În 2015, romii din România au continuat să fie discriminaţi şi să fie evacuaţi forţat din imobilele în care locuiau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amnesty International precizează că romii au făcut, în 2015, obiectul ami multor evacuări forţate FOTO Reuters
Amnesty International precizează că romii au făcut, în 2015, obiectul ami multor evacuări forţate FOTO Reuters

Romii din România au fost şi în 2015 supuşi discriminărilor, evacuărilor forţate şi încălcărilor drepturilor omului. De altfel, potrivit unui raport al organizaţiei Amnesty International, sentimentele anti-romi au continuat să fie exprimate frecvent în discursul public şi politic.

„Romii au continuat să se confrunte cu o discriminare sistematică şi au fost ţinta unor infracţiuni bazate pe ură, printre care folosirea excesivă a forţei de către oficiali cu competenţe în aplicarea legii. Sentimentele anti-romi au continuat să fie exprimate frecvent în discursul public şi politic. Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind accesul la justiţie al romilor şi altor grupuri vulnerabile a ajuns la concluzia că sistemul judiciar este insuficient de sensibil la discriminare şi că regulile privind ajutorul legal nu au reuşit să asigure capacitatea reprezentării legale pentru categoriile vulnerabile, printre care romii”, potrivit raportului anul privind situaţia drepturilor omului în lume publicat miercuri de organizaţia Amnesty International (AI), arată Agerpres.

În raportul se precizează şi faptul că raportorul special al ONU pentru drepturile omului şi sărăcie extremă a evidenţiat „starea oficială de negare” cu privire la discriminarea împotriva romilor.

Amnesty International aminteşte în raportul său despre mai multe cazuri de evacuare forţată a romilor înregistrate în 2015. Unul dintre exemple este cazul a circa 30 de romi, dintre care jumătate erau copii, care trăiau în Eforie Sud, judeţul Constanţa, care au rămas expuşi riscului de evacuare forţată la finalul anului trecut.

Aceştia au primit ordinul de a evacua un imobil care se află în proprietatea statului şi pe care ei îl ocupaseră îl ocupaseră în octombrie 2013, după ce au fost deja evacuaţi dintr-o altă locaţie unde stătuseră fără forme legale.

„În luna mai, Comitetul ONU împotriva Torturii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de relatările constante despre infracţiuni cu caracter rasist contra romilor, printre care folosirea excesivă a forţei de către poliţie, având ca rezultat decesul în arest. În luna ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că autorităţile au încălcat dreptul la viaţă şi dreptul de a nu face obiectul tratamentelor inumane şi al discriminării în cazul comunităţii rome din Apalina, judeţul Mureş, în timpul unei operaţiuni de aplicare a legii în anul 2006, care s-a soldat cu 21 de persoane rănite, printre care răni provocate de gloanţe”, se mai arată în raportul Amnesty International.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite