FOTO Clujeanul care i-a încălţat pe olimpicii României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istvan Cîmpan poartă o pereche de pantofi  pe care sunt pictate păpuşile ruseşti Matrioşka
Istvan Cîmpan poartă o pereche de pantofi pe care sunt pictate păpuşile ruseşti Matrioşka

Designerul clujean Istvan Cîmpan a creat pantofii pentru ţinuta oficială a sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Până la urmă, cât de greu este să desenezi nişte pantofi? Nu foarte greu, spun creatorii, însă detaliile sunt importante. Lotul olimpic român prezent la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 a fost încălţat cu pantofi casual-sport, de culoare gri, creaţi de Istvan Cîmpan, un clujean de 36 de ani. Designerul se poate mândri cu linii celebre de încălţăminte şi îmbrăcăminte prezente pe podiumurile internaţionale şi prietenia sa cu Oláh Gyárfás, designerul care trebuia să dea noua ţinută oficială a lotului olimpic la JO Londra 2012, i-a dus pantofii creaţi de el pe stadioanele din Londra.

image

Imagini cu pantofii „veseli“ ai designerului clujean

„Pe Oláh Gyárfás îl ştiam de la diverse evenimente şi prezentări de modă. Urmăm amândoi cam aceleaşi linii, cu alte cuvinte suntem pe aceeaşi lungime de undă, de aceea, dialogul cu el a fost lejer", mărturiseşte Istvan Cîmpan.
Iar propunerea lui Oláh Gyárfás a fost bine-venită pentru clujeanul ale cărui creaţii au fost admirate pe catwalkul de la Paris, la prestigiosul Institut Francez de Modă.

Cu oraşul la picioare

Creativitatea lui Istvan Cîmpan depăşeşte tradiţionalul, iar dovadă stau hainele şi încălţămintea noncoformiste pe care, dacă le-ai purta, ar atrage toate privirile pe stradă. Se joacă cu liniile în vestimentaţie, a creat sacouri cu branhii şi nasturi care au formă de colţi ce te duc cu gândul la rechini gata de atac. Este fascinat de culori pe care le „aruncă" din belşug pe creaţiile sale, se joacă cu imaginile, croiurile şi cu tot ce materialul din piele suportă.

Nu refuză nicio colaborare care aduce munca sa la rang de artă. Aşa s-a întâmplat cu proiectul pe care îl are acum cu Cristina Gagiu, un artist freelancer din Cluj-Napoca, care are un atelier în aceeaşi clădire cu el, la Fabrica de Pensule. Istvan face pantofii, iar Cristina îi pictează.

Pantofi cu poveşti şi tradiţii

Proiectul cu Cristina Gagiu, gândit în urmă cu ceva vreme, dar materializat abia anul acesta, poate fi descris simplu prin rezultatul concret al muncii lor: pantofi veseli, prietenoşi, în care culorile abundă mai ceva ca într-un curcubeu şi în care oraşul e un organism viu, colorat, care respiră şi care este, fără niciun dubiu, la picioarele celui ce îi poartă.

image

Patonfii care aduc arta în stradă

Iar pentru ca descrierea să fie completă, pantofii cu personalitate au motive urbane - clădiri ce evidenţiază arhitectura aparte a Clujului, motociclete şi biciclete care să te ducă mai repede la destinaţie, ceasuri după care te poţi ghida ca să ajungi la timp -, dar şi motive de poveste - pe un pantof e Scufiţa Roşie care, în copilărie, îl îmblânzeşte pe lup cu inocenţa sa, iar pe celălalt e Scufiţa Roşie la maturitate care îl seduce pe lup cu frumuseţea sa.



Nu lipsesc din „peisajul" papucilor nici păpuşile ruseşti Matrioşka. „Pantofii pe fond galben au pe o parte pictat oraşul ziua, iar pe cealată parte, oraşul noaptea", adaugă clujeanul.

A pictat ca şi cum ar fi scris

În urmă cu câţiva ani, Cristina Gagiu a pictat un oraş care se topeşte de căldură pe un vas de lut creat de mâna ei. Apoi şi-a colorat şi geanta şi nu s-a oprit aici. I-a pictat fetiţei sale, Alma, pantofiorii care mereu şi-i julea. 

image

„Şi atunci era cald ca şi acum. Istvan mi-a propus să colaborăm şi am fost de acord. Mi-am cumpărat cele mai subţiri pensule din oraş şi am pictat pantofii ca şi cum aş fi scris. Am desenat un cer înnorat care se topeşte de căldură deasupra clădirilor Clujului. Imaginea îţi oferă perspectiva unei furnici. Ar fi interesant să ai pe pantofi cele mai frumoase clădiri din lume, nu?",  afirmă Cristina Gagiu. Ea crede că a venit vremea ca pantoful să aleagă omul care să-l poarte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite