GALERIE FOTO Premieră: cinci intervenţii chirurgicale simultane pentru ca să-i dea o şansă la o viaţă normală unei fetiţe de 4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O fetiţă de patru ani a primit o nouă şansă la viaţă după o intervenţie care a însumat cinci operaţii FOTO Marian Iliescu
O fetiţă de patru ani a primit o nouă şansă la viaţă după o intervenţie care a însumat cinci operaţii FOTO Marian Iliescu

O fetiţă de patru ani şi trei luni din Roman, judeţul Neamţ, a primit o şansă la o viaţă normală marţi, în urma unei intervenţii chirurgicale complexe care a durat trei ore.

Micuţa Anastasia, diagnosticată la vârsta de un an şi două luni cu luxaţie congenitală de şold, a fost supusă unei operaţii maraton, care a constat în cinci intervenţii efectuate simultan de o echipă medicală formată din şapte medici, doi anestezişti, trei asistenţi medicali şi două infirmiere, toţi coordonaţi de profesorul Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie pediatrică de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Cazul rezolvat ieri de echipa acestuia a ajuns recent în atenţia spitalului în urmă cu puţin timp, după ce părinţii micuţei Anastasia au mers cu ea pe la diverşi medici din Moldova. Deşi a fost supusă unor intervenţii chirurgicale, mersul fetiţei, care avea un membru mai scurt şi altul mai lung, a rămas neschimbat: şchiopăta şi avea dureri de fiecare dată când păsea.

„La şapte luni de la naştere am observat că nu merge normal. Ne-am dus cu fetiţa la doctor şi iniţial ne-au spus că poate fi de la premergător. Am mai aşteptat câteva luni, dar nimic nu s-a schimbat. În acel moment, specialiştii din Iaşi ne-au recomandat o radiografie la şold. I s-a pus diagnosticul, au urmat două operaţii, la Iaşi, dar nu şi-a revenit deşi a făcut recuperare”, a povestit Alina Cobuz, mama Anastasiei.

Cel mai grav caz de luxaţie de şold la un copil sub cinci ani

Deşi merge la grădiniţă, fetiţa are o reţinere în a alerga sau a sări, la fel ca oricare alt copil de vârsta ei. Profesorul Burnei spune că, în urma operaţiei dificile prin care a trecut micuţa, care a fost anesteziată total, totul va redeveni la normal. Dintre toţi copiii pe care i-a văzut până acum, cu luxaţie congenitală de şold, cazul Anastasiei a fost cel mai grav. Tocmai din acest motiv l-a adus în atenţia managerului spitalului, care s-a ocupat de tot instrumentarul şi dispozitivele necesare operaţiei.

„Dacă luăm în calcul leziunile pe care le avea fetiţa şi complexitatea intervenţiei operatorii am putea spune că a fost o operaţie în premieră. Este cel mai dificil caz de acest gen pe care l-am întâlnit până acum la un copil de patru ani. În cele două ore şi un sfert, cât au durat cele cinci operaţii care în mod normal s-ar fi făcut succesiv, am construit o nouă articulaţie astfel încât Anastasia să poată să meargă şi să aibă mobilitate. Va mai avea nevoie de o operaţie mai puţin complexă, dar abia când va împlini 40 de ani”, a explicat profesorul Burnei, adăugând că intervenţia de mare risc era singura prin care putea asigura o poziţie normală, nedureroasă şi fără şchiopătare.

În trei luni, micuţa ar trebui să poată să meargă

Practic, în urma operaţiei, care a decurs pefect, membrele fetiţei, care îşi doreşte să fie medic, au ajuns la acelaşi nivel.

„Operaţia pe care am făcut-o am conceput-o în anii 1980, când eram la Spitalul din Mangalia, pentru micuţii care sufereau de această patologie care nu mai există în alte ţări dar care la noi nu este încă depistată precoce, imediat după naştere, aşa cum ar trebui. Dacă Anastasiei i s-ar fi făcut teste ca în Occident, nu se ajungea la o asemenea operaţie. În trei luni ar trebui să înceapă tratamentul recuperator, să stea în picioare şi să meargă iar din a şasea lună ar trebui să se joace”, a declarat chirurgul ortoped.

Potrivit acestuia, începând cu luna aprilie va fi demarat un program naţional de depistare precoce a luxaţiei de şold, discuţiile cu Ministerul Sănătăţii fiind avansate în acest sens.

„Incidenţa copiilor care suferă de aşa ceva este mare. Şi ei trebuie să se joace, şi ei trebuie să meargă la şcoală, să îşi întemeieze o familie. În urmă cu opt ani am conceput alături de echipa mea un program naţional de depistare precoce, dar el a stat în sertarele autorităţilor până acum. Sper ca lucrurile să se îndrepte şi să putem depista aceşti copii care pot duce o viaţă normală dacă sunt trataţi corect”, a conchis profesorul Burnei.

În cârje în sala de operaţie

Cazul micuţei Anastasia l-a readus în sala de operaţie pe profesorul Gheorghe Burnei, care a suferit în urmă cu puţin timp o intervenţie chirurgicală la unul din şolduri. Deşi a stat în picioare pe parcursul operaţiei, medicul s-a sprijit în cârjă imediat ce a finalizat procedura. „Mă bucur că am revenit în sala de operaţie. Nu mă simt deloc obosit, dimpotrivă, sunt fericit că am reuşit să facem o intervenţie care a decurs perfect, fără complicaţii, exact ca la carte”, a mărturisit profesorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite