Stare de alertă în Vaslui și Galați. Guvernul aprobă ajutoare de maximum 10.000 lei/familie. Cine va primi mai mult
0Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, 16 septembrie 2024, la începutul ședinței de guvern, că la solicitarea prefecților din Galați și Vaslui se va institui stare de alertă în cele două județe puternic afectate de inundații. S-a stabilit și suma de care vor beneficia sinistrații.
UPDATE: 21.20 „Urmare a hotărârilor Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență constituite în județele Galați și Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două județe”, a anunțat IGSU.
În acest sens, de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost trimisă informarea către Instituțiile Prefectului Galați și Vaslui, urmând să fie emise noi horărâri ale CJSU care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităților afectate.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a precizat că ajutoarele de urgență aprobate în cadrul ședinței de guvern de luni, 16 august 2024, la propunerea ministerului, vor ajunge la cele aproximativ 6.500 de familii și persoane fizice afectate de furtuni, inundații și alunecări de teren. Bugetul total este de 100 milioane lei, urmând ca fiecare familie/persoană singură să beneficieze de câte 10.000 lei. familiile persoanelor decedate beneficiază suplimentar de câte 10.000 de lei, pentru fiecare victimă.
„Prin acordarea acestor ajutoare, Guvernul intervine în regim de urgență să sprijine persoanele afectate de calamitățile naturale înregistrate în ultimele zile. Având în vedere situația extrem de gravă a acestor oameni, am stabilit un mecanism de plată fără realizarea de anchete sociale, pentru ca banii alocați să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ajutor.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Actul normativ aprobat prevede că ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă, de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, iar sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut, pe baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăţi şi inspecţie socială din județele afectate, cu sprijinul Instituției Prefectului și al primăriilor localităților afectate.
Suma necesară se suportă din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, suplimentat din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.
Știrea inițială
Guvernul va aloca primele sume necesare intervenției în județele puternic afectate de inundații. Sinistrații vor primi sume de maximum 10.000 lei/familie, suma putându-se dubla pentru acele familii care au pierdut pe cineva drag (bilanțul deceselor a ajuns astăzi la șapte morți) în puhoaiele care le-au distrus agoniseala de o viață.
„Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10 mii de lei. Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Cadrul legislativ aprobat în ședința din 16 septembrie va putea fi folosit, a mai precizat Ciolacu, pentru a se putea interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă în care va fi nevoie.
Stare de alertă pentru a se putea grăbi procedurile de reconstrucție
La solicitarea prefecților din județele Vaslui și Galați, în care au fost afectate în total peste 6.000 de gospodării, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă. „Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a adăugat premierul.
Ciolacu a evidențiat că prioritatea o reprezintă efectuarea lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală.
Patru clădiri modulare pentru școală
Pentru ca și în localitățile în care școlile au avut de suferit elevii să poată merge în continuare la școală s-a decis repartizarea de la Rezervele Statului a patru clădiri modulareîn care copiii vor putea învăța temporar, căzând în sarcina autorităților locale și a reprezentanților Ministeryului educației operaționalizarea acestora.
Premierul a amintit și de efortul salvatorilor care de 72 ore sunt mobilizați în zonele sinistrate. Anunțând că nu a mai putut participa la deschiderea unei importante fabrici de materiale de construcții, la Buzău, prim-ministrul a precizat că firma, asemeni altor firme private, va face o donație importantă pentrua contribui la refacerea caselor distruse de ape.