Ghidul convieţuirii cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care suspectează o infecţie virală trebuie să se adreseze medicului de familie
Persoanele care suspectează o infecţie virală trebuie să se adreseze medicului de familie

Medicii de familie au publicat o scrisoare deschisă în care îi învaţă pe pacienţi ce să facă în cazul în care suspectează că s-au infectat cu SARS-CoV-2 sau dacă au fost testaţi pozitiv.

Printre altele, aceştia subliniază că o persoană diagnosticată nu are nevoie de retestare. Indiferent de rezultatele unui alt test, aceasta nu mai este considerată contagioasă după 14 zile de izolare, dar şi Că persoanele care au venit în contact cu o persoană considerată „contact direct” al unui bolnav nu vor fi carantinate.

Potrivit ghidului, persoanele care au semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care au auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19 trebuie să rămână acasă şi să contacteze medicul de familie sau să sune la 112. Pacienţii vor fi testaţi dacă este necesar de o echipă specializată care se va deplasa la domiciliul lor la decizia Direcţiei de Sănătate Publică sau a serviciului medical de urgenţe 112. Rezultatul pozitiv este transmis de laborator către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) teritorială şi astfel pacientul este luat în evidenţa DSP. 

Pasul următor este contactarea de către DSP a pacientului pentru a fi transportat la o unitate sanitară pentru evaluarea obligatorie şi efectuarea anchetei epidemiologice. Tot DSP este cea care trebuie să elibereze în 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare o „decizie de izolare” în baza căreia se poate solicita concediul medical. Pacienţii care sunt pozitivi şi aleg să rămână la domiciliu au nevoie de o evaluare medicală într-o instituţie abilitată la care vor ajunge cu ambulanţa, şi nu cu mijloacele de transport în comun. Apoi, este nevoie ca bolnavul să se izoleze pe cât posibil de restul familiei, singur într-o cameră şi cu baie separată. Dacă acest lucru nu este posibil, sfatul este ca pacientul să doarmă separat, să stea continuu cu mască şi să dezinfecteze obiectele de folosinţă comună după ce le atinge. Totodată, el va anunţa medicul de familie pentru a fi luat în evidenţă şi pentru a discuta zilnic cu acesta despre starea sa de sănătate. 

În cazul în care starea de sănătate a pacientului se agravează brusc, el este îndemnat să apeleze serviciul de urgenţă 112. 

Contacţii „contacţilor direcţi“ nu se carantinează

Cei care aleg să rămână acasă se vor carantina împreună cu pacienţii pe întreaga perioadă dacă la ancheta epidemiologică făcută de DSP au fost declarate acele persoane. În cazul în care încep să aibă semnele unei boli respiratorii vor contacta medicul de familie sau serviciul de urgenţă 112. 

Cei care au venit în contact cu o persoană considerată „contact direct” al unui bolnav nu vor fi carantinaţi, chiar dacă locuiesc la aceeaşi adresă sau sunt colegi de muncă cu acesta.

O persoană diagnosticată nu are nevoie de retestare. Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă după 14 zile de izolare, dacă nu are simptome. 

Persoana care a fost bolnavă se poate reîntoarce la muncă sau la şcoală după 14 zile dacă nu mai are simptome şi trebuie să respecte toate regulile de protecţie sanitară, cu mască obligatorie în primele zece zile. 

Concediile medicale pentru angajaţi sau adeverinţele de motivare a absenţelor pentru elevi şi studenţi vor fi eliberate în baza deciziei de izolare/carantinare emisă de DSP. Persoanele care au ieşit din perioada de izolare de 14 zile vor transmite medicului de familie deciziile emise de DSP şi vor primi certificatul de concedii medicale. 

„De multe ori, pacienţii nu ştiu pe ce drum să apuce şi încercăm să punem pe fiecare uşă a cabinetelor şi pe diverse aplicaţii, să informăm pacienţii ca să le fie mai uşor. Acum, situaţia e mult mai grea decât acum cinci luni sau trei luni. Înainte aveam un pacient pe săptămână, acum avem trei pe zi. Sunt foarte mulţi şi încercăm să uşurăm comunicarea”, explică necesitatea acestui ghid dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie în Bucureşti. 

La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune că medicii de familie au un parteneriat direct cu pacienţii, asta pe de o parte. „Nu întâmplător încrederea populaţiei în medicul de familie este una dintre cele mai mari, comparativ cu alte instituţii. Pe de altă parte, simţim nevoia în această perioadă ca acele prezentări întâmplătoare la cabinetul medicului de familie pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii să nu se facă într-o perioadă în care există alţi pacienţi cu boli cronice sau copii la vaccinare, de exemplu. Pentru că cel mai mare pericol pe care-l putem avea este ca însăşi această prezentare la medicul de familie să constituie unul dintre elementele care conduc la răspândirea bolii. Şi atunci, am simţit nevoia să-i informăm care sunt paşii de făcut pentru fiecare pacient astfel încât să obţinem beneficiul maxim atât pentru pacientul respectiv, cât şi pentru ceilalţi pacienţi care vin la cabinetele noastre, adaugă dr. Gindrovel Dumitra. 

Cinci testaţi, cinci infectaţi

Dr. Dumitra adaugă că atât datele oficiale, cât şi autorităţile, estimează că în această săptămână va creşte foarte mult numărul de cazuri, iar săptămâna viitoare este posibilă o dublare a acestora. „Ca atare, trebuie să luăm măsuri de limitare a acestei explozii. Şi una dintre măsuri stă în mâinile noastre”, mai spune medicul Gindrovel Dumitra. Această creştere a infectărilor este înregistrată şi la cabinetele medicilor de familie. Dr. Gindrovel Dumitra spune că săptămâna trecută, din lista sa de pacienţi, cinci au fost testaţi pentru SARS-CoV-2 şi tot atâţia s-au dovedit a fi infectaţi. 

Cel mai important sfat pe care medicii de familie îl au pentru pacienţii lor este să nu vină la cabinet fără programare sau fără a da în prealabil un telefon. „În momentul în care o persoană are simptome respiratorii specifice, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facă este să ia legătura telefonică cu medicul de familie şi împreună să decidă ce e de făcut mai departe. Orice fel de simptom de boală respiratorie. Pentru că este important să limităm răspândirea bolii, dar să şi facem ceea ce trebuie făcut pentru starea pacienţilor cu simptome respiratorii”, insistă dr. Gindrovel Dumitra. 

Medicul de familie propune un exerciţiu de imaginaţie. „Gândiţi-vă că vă aflaţi într-o policlinică în Bucureşti. Afară plouă aşa cum se întâmplă acum. Şi pacienţii stau pe hol, pentru că nu au unde să stea în altă parte. Şi vine cineva şi începe să tuşească. Chiar dacă are mască. Sau are febră sau alte simptome. Sigur că îi putem chema la cabinet dacă noi considerăm că în momentul respectiv nu reprezintă un pericol în primul rând pentru ei şi apoi pentru ceilalţi: gândiţi-vă la mijlocul de deplasare. Dacă un pacient are simptome respiratorii şi nu are un mijloc de transport propriu, atunci se va deplasa cu tramvaiul, cu metroul şi aşa mai departe şi în acest fel o infecţie se poate răspândi”, avertizează vicepreşedintele SNMF. 

Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, pacienţii confirmaţi şi contacţii direcţi ţin legătura zilnic cu medicul de familie: „Noi îi sfătuim pe pacienţi ca orice problemă au să dea mai întâi telefon. Cei pozitivi ne sună zilnic, contacţii direcţi ne sună zilnic, ne trimit poze de whatsapp ale termometrelor, cu ei înşişi, pentru că vreau să ştiu sigur că sunt acasă. Încercăm să comunicăm”, a declarat aceasta.

vaccin foto shutterstock

Testarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Johnson & Johnson, întreruptă 

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat suspendarea testelor clinice ale unui vaccin anti-COVID-19 deoarece unul dintre participanţii la teste s-a îmbolnăvit. „Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant“, a anunţat într-un comunicat Johnson & Johnson. Gigantul farmaceutic din SUA este una dintre numeroasele companii care concurează la nivel mondial pentru producerea primului vaccin anti-COVID-19.

În prezent, el se află în faza a treia a unui proces în trei faze de dezvoltare clinică în timpul căreia vaccinul este administrat la mii de participanţi şi testat pentru a se verifica eficienţa şi siguranţa sa, în timp ce o serie de alţi participanţi primesc un tratament placebo. În luna septembrie, Johnson & Johnson a informat că înrola 60.000 de persoane de pe trei continente pentru a participa la faza a treia a studiului.

Cum vor fi testate vaccinurile anti-COVID pe oamenii-cobai 

Marea Britanie a anunţat încă de luna trecută că va desfăşura teste asupra unor voluntari sănătoşi, infectaţi în mod deliberat cu virusul care transmite COVID-19, pentru a verifica eficacitatea unor vaccinuri aflate în faza de testare. Respectivele studii, finanţate de guvernul britanic, vor începe în ianuarie anul viitor într-o locaţie sigură din estul Londrei, unde voluntarii vor rămâne în carantină. În cadrul studiului, un voluntar va primi o doză de vaccin, iar o lună mai târziu acesta va fi infectat, sub strictă supraveghere medicală, cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. Astfel de studii experimentale pe oameni, deşi în unele cazuri pot fi considerate controversate, nu reprezintă ceva nou în lumea medicală. Studii similare s-au desfăşurat şi în cazul altor boli precum holera, febra tifoidă, malaria sau banala răceală. Voluntarii primesc, de regulă, compensaţii băneşti pentru participarea la astfel de studii experimentale. 

Focar de coronavirus la Spitalul de Urgenţă Mureş

Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie şi cea de Neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi-au restrâns activitatea după infectarea cu COVID-19 a 19 cadre medicale, a două mame şi a doi nou-născuţi, a anunţat, marţi, managerul instituţiei, Claudiu Puiac, citat de Agerpres. „Avem 19 cadre medicale pozitive, doi nou-născuţi pozitivi, două mame pozitive, dintre care una a ieşit ieri (luni – n.r.) negativă. (…) Am restrâns activitatea la nivelul Secţiei de Neonatologie şi la nivelul Secţiei Clinice Obstetrică-Ginecologie, din acest motiv, în continuare, asigurăm urgenţele care, din punct de vedere al competenţelor profesionale, numai Secţia de Neonatologie le poate face – de exemplu, malformaţii cardiace complexe, malformaţii neurochirurgicale, malformaţii chirurgicale. Dar restul naşterilor normale, fără complicaţii, nu sunt o urgenţă, sunt un act fiziologic. Până la sterilizarea focarului, naşterile normale le distribuim la SCJ Mureş şi la celelalte maternităţi din judeţ”, a precizat Claudiu Puiac.

Codul culorilor propus de Consiliu

Consiliul UE (format din miniştrii statelor membre) a adoptat marţi o recomandare privind o abordare coordonată a restricţionării liberei circulaţii în UE, potrivit unui comunicat al instituţiei. Recomandarea, care nu are forţă juridică obligatorie, vine după ce mai multe state membre au restricţionat călătoriile cetăţenilor din alte ţări, fără să existe însă un set unitar de măsuri.

Recomandarea adoptată de Consiliu presupune ca statele membre UE să transmită anumite date şi să adopte măsuri restrictive bazate pe un cod de culori. Astfel, în fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii: numărul de cazuri nou notificate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 de zile; numărul de teste per 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare); procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive). Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu următoarele culori:

– verde, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 25, iar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;

– portocaliu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 50, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile se situează între 25 şi 150, dar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;

– roşu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de cel puţin 50, iar rata testelor pozitive este de cel puţin 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de peste 150;

– gri, în cazul în care nu sunt disponibile informaţii suficiente sau dacă rata de testare este de maximum 300 de teste.

avion

Restricţii privind libera circulaţie 

Consiliul UE arată că statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi.

Statele membre care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi să fie supuse carantinei sau să se supună unui test după sosire. Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. 

Consiliul mai arată că statele membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite