Institutul Cantacuzino a identificat în septembrie 2015 ţânţarul vector care transmite virusul Zika în parcurile şi lacurile din jurul Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Cantacuzino a identificat în septembrie 2015 specia de ţânţar Aedes albopictus, vector pentru transmiterea virusului Zika, în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei.

Potrivit news.ro, existenţa ţânţarilor Aedes albopictus a fost demonstrată şi documentată de specialiştii din Institut, după cum a declarat Adrian Ionel, directorul de la Cantacuzino.

Acesta a precizat că a informat, ulterior, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti care a transmis, mai departe, Primăriei Capitalei, să utilizeze substanţe pentru a combate şi această specie de ţânţar.

„Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat luni atribuirea activităţilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în regim de urgenţă, motivând prin nevoia de a evita izbucnirea unor epidemii, având în vedere că atribuirea acestor servicii ar fi durat până la un an şi jumătate”, arată sursa citată.

Recomandările vin după ce OMS a declarat stare de urgenţă de sănătate publică internaţională ca urmare a situaţiei create de apariţia cazurilor de tulburări neurologice şi congenitale în Brazilia, dar şi cele câteva cazuri care au apărut în Europa.

Ce este şi cum se manifestă virusul Zika

Viruzul Zika este considerat responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii, care au creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme de dezvoltare şi, în final, decesul persoanei respective.

Problema, arată experţii, este că în trei sferturi din cazuri, infecţia trece neobservată, din cauză că simptomele sunt asemnănătoare cu ale răcelii, respectiv febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap. De altfel, până în aces moment, nu există vaccin pentru eradicarea acestui virus.

În privinţa antidotului, directorul  Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), a declarat că un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat în câţiva ani. Asta pentru că prima fază a studiului clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului ar putea avea loc abia la sfârşitul anului 2016.

În prezent, există două variante prin care se poate pune la punct un vaccin anti-Zika. Prima, se bazează pe ADN, a doua cale constă în utilizarea unui virus slăbit pentru a provoca o reacţie imunitară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite