Experiment: Cum se răspândeşte SARS-CoV-2 prin aer acasă, la bar sau la şcoală. Măsurile care pot reduce riscul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de infectare cu noul coronavirus este cel mai mare în spaţiile interioare, dar poate fi redus prin aplicarea tuturor măsurilor disponibile pentru combaterea infecţiei prin aerosoli, arată datele unui studiu recent.

Cercetătorii care au încercat să afle cum funcţionează transmisia virusului SARS-CoV-2 şi cum poate fi oprită au descoperit că dacă oamenii petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze chiar dacă poartă mască şi dacă stau la distanţă unii de ceilalţi. Ei arată că dacă fereastra este semideschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii, iar oamenii poartă măşti, riscul de infectare se reduce, potrivit unui experiment publicat de EL Pais.

Studiul care prezintă probabilitatea de infecţie în trei scenarii, pe baza măsurilor de siguranţă utilizate şi a duratei expunerii, arată cum doar respirând, vorbind sau strigând în spaţii interioare, slab aerisite, pe o perioadă prelungită de timp, creşte riscul de contagiune. 

  • Astfel vorbirea cu voce tare eliberează de 50 de ori mai multe particule încărcate de virus decât atunci când nu vorbim deloc. 
  • Iar atunci când respirăm pur şi simplu, particulele încărcate cu virus, pot scăpa în aer, dacă purtăm necorespunzător măştile de protecţie şi pot infecta persoanele care petrec mai mult de câteva minute pe o rază de cinci metri faţă de persoana infectată, potrivit sursei citate.


Cum se răspândeşte coronavirusul prin aer FOTO El Pais

Imagine indisponibilă

Una dintre concluziile experimentului a fost că dacă, spre exemplu, s-ar fi purtat măşti riscul s-ar fi redus la jumătate şi doar aproximativ 44% dintre persoane ar fi fost afectate, spre deosebire de 87%, cât s-a obţinut în urma experimentului.

Sudiul a permis calcularea riscului de infecţie cu SARS-CoV-2, folosind un instrument dezvoltat de José Luis Jiménez, chimist atmosferic la Universitatea din Colorado şi expert în chimia şi dinamica particulelor de aer, privind măsura în care riscul ar fi putut fi atenuat dacă ar fi luat măsuri împotriva transmisiei aeriene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite