Fost soldat chilian arestat după ce a recunoscut într-o emisiune radio că a participat la uciderea a 18 opozanţi ai regimului Pinochet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost soldat chilian, acuzat de crimă după ce a recunoscut într-o emisiune radio că a participat la uciderea 18 opozanţi ai regimului Pinochet.

Guillermo Reyes Rammsy, în vârstă de 62 de ani, a intervenit telefonic în cadrul unei emisiuni radiofonice numite „Chacotero Sentimental”, spunând prezentatorului că ia în considerare sinuciderea. 

După ce a descris o relaţie eşuată a sa, Rammsy a povestit prezentatorului şi ascultătorilor emisiunii cum a omorât o altă persoană pentru prima dată, şi cum a participat la 18 execuţii ale opozanţilor politici ai regimului militar condus de Augusto Pinochet, care a durat între 1973 şi 1990.

„Am participat în 18 execuţii... Îi împuşcam în cap şi după le explodam trupurile cu dinamită. Nu rămânea nimic din ei, nici umbra lor”, a zis Rammsy în intervenţia radiofonică.

Rammsy a precizat că a fost obligat să ucidă deţinuţii deoarece nerespectarea ordinelor de către recruţii armatei chiliene erau pedepsite cu execuţia la acea vreme, însă nu a părut să exprime prea multă remuşcare faţă de faptele sale, alternând descrierea lor cu povestirea unor relaţii ratate.

În ciuda faptului că nu şi-a oferit numele pe post, poliţia chiliană a reuşit să-l identifice pe Rammsy şi să-l conecteze cu moartea a doi membri importanţi ai Partidului Socialist din ţara sud-americană – Freddy Taberna Gallegos şi German Palomino Lamas – care au fost arestaţi după lovitura de stat din 1973  prin care Pinochet a preluat puterea de la autorităţile socialiste.

Augusto Pinochet a venit la putere în Chile în 1973, în urma unei lovituri de stat a armatei, susţinută de Statele Unite, care a dus la sinuciderea preşedintelui socialist Salvador Allende, un simpatizant al ideilor marxisto-comuniste. Dictatura militară a lui Pinochet a fost marcată de arestarea, torturarea sau uciderea oponenţilor regimului, cu peste 80.000 de persoane reţinute în cei 16 ani de conducere militară.

Autorităţile chiliene estimează că în jur de 3.000 de persoane au fost ucise de armată şi de organele de securitate ale ţării în timpul regimului Pinochet, iar o treime dintre corpuri nu au fost găsite. Anchetatorii anchetatorii chilieni speră ca Rammsy să le ofere noi piste pentru finalizarea acestor cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite