Judecători cu tupeu suprem: soţii Bîrsan

0
0
┼×efa Sec┼úiei Contencios Administrativ , Gabriela B├«rsan, ┼či so┼úul s─âu, Corneliu B├«rsan, judec─âtor la CEDO
┼×efa Sec┼úiei Contencios Administrativ , Gabriela B├«rsan, ┼či so┼úul s─âu, Corneliu B├«rsan, judec─âtor la CEDO

CSM sus┼úine c─â Gabriela ┼či Corneliu B├«rsan au imunitate doar ├«n Fran┼úa, unde se afl─â CEDO. CSM a respins, ieri, contesta┼úia magistratului Gabriela B├«rsan ┼či a so┼úului s─âu, judec─âtorul rom├ón la CEDO, Corneliu B├«rsan, prin care cei doi atacau avizul dat de Consiliu pentru perchezi┼úionarea vilei lor din Snagov (Ilfov).

┼×efa Sec┼úiei Contencios Administrativ, Gabriela B├«rsan, este acuzat─â de DNA de trafic de influen┼ú─â, dup─â ce ar fi primit cadouri scumpe ┼či excursii exotice de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, care avea mai multe procese pe rolul instan┼úei supreme.

Dup─â efectuarea perchezi┼úiei la domiciliul judec─âtoarei, at├ót aceasta, c├ót ┼či so┼úul s─âu, Corneliu B├«rsan, au contestat m─âsura la mai multe foruri na┼úionale ┼či europene. Ei au invocat imunitatea pe care o are Corneliu B├«rsan ├«n calitate de judec─âtor CEDO ┼či care ar interzice efectuarea de perchezi┼úii.

CSM sus┼úine ├«ns─â c─â imunitatea este valabil─â doar ├«n statul ├«n care B├«rsan are re┼čedin┼úa, mai exact ├«n Fran┼úa, la Strasbourg. De altfel ┼či instan┼úa suprem─â a respins contesta┼úia celor doi.

Acum, decizia CSM de a respinge contesta┼úia so┼úilor B├«rsan va fi analizat─â de Sec┼úia Contencios Administrativ, a c─ârei ┼čef─â este ├«ns─â┼či Gabriela B├«rsan, suspectat─â de DNA de fapte de corup┼úie.

A recuzat Secţia de judecători

Avocatul so┼úilor B├«rsan, Liviu Popescu, a reclamat la CSM faptul c─â perchezi┼úia nici m─âcar nu-┼či avea rostul, din moment ce DNA a ridicat dou─â ┼čiraguri de m─ârgele, patru fotografii ├«n rame de carton ┼či un bilet de avion pl─âtit pe internet.

De asemenea, DNA ar fi fotografiat ┼či o pereche de pantofi ai judec─âtoarei. Aceste obiecte, a sus┼úinut avocatul, puteau fi solicitate f─âr─â nicio problem─â de c─âtre procurorii anticorup┼úie.

De alfel, Liviu Popescu a recuzat ┼či to┼úi membrii CSM din Sec┼úia pentru Judec─âtori care au votat pentru efectuarea perchezi┼úiei la domiciliul so┼úilor B├«rsan. Mai exact, aproape ├«ntreaga Sec┼úie pentru judec─âtori, av├ónd ├«n vedere c─â doar doi magistra┼úi nu au fost prezen┼úi ├«n momentul deciziei - Cristi D─ânile┼ú ┼či pre┼čedintele ├Änaltei Cur┼úi, Livia Stanciu. Solicitarea de recuzare a fost ├«ns─â respins─â. Recuzarea a fost ├«ns─â respins─â de CSM.

ÔÇ×Daily Mail" atac─â CEDO cu cazul B├«rsan

CSM a primit, prin intermediul avocatului so┼úilor B├«rsan, de la grefierul - ┼čef┬á al CEDO, Erik Fribeegh, o scrisoare ├«n care se precizeaz─â c─â imunit─â┼úile judec─âtorilor Cur┼úii Europene a Drepturilor Omului se extind ┼či asupra re┼čedin┼úei private a lui Corneliu B├«rsan. Atitudinea CEDO a fost taxat─â ┼či de presa din Marea Britanie, stat care, de altfel, nu recunoa┼čte deciziile Cur┼úii Europene a Drepturilor Omului. Tabloidul britanic ÔÇ×Daily Mail" a scris pe larg despre dosarul de corup┼úie care o vizeaz─â pe judec─âtoarea Gabriela B├«rsan. ÔÇ×Un judec─âtor de la Curtea European─â a Drepturilor Omului ┼či-a folosit pozi┼úia sa pentru a ├«ncerca s─â blocheze o anchet─â de corup┼úie care o vizeaz─â pe so┼úia sa", a titrat ieri ÔÇ×Daily Mail".

Jurnali┼čtii britanici au subliniat c─â judec─âtorul din Rom├ónia la Curtea de la ┬şStrasbourg, face cu ajutorul imunit─â┼úii sale diplomatice scut pentru so┼úia sa, Gabriela B├«rsan, investigat─â pentru acuza┼úii de corup┼úie.

"În cazul în care prezenta plângere administrativă prealabilă nu va fi rezolvată favorabil, îmi rezerv dreptul de a introduce acţiune în contencios administrativ."
Corneliu Bîrsan
judec─âtor CEDO

4 judec─âtori de la instan┼úa suprem─â sunt ├«n vizorul DNA ├«n dosarul ÔÇ×Mit─â la ├Änalta Curte".Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite