Liiceanu, în apărarea melodiei TAXI: Iisus nu a intrat în Ierusalim cu Mercedes şi haine de zeci de mii de euro, ci doar călare pe un măgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu

Filosoful Gabriel Liiceanu susţine că denumirea Catedralei Mântuirii Neamului induce în eroare, respectiv că mântuirea se face pe neamuri, ceea ce este o erezie. Totodată, acesta a declarat că melodia trupei „Taxi”, „Despre smerenie”, a exprimat nemulţumirea oamenilor faţă de trufia preoţilor.

„Nu înţeleg… când spui Catedrala Mântuirii Neamului, accepţi că mântuirea se poate face pe neamuri. Iisus nu a venit să mântuie un neam sau altul, ci a venit pentru omenire. A venit pentru a descărca omenirea de păcat. Nu se face mântuirea în turmă. Catedrala nu poate fi a mântuirii neamului. Povestea asta a fost considerată la un conciliu din 1892 ca erezie. Aş dori să mă lumineze cei din partea Bisericii, cum am ajuns noi să ne mântuim pe neamuri”, a spus Liiceanu, invitat, joi, la emisiunea modarată de Sabin Orcan la B1 TV.

„Iisus nu a intrat în Ierusalim cu Mercedes”

Scriitorul a subliniat, totodată, că melodia trupei „Taxi”, Despre smerenie”, este expresia nemulţumirii oamenilor faţă de trufia demnitarilor Bisericii, care conduc maşini scumpe şi au haine de zeci de mii de euro.

„Dumnezeu nu preferă nimic, pentru că oamenii nu au acces la preferinţele lui Dumnezeu. Cântecelul vine pe o anumită înflăcărare din ultimii ani: credincioşii de la noi aşteaptă un anumit fel de a fi călăuziţi. Iisus nu a intrat în Ierusalim cu Mercedes şi haine de zeci de mii de euro, ci doar călare pe un măgar. Cu acest cântec,  intelectualitatea a dat glas nemulţumirii pe care oamenii au simţit-o în aceşti ani, au dat glas faţă de trufia prelaţilor noştri”, a mai spus Gabriel Liiceanu, precizând că sunt sunt şi preoţi de la ţară care dimineaţa dau covrigii săracilor, dar altminteri, senzaţia este de trufie.

Videoclip retras pentru editare

Mesajul „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“, rostit de 34 de personalităţi şi vedete în videoclipul „Despre smerenie“, lansat de trupa Taxi, a atras admiraţie din partea unora, dar şi reacţii critice din partea altora. Melodia a stârnit un confllict între cei care susţin construirea Catedralei Neamului şi cei care se opun, considerând realizarea construcţiei opulentă.

Trupa Taxi a anunţat că vă retrage controversatul videoclip „Despre smerenie“, ca urmare a deciziei rapsodului Grigore Leşe de a nu mai apărea în filmare, şi precizează că va reveni cu o variantă editată, subliniind însă că acest gest nu înseamnă în niciun caz că se îndoiesc de mesajul piesei.

Rapsodul a cerut să nu mai apară în cli întrucât, susţine acesta, nu i s-a spus că mesajul melodiei are legătură cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite