Salariul minim european, un echilibru între salariul minim și salariul mediu

0
Publicat:

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani - Covid19, criza din energie și războiul din Ucraina - România a reușit să crească considerabil salariul mediu.

Cineva numără bancnote de 50 și 100 de lei
Salariul minim pe economie va crește cu încă 400 de lei din iulie

Dacă în 2021 venitul mediu pe oră din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro, punctează analiștii.

Potrivit acestora, aceste creșteri sunt strâns legate și de creșterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile și care a dus la o creștere în lanț a tuturor salariilor. „Însă e nevoie de un echilibru între salariul mediu și cel minim astfel încât de la 1 ianuarie să se poată implementa salariul minim european. O astfel de măsură ar elimina decalajul dintre cei cu venituri mici și cei cu salarii mari, dar vine și cu o formulă pentru calcularea salariului minim mult mai predictibilă pentru antreprenori”, se arată în analiză.

Pe de altă parte, salariul mediu a crescut, ajungând în luna februarie la 4.876 de lei, cu peste 14% mai mult față de februarie 2023, în condițiile în care inflația este în scădere. Aceste cifre reflectă o stabilitate macroeconomică, dar și creștere a nivelului de trai din România.

Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 4876 lei în luna februarie 2024, față de 4.270 lei în aceași perioadă a anului trecut, adică o creștere netă de peste 600 lei

În ceea ce privește indicele câștigului salarial real, acesta a fost de 106,5% în februarie 2024 față de aceeași lună a anului anterior, indicând o creștere a puterii de cumpărare a salariilor ajustată pentru inflație.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, cu un nivel de 11297 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2729 lei.

Salariul mediu, în strânsă legătură cu salariul minim

Valoarea salariului mediu este corelată direct cu creșterea salariului minim pe economie. În ultimii ani, Guvernul a promovat o politică fiscală care a inclus o serie de măsuri economice menite să sprijine creșterea veniturilor populației și să reducă disparitățile sociale, dar și să reducă povara fiscală pentru angajați și să stimuleze creșterea economică. Una dintre cele mai importante inițiative a fost creșterea salariului minim pe economie. Doar în 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească din nou cu alți 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Astfel, prin adoptarea unor politici care să stimuleze angajatorii să ofere salarii mai mari, Guvernul a contribuit la o creștere semnificativă a salariului minim în România. Această măsură a avut un impact pozitiv asupra milioanelor de lucrători români cu venituri mici, îmbunătățindu-le nivelul de trai și reducând riscul de sărăcie.

De asemenea, Guvernul a promovat creșterea salariilor în sectorul public, în special în domeniile educației și sănătății. Prin creșterea salariilor pentru profesori, medici și personalul medical, Executivul a încercat să atragă și să mențină în sistemul public de sănătate și educație profesioniști calificați, îmbunătățind în același timp calitatea serviciilor oferite populației.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite