Florica Cherecheş, şefa Autorităţii pentru Adopţii: „În 2021 a fost un număr record de copii înfiaţi, în ultimele două decenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Cherecheş, preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii FOTO: arhiva personală
Florica Cherecheş, preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii FOTO: arhiva personală

Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Florica Cherecheş a acordat un interviu pentru ”Adevărul” în care a vorbit despre numărul-record de adopţii din acest an, dar şi despre simplificarea procedurilor de adopţie.

Florica Cherecheş a făcut referire pe parcursul interviului şi la durata medie de finalizare a unei adopţii în România comparativ cu durata la nivel internaţional. Preşedintele ANDPDCA a vorbit şi despre statisticile privind copiii fără părinţi, precum şi despre numărul familiilor care vor să adopte un copil.

ADEVĂRUL: Încă din 2014 încercaţi să aduceţi modificări la Legea 273/2004 privind procedura adopţiei. Cât de mult s-au schimbat procedurile în toţi aceşti şapte ani?

Florica Cherecheş; Cele mai recente modificări vizează, în primul rând simplificarea demersurilor de deschidere a procedurii de adopţie a copiilor prin eliminarea căutării rudelor, acest demers fiind realizat la momentul intrării copilului în sistemul de protecţie specială.

Apoi se introduce posibilitatea ca în situaţii excepţionale, managerul de caz să poată stabili adopţia anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă poate justifica în mod temeinic că acest demers este în interesul superior al copilului.

De asemenea, a fost prelungit atestatul de la 2 ani la 5 ani, cu stabilirea obligaţiei de a verifica anual îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului, în sarcina DGASPC.

În plus, au fost introduse stimulente financiare care să susţină decizia unei familii de a adopta. Stimulentele financiare cresc progresiv şi vizează susţinerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de fraţi.

 - Care este durata medie de finalizare a unei adopţii în România?

Vreau să încurajez familiile adoptatoare şi să le spun să nu plece la drum cu prejudecata că adopţia este o procedură de durată. Până la urmă, este vorba despre viaţa unui copil şi adopţia nu se poate face de azi pe mâine. Există nişte termene ce trebuie respectate. Ca să vă răspund la întrebare, din perspectiva copilului din sistem, procedura de adopţie la nivel naţional are o durată medie de un an de zile, iar pentru cea internaţională media este de 14 luni. Pe de altă parte, durata depinde şi de preferinţele exprimate de familie cu privire la copilul pe care vrea să-l adopte. Cu cât sunt mai restrictive, cu atât creşte durata întregului proces.

Îi rog pe părinţi să vizualizeze şi profilul public al copiilor adoptabili, lucru pe care-l pot face imediat ce obţin atestatul de familie adoptatoare. Pot găsi aici copii absolut minunaţi şi, în astfel de cazuri, adopţia poate fi mult mai rapidă.

 - Ce criterii de bază trebuie să îndeplinească familiile care doresc să adopte un copil?

Specialiştii din sistem analizează personalitatea lor, starea de sănătate, situaţia economică şi motivele adopţiei. Trec, aşadar prin trei etape: o evaluare socială, una psihologică, dar şi o pregătire pentru asumarea rolului de părinte.

Ce beneficii oferă statul familiilor care adoptă un copil

 - Câţi copii orfani sunt la ora actuală în România?

Dacă vă referiţi la numărul copiilor din sistemul de protecţie, în acest moment numărul lor este undeva la 47.000. Dintre aceştia, aproximativ 33.500 sunt în asistenţă maternală sau plasament la rude, cunoştinţe, iar aproximativ 13.500 sunt în centre rezidenţiale, respective case de tip familial sau centre de plasament.

 - Ce beneficii oferă statul român familiilor care adoptă copii?

Sunt mai multe beneficii, unul dintre ele fiind acel concediu de acomodare care se acordă încă din perioada de potrivire cu familia. Apoi există o indemnizaţie de sprijin care se acordă lunar pentru fiecare copil adoptat care are vârsta între 3-6 ani, are un handicap uşor sau mediu sau face parte dintr-un grup de fraţi.

Indemnizaţia aceasta creşte cu 50% pentru pentru copii peste 7 ani. Totodată dacă adoptatorul sau familia a adoptat unul sau mai mulţi copii beneficiază pentru fiecare copil de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de reabilitare medical sau psihologică.

 - Câte cereri de adopţii aţi înregistrat de la începutul acestui an?

Anul acesta sunt atestate pentru adopţie aproape 3.200 de familii şi avem în sistem 5.410 copii adoptabili. Statistic vorbind, peste 70 la sută dintre copiii adoptaţi au sub 7 ani. Aici există o discrepanţă.

Pentru că, din păcate, mai bine de 70 la sută dintre copiii din sistem au peste 7 ani.

În acest sens, avem în plan o campanie de conştientizare şi de promovare a adopţiei exact pentru aceşti copii, pentru grupurile de fraţi şi pentru copiii cu dizabilităţi. Toţi au dreptul să crească alături de o familie.

 - Aţi primit şi cereri de peste hotare pentru adopţii ale copiilor români?

Avem anul acesta 45 de familii cu atestate de adopţie internaţională, deci există un interes. Precizez că adopţia internaţională este permisă doar dacă măcar unul dintre soţi are cetăţenie română.

 - Câţi copii au fost adoptaţi în acest an? Dar în 2020?

Conform datelor înregistrate în evidenţa centralizată la nivel naţional, Registrul Naţional pentru Adopţii, numărul copiilor adoptaţi până în prezent, pentru care există sentinţe definitive, este de 1.429 faţă de 1.073 în anul 2020 şi 1.286 în anul 2019.

Estimăm că în anul 2021 numărul adopţiilor va fi de peste 1.600, ceea ce ar reprezenta un număr istoric în ceea ce priveşte adopţia naţională. În ultimii 20 de ani cel mai mare număr de adopţii naţionale a fost de 1.422 de adopţii. Acest lucru se datorează muncii colegilor mei din ANDPDCA şi DGASPC-uri, dar şi recentelor modificări legislative care îşi vor face simţite efectele şi mai mult de anul viitor.

 - Câte familii figurează în listele întocmite de către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii?

Avem creşteri semnificative şi în ceea ce priveşte numărul familiilor atestate pentru procedura adopţiei interne. Sunt, anul acesta, 3.150 de familii atestate, comparativ cu aproximativ 2.300 de familii atestate la începutul anului 2020.

Numărul familiilor atestate pentru procedura adopţiei internaţionale este, aşa cum spuneam de 45 de familii. Anul trecut au fost 60 de familii atestate.

Vă mai recomandăm şi:

România va avea un Sistem Informatic Naţional pentru Adopţie. De când va fi funcţional

Vot extrem de important în Parlament. Copiii ar putea fi declaraţi adoptabili doar cu acordul părinţilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite