În gratiile regimului: Să recapitulăm cîteva asasinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În octombrie 2006, Anna Politkovskaia a fost împuşcată în holul blocului unde locuia, în Moscova. Era jurnalistă la Novaia Gazeta şi considerată una din puţinele voci rămase critice la adresa puterii de la Kremlin. În ultimii ani fusese preocupată de torturile, crimele şi abuzurile săvîrşite în Cecenia de forţele ruse şi pro-ruse.

Îl critica frecvent pe premierul cecen pro-rus de atunci, Ramzan Kadîrov (devenit ulterior preşedinte al Ceceniei). Mulţi au bănuit că el ar fi comandat asasinatul.

După aproape un an însă, procuratura din Rusia a anunţat că omorul ar fi fost pus la cale în străinătate şi executat de către un grup de criminali ceceni printre care „din păcate“, cum spunea procurorul general Iuri Ceaika, se numărau şi angajaţi sau foşti angajaţi ai Ministerului de Interne şi ai serviciului de informaţii rus FSB.

Procurorul general al Rusiei a mai spus că acelaşi grup ar fi putut să fie implicat şi în uciderea, în 2004, a jurnalistului Paul Klebnikov, care edita versiunea rusească a revistei Forbes, şi în asasinarea din 2006 a lui Andrei Kozlov, director adjunct al Băncii Centrale a Rusiei.

Ziarul britanic The Times a constatat că rezultatul la care au ajuns procurorii ruşi semăna cu reacţia pe care Vladimir Putin a avut-o la două zile după asasinarea Annei Politkovskaia, cînd a sugerat că omorul ar fi putut să fie pus la cale de duşmani ai Kremlinului care doreau să şifoneze imaginea Rusiei. Presa britanică a remarcat şi sugestia reieşită din declaraţiile procurorului general al Rusiei, cum că asasinatul putea fi ordonat de magnatul rus Boris Berezovski, un fost apropiat al lui Boris Elţîn şi un înverşunat adversar al regimului Putin, refugiat în Marea Britanie.

Citiţi continuarea articolului în Dilema Veche.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite