăstire trăiau călugări, însă singura mărturie a existenţei slujitorilor Domnului mai este acum o cruce din piatră, aflată în mijlocul pădurii. În această pădure se spune că nu bate niciodată vântul, iar liniştea este de-a dreptul asurzitoare. Localnicii povestesc despre schitul de călugări care a fost cotropit de turci, iar călugării omorâţi până la ultimul.

Se pare că unul dintre ei a aruncat un blestem asupra turcilor.  Aşa se face că, după moarte, spiritele celor care şi-au mânjit mâinile cu sângele călugărilor s-au întors în desişurile de la Călugăreasca, de unde nu au mai găsit în veci ieşirea.La marginea pădurii sunt, de asemenea, o mulţime de cruci, despre care legenda locului spune că stau de strajă pentru ca spiritele păgânilor său nu poată ieşi. Lumea se fereşte şi azi să intre în desişurile din Călugăreasca de teama blestemelor, iar singurul loc sigur din pădure era crucea albă, pe care stă scris anul 1831 şi care îi protejează pe cei care se roagă lângă ea, atunci când îi prinde noaptea în crâng.
 

Locuri blestemate din Romania
Locuri blestemate din Romania

Locuri blestemate din România: Castelul Haşdeu din Câmpina şi Conacul Bellu din Urlaţi

Frumuseţea castelelor şi conacelor din Prahova au aprins, de-a lungul timpului, imaginaţia localnicilor, impresionaţi de simbolistica ciudată a construcţiilor şi poveştile oamenilor care le-au locuit. Două astfel de locuri blestemate din România sunt, în Prahova, Castelul Hasdeu de la Câmpina şi Conacul Bellu din Urlaţi, despre care se spune că sunt bântuite

Tragedia care a inspirat construcţia Castelului Hadeu de la Câmpina, dar şi structurarea clădirii, care abundă în simboluri oculte, nu puteau rămâne fără ecou în imaginaţia localnicilor şi a vizitatorilor.

Castelul, unul dintre cele mai enigmatice şi înfricoşătoare din România, a fost ridicat pentru geniala şi frumoasa Iulia Hasdeu, primul român care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris, şi care a murit în anul 1888, la vârsta de 18 ani, de tuberculoză. De la moartea copilei, tatăl său, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, a consacrat un adevărat cult fiicei sale şi s-a refugiat în spiritism ca unic mod de a se consola şi de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.
 

Locuri blestemate din România: Mormântul din care răsună plânsete de copii

Cimitirul Dumbrava din Buzău, cel mai vechi din municipiu, este un adevărat muzeu cu importante monumente funerare, unele dintre ele învăluite în mister. Aici se află un vechi şi straniu mormânt al unei mame, despre care se pune că a murit plângând, după ce i-au murit toţi cei şase copii. Se spune că şi în zilele noastre, când e linişte, se aud plânsete de copii.

Mormântul se află la mijlocul cimitirului Dumbravă din Buzău şi este vegheat de un ansamblu statuar, colorat strident, care înfăţişează o mamă în mărime naturală, ce-şi strânge la piept cu disperare cei şase copilaşi. 

Locuri blestemate din Romania
Locuri blestemate din Romania

Lipsa unor informaţii precise a lăsat loc de interpretări, fapt care a lăsat loc în conştiinţa colectivă ideii că acesta este unul dintre locurile blestemate din România. O legendă urbană spune că ar fi vorba despe o femeie blestemată, careia îi mureau copiii la scurt timp după naştere, chiar de Crăciun fără ca vreun doctor să o poată ajuta.

După şase prunci pierduţi, se spune că mama a murit şi ea, plângând şi a fost înmormântată alături de copiii ei. Alţii spun că statuia aminteşte de un episod sângeros, în care soţul şi-ar fi omorât întreaga familie deodată.
 

Locuri blestemate din România: Legendele mireselor moarte şi casa bântuită din Pădurea Trivale

Trei poveşti terifiante, toate plasate în bătrâna PădureTrivale, duc la o casă părăsită, demolată între timp, loc necurat de ritualuri sataniste, despre care piteştenii mai slabi de înger spun cu înfricoşare că ar fi fost bântuită. Acest poveşti fac din Pădurea Trivale unul dintre locurile considerate blestemate în România..

Una dintre legende, cea a miresei făr cap, zugrăveşte povestea stăpânului unui conac din pădurea Trivale, care, în speranţa de a-şi spori avuţia, a hotărât să-şi căsătorească fiica, o tânără de o frumuseţe copleşitoare, cu un bătrân putred de bogat. Tânăra fecioară, care iubea însă un băiat sărman ce-i slujea tatăl, ar fi fugit cu alesul inimii sale chiar în ziua în care părintele îi stabilise nunta ce avea să-i crească averea.

Furibund, tatăl, pornit în căutarea fugarilor ascunşi în pădure, şi-ar fi obligat fiica să asiste la uciderea în chinuri şi sânge a celui pe care fata îl iubea, apoi s-a dezlănţuit şi asupra copilei, pe care ar fi decapitat-o. Nemilosul părinte ar fi murit bântuit de coşmarurile cu fiica sa fără cap îmbrăcată în rochie de mireasă, care s-ar mai fi arătat de câteva ori, de-a lungul timpului, în apropierea unei vechi case părăsite din Pădurea Trivale, demolată în urmă cu doar câţiva ani, despre care se spune că fi fost conacul tatălui său avar.
 

Locuri blestemate din România: Castelul Bran, „vizitat“ de fantomele lui Dracula şi a Reginei Maria

Braşovul are multe locuri unde s-au văzut vindecări miraculoare şi s-au întâmplat lucruri pe care ştiinţa nu le poate explica, motiv pentru care multe puncte ale judeţului au fost considerate locuri blestemate în România. Castelul Bran şi Templul Ursitelor sunt două locuri despre care toată lumea spune că ar fi bântuite.

Locuri blestemate din Romania
Locuri blestemate din Romania

Despre Castelul Bran, obiectivul turistic nr1 al Braşovului  se spune că ar bântuit de fantoma lui Vlad Ţepeş, dar şi de unei tinere care a trăit la Bran şi muritcând avea doar 27 de ani. Legendele spun că şi spiritul Reginei Maria mai vizitează din când în când castelul care i-a fost reşedinţă timp de mulţi ani. Castelul Bran este cea mai mare atractie turistică a ţării şi ascunde încă multe secrete.

Britanicii se jură că au văzut fantome la Castelul lui Dracula. O echipă de la Asociaţia Shadow Seekers au venit la Bran pentru a căuta fantome în anul 2012. Britanicii au venit cu echipament special care detectează undele paranormale şi au cutreierat tot castelul. La final au spus că au găsit chiar fantoma lui Vlad Ţepeş.
 

Locuri blestemate din România: Conacul bântuit al boierului Constantin Pociovălişteanu din Albeni

Legenda locului spune că boierul Constantin Pociovălişteanu săvârşea crime în conacul situat în apropierea bisericii. Boierul a găzduit în conac trei ciobani de la munte, pe care i-a omorât noaptea pentru a le lua galbenii şi oile. Misterul rămas în urma crimelor a transformat conacul într-unul dintre acele locuri blestemate din România

Unul dintre ciobani a luat sângele de la gât cu mâna şi l-a pus pe peretele camerei în care au fost ucişi. După această întâmplare, pe peretele respectiv apăreau mereu urmele de sânge şi o mână. Aceste apariţii neobişnuite s-au păstrat mult timp şi au bântuit conacul chiar şi după moartea boierului sângeros. Urmaşii acestuia au demolat partea din casă unde se afla camera, pentru ca blestemul să dispară. Nu au reuşit, pentru că urmele au continuat să apară în altă încăpere. Galbenii luaţi de la ciobani nu au putut fi folosiţi niciodată, pentru că oricine se atingea de ei devenea o persoană epileptică. 
 

Locuri blestemate din România: Mireasa răzbunătoare din Radovan şi moroii din Gura Racului

În judeţul Dolj există mai multe locuri în care majoritatea dintre noi nu am vrea să călcăm, fiind considerate locuri blestemate în România. Fenomene aparent fără explicaţie sau întâmplări care îţi fac inima să stea în loc au ţesut poveşti cu iz de paranormal în jurul localităţilor Radovan şi Gura Racului.

În satul Gura Racului, din Dolj, toată lumea vorbeşte în şoaptă despre „arătăniile din deal“. Bătrânii povestesc cum aşezarea a fost strămutată acum mai bine de 200 de ani din cauza strigoilor şi sunt convinşi că şi acum, moroii se mai arată la ceas de seară.

Localnicii au povestit că după apusul soarelui, pe uliţe nu mai este ţipenie de om. Satul Gura Racului din Dolj este situate la 20 kilometri de Craiova. „Nimeni nu are curaj să meargă în zona unde sunt moroii. Cine trece prin zonă are doar de suferit. În fiecare seară eu mă rog la Dumnezeu. Îmi este frică de „arătăniile din deal“. Moroii sunt oamenii care nu şi-au găsit liniştea şi fac rău oricărei persoane pe care o întâlnesc“, a spus Ioana Săceanu.   
 

Locuri blestemate din România: Poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

Castelul Corvinilor şi Lacul Cinciş se numără printre locurile considerate blestemate din România care au aprins imaginaţia pasionaţilor de paranormal. Există numeroase poveşti despre cele două obiective turistice, în care acestea sunt prezentate ca fiind sălaşul unor spirite care le bântuie din vremuri îndepărtate.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a devenit în ultimii ani o destinaţie preferată a turiştilor pasionaţi de legende sumbre şi paranormal. A fost asociat, pe nedrept potrivit istoricilor, cu Vlad Ţepeş „Dracula”, voievodul Ţării Româneşti, popularizat ca personaj malefic în celebrul roman scris de Bram Stoker la sfârşitul secolului XIX. Vlad Ţepeş nu a fost ţinut prizonier în Castelul Corvinilor, contrar legendelor care spun că a stat şapte ani în temniţele acestuia şi i-ar înspăimântat pe localnici cu setea sa de sânge.

Poveştile despre spiritele malefice care bântuie castelul s-au perpetuat în ultimii ani, cu sau fără contribuţia lui „Dracula” şi au făcut ca monumentul să fie inclus de mai multe publicaţii internaţionale între cele înfricoşătoare locuri de pe planetă.
 

Locuri blestemate din România: Legendele Cetăţii Colţeşti din Munţii Trascău

Pe Valea Aiudului, în Munţii Trascău, într-un peisaj de vis, în apropierea satului Colţeşti se află ruinele unei cetăţi cu o istorie de peste 700 de ani. Ruinele maiestoase de pe colina dealului ”poartă” legende povestite doar de oamenii locurilor. Una dintre acestea se referă la fantoma.

Cetatea Colţeşti a fost construită în jurul anilor 1296 de contele Thoroczkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. A fost ridicată pe vârful abrupt al unui deal calcaros, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităţilor Trascău şi Sângiorgiu.

Locuri blestemate din Romania
Locuri blestemate din Romania

Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 metri, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matias Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.
 

Locuri blestemate din România: casele bântuite din centrul vechi al Timişoarei

Istoricul Ioan Haţegan spune că în Timişoara se presupune că vechile case poartă spiritele celor care le-au locuit şi au murit acolo, motiv pentru care chiar „miezul târgului” poate fi considerat unul dintre locurile blestemate din România.

Poveştile despe case sau conacuri bântuite sunt multe în Timişoara. Totul ţine însă de sensibilitatea celui care aude o asemenea poveste. Se presupune că toate vechile case poartă spiritele celor care le-au locuit şi au murit acolo. Istoricul Ioan Haţegan ne-a povestit despre câteva locuri din oraş despre care s-a vorbit de-a lungul vremii că ar fi bântuite. Cu rezerva că el nu crede în poveştile cu fantome.

„Eu nu cred în aşa ceva. De exemplu, despre Curtea Berarilor, se spune că este un loc bântuit. Acolo a funcţionat cândva o puşcărie. Acolo a existat şi camera condamnaţilor la moarte. Acum cred că e bucătăria restaurantului. Au fost multe persoane condamnate la moarte, unii au fost executaţi în curte, alţii duşi la Pădurea Verde. Dar eu de 15 ani am biroul în acea clădire şi vă pot spune că nu m-am întâlnit cu nicio fantomă”, a spus Ioan Haţegan.
 

Locuri blestemate din România: Contesa de la BCU şi vechea temniţă a Clujului

Pe lângă pădurea Hoia-Baciu, cunoscută în lume drept un loc bântuit, în Cluj-Napoca sunt clădiri care ascund poveşti cu fantome şi ciudăţenii inexplicabile. Două dintre acestea sunt Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” şi Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă”, temniţă în Evul Mediu.

Legendele despre pădurea Hoia-Baciu, Castelul Banffy de la Bonţida, contesa care trânteşte uşile în anumite locuri din BCU Cluj şi stafiile din bătrâna temniţă a oraşului aduc fiori pe şira spinării celor care le ascultă. Adevărate sau nu, aceste locuri atrag vizitatorii lor, însetaţi de necunoscut şi inexplicabil.

Două dintre aceste locuri sunt clădirea Muzeului de Speologie din Cluj, momentan închis, şi Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”, potrivit revistei online de călătorii cluj.travel.
 

Locuri blestemate din România: Fantoma Cetăţii din Ardud

Una dintre cele mai interesante şi pline de mister legende din Transilvania este şi cea a Cetăţii bântuite de la Ardud. Aceasta este considerată unul dintre locurile blestemate din România. Fata principelui Francisc Rakoczi ar fi fost blestemată de către tatăl său fiindcă a divulgat secretul cetăţii unui ofiţer austriac iar sufletul ei încă bântuie prin cotloanele cetăţii.

Locuri blestemate din Romania
Locuri blestemate din Romania

Una dintre cele mai vechi cetăţi din judetul Satu Mare îşi datorează popularitatea turistică unei legende care o are în prim plan pe fata principelui Francisc Rakoczi. În jurul cetăţii Ardud s-au tesut multe legende legate de figura istorică a lui Francisc Rakoczi al II-lea, printre care şi tunelul sau pivniţa întunecata, cum i se spune în legenda care facea legătura între Cetatea Ardud şi Castelul din Carei.
 

Locuri blestemate din România: Vechi cetăţi, morminte de urieşi, drumuri ale morţii şi „porţile diavolului”

Locurile mai puţin obişnuite din judeţul Botoşani, au aprins imaginaţia localnicilor. Poveşti vechi de sute de ani sunt perpetuate şi astăzi în satele Botoşaniului, iar strigoii şi diavolii nu lipsesc din conţinutul acestora. Vechile morminte dar şi smârcurile fără fund sunt doar câteva dintre locurile care-i bagă în sperieţi pe săteni.

Judeţul Botoşani are o istorie milenară. Primele urme de locuire datează din paleolitic, adică de acum 40.000 de ani. De atunci a fost înregistrată o locuire neîntreruptă. De-a lungul istoriei au apărut şi tot felul de legende. Printre acestea un loc de cinste îl ocupă poveştile cu fantome, cu locuri bântuite sau blestemate. Sătenii din Botoşani au zone pe unde trec cu frică şi îşi fac cruce. Cele mai multe sunt ruine şi mormonte din vremuri de mult apuse.
 

Locuri blestemate din România: Misterul soldaţilor-fantomă de pe Dealul Lunganilor, celebra „ţară de dincolo de negură“ a lui Mihail Sadoveanu

Comuna Lungani este cel mai cunoscut loc din Iaşi, în care oamenii se plâng că sunt bânuiţi de fantome de aproape 100 de ani.

Localitatea situată în apropierea municipiului Botoşani, considerată unul dintre locurile blestemate din România, ascunde privelişti naturale de o frumuseţe răpitoare. Locul l-a inspirat pe Mihail Sadoveanu în scrierea celebrei „Ţara de dincolo de negură". Scriitorul fusese în comună la o partidă de vânătoare prelungită în anul 1936.

Un alt nume important al literaturii române, Barbu Ştefănescu Delavrancea, a scris Trilogia Moldovei (Apus de Soare, Viforul, Luceafărul), cât a stat la conacul din Goeşti (un sat component al comunei), deţinut de nepotul scriitorului, boierul Mişu Ştefănescu.

La grupajul „Locuri blestemate din România” au participat Ionela Stănilă, Dana Mihai, Iulian Bunilă, Cristina Stancu, Simona Suciu, Andreea Mitrache, Alin Ion, Daniel Guţă, Dorin Ţimonea, Ştefan Both, Florina Pop, Nicu Ghişan, Cosmin Zamfirache, Cezar Pădurariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite