Exclusiv Județul din România unde se câștigă cel mai bine. Bucurie scurtă pentru Timiș, Clujul rămâne „fruncea”

0
Publicat:

Timișul a depășit Clujul în ceea ce privește salariul mediu net, devenind județul din România unde se câștigă cel mai bine. Bucuria a fost de scurtă durată pentru bănățeni, deoarece Clujul a fost detronat doar o singură lună, iar proiecțiile INS spun că ardelenii rămân „fruncea” și anii următori. 

Clujul rămâne județul din România unde se câștigă cel mai mult. FOTO: PCN
Clujul rămâne județul din România unde se câștigă cel mai mult. FOTO: PCN

Rivalitatea Cluj-Timiș este una dintre cele mai intense competiții urbane din România. Clujul este în top în ceea ce privește salariul mediu net de câțiva ani (cu excepția Bucureștiului), astfel că atunci când Timișoara a depășit capitala Transilvaniei, informația a fost analizată în mai multe publicații economice. Subiectul a fost reluat, zilele trecute, cu ocazia publicării, zilele trecute, a ultimului raport al Institutului Național de Statistică (INS), care indică faptul că, din perspectiva, salariilor, există două Românii. 

S-a dat verdictul și s-au încercat explicații: Timișul a depășit Clujul. De ce?

Cunoscutul economist Iancu Guda a abordat subiectul în emisiunea „Banii în mișcare”, difuzată la începutul săptămânii:

Remarc aici un aspect foarte important – Timișul, pentru prima dată în istorie, depășește Clujul. În Timișoara, în special, cred că deja avem mai multă industrie nu doar tehnolologie, așa cum este binecunoscută zona Clujului”.

Economistul a mai precizat că în luna mai 2024, salariul mediu în Timiș se apropia de 6.000 de lei, iar în Cluj era de 5.943.

„E impresionant, având în vede că chiar la sfârșitul anului trecut, în 2023, Clujul avea un avantaj important, undeva la 400 de lei peste Timișoara. Cât de important este să atragi investitori din mai multe sectoare, diversificate, capabili să plătească salarii competitive nu pentru că te forțează statul cu creșterea salariului minim, ci pentru că își permit”, a susținut Guda.

Clujul rămâne „fruncea”

Acum că am înțeles de ce Timișul a depășit Clujul, trebuie să precizăm că a fost vorba doar despre o lună în care rivalitatea Cluj-Timiș a fost câștigată de județul bănățean. Este vorba despre lun aprilie 2024, când, în Timiș, salariile medii nete au fost de 5.989 de lei, în timp ce în Cluj acesteau s-au ridicat la 5.943 de lei.

A fost însă o excepție care s-a manifestat timp de doar o lună, iar Clujul este continuă să fie în top în ceea ce privește salariul mediu net.

„Adevărul” a analizat situația cu cercetătorul Rácz Béla-Gergely, de la Romanian Economic Monitor, în cadrul UBB, care susține că Timișul vine din urmă, dar în viitorul apropiat nu vom vedea o răsturnare de situație.

Cele mai recente statistici, publicate acum 2 săptămâni arată că Clujul este și acum în top: câștigul mediu net a fost de 6.019 de lei, în timp ce la Timiș s-a câștigat 5.840”, a explicat cercetătorul.

El a mai precizat că în ultimele 18 luni (anul 2023 și 2024 pana in iunie), o singură dată Timișul a depășit Clujul: anume, luna aprilie 2024, când la Timiș s-a câștigat mai mult cu 46 de lei. După aceea, Clujul a revenit în top, având în mai un salariul mediu net mai mare cu 443 de lei decât Timișul.

Diferența de salarii medii nete dintre Cluj și Timișoara, iunie 2023-iunie 2024. FOTO: REM
Diferența de salarii medii nete dintre Cluj și Timișoara, iunie 2023-iunie 2024. FOTO: REM

De ce va rămâne Clujul „fruncea”

Rácz Béla-Gergely susține că Timișul vine din urmă, dar nu crede că va depăși Clujul în viitorul apropiat. De ce?

„Deși industria IT din Cluj este la un nivel mai scăzut decât a fost anul trecut - tot merge destul de bine, iar salariile acolo au rămas tot mari, peste 10.000 lei net în medie. Serviciile iarăși merg bine la Cluj, și au o pondere mare din PIB-ul județean. Plus, creșterea PIB-ului județean este mai mare la Cluj decât la Timișoara”, a explicat cercetătorul.

Economiștii de la Romanian Economic Monitor au mai descoperit că, în contextul în care dezvoltarea orașelor este corelată cu infrastructura, în orașele conectate la autostrăzi PIB-ul este cu 15% mai mare comparativ cu cele care nu sunt conectate. „După ce există infrastructură, sau sunt dezvoltări mari, acestea sunt benefice economie și cresc PIB-ul local”, susține cercetătorul. Astfel, pe lângă cele două mari proiecte de infrastructură, aflate într-adevăr la început și cu finanțare relativ incertă, metroul și centura metropolitană, în Cluj au fost demarate mai multe proiecte mari de dezvoltare imobiliară.

Prognozele INS dau Clujul în top și în 2027

Rivalitatea Cluj-Timiș poate fi analizată și în funcție de proiecțiile făcute de economiști. În analizele făcute de Institutul Național de Statistică (INS), Clujul apare ca dominând topul salariilor medii nete și în următorii ani, inclusiv anul 2027.

În documentul „Proiecţia principalilor indicatori economico – sociali în 2023 – 2027”, publicat în ianuarie 2024 de INS, se arată că județul Cluj va depăși Timișul la PIB în 2027 (4,4 față de 4,2%), la număr mediu de salariați (280.000 față de 270.000) și la venitul mediu net (7.533 de lei față de 6.597).

Astfel, conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, diferența dintre salariul mediu net din Cluj și cel din Timiș, de fapt, va crește, ajungând, peste trei ani, la circa 1.000 de lei.

Rămâne de văzut în ce măsură rivalitatea Cluj-Timiș se va manifesta, în continuare, sub auspiciile unei dominații clujene a topului privind salariul mediu net. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite