Estul ţării, sub cod portocaliu de ninsori, viscol şi polei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de cod portocaliu de ninsori, viscol şi polei pentru mai multe judeţe din estul ţării. Atenţionarea meteorologică intră în vigoare duminică seara şi este valabilă până luni, la ora 20.00.

Potrivit meteorologilor, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40...50 l/mp.

Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Gabriel Oprea a băgat prefecţii în videoconferinţă

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat în această dimineaţă Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Şedinţa comitetului s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii structurilor teritoriale de ordine şi siguranţă publică.

Prefecţii au raportat că nu sunt persoane izolate din cauza zăpezilor şi nici nu au fost în situaţia de a închide drumuri judeţene. Prima recomandare pentru populaţia din zona de sud a ţării este de a evita circulaţia în această noapte.

”În situţiile absolut necesare recomandăm conducătorilor să aibă carburant suficient, hrană şi apă, pentru că există riscul de blocaje”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Directorul ANM, Ion Sandu, a făcut mai multe precizări legate de codul portocaliu care va intra în vigoare duminică seara. ”Intensitatea maximă a viscolului va fi duminică noapte, după ora 2.00, până luni, după 12.00. Nu excludem posibilitatea, în timpul maximului viscolului, daca se depăşesc 90 de km la oră, să emitem cod roşu, probabil în Buzău, în nordul judeţului Ialomiţa şi în sudul judeţului Vrancea. Acolo ne aşteptăm ca intensitatea vântului să fie mai mare”, a declarat Ion Sandu la videoconferinţa de la MAI.

image

CNADNR a acţionat împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a acţionat în permanenţă, în intervalul 26 decembrie, ora 17,00 - 27 decembrie, ora 12,00, împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe drumurile din 31 de judeţe din ţară, aflate sub incidenţa Codului galben de ninsori şi polei.
Potrivit unui comunicat al CNADNR, este vorba de judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara.

”În toate aceste judeţe au fost 1.744 de intervenţii cu utilaje specializate de deszăpezire. De asemenea, au fost răspândite pe partea carosabilă 12.704,65 tone material antiderapant şi 5,75 tone soluţie de clorură de calciu. În activitatea de deszăpezire a autostrăzilor şi drumurilor naţionale au fost angrenate circa 2.500 de persoane”, se arată în comunicatul citat.

Prognoza pe două zile

Luni, temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 6 grade şi  4-5 grade. Va ninge în cea mai mare parte a ţării, iar în extremitatea de sud-est, la începutul zilei vor cădea precipitaţii mixte. În estul şi sud-estul ţării, local, cantităţile de apă vor fi importante, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h la rafală, viscolind şi troienind zăpada. Şi în restul zonelor vântul va fi activ, dar va avea viteze mai mici.

Marţi vremea devine deosebit de rece, chiar geroasă, dimineaţa, în vest, centru şi nord. Ceva nori prin vest şi sud, însă va ninge local şi slab doar în Oltenia, sudul Banatului şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali. Vântul va continua să bată tare în est, în sud-est şi pe crestele montane, spulberând temporar zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 12 grade în Transilvania şi 1-2 grade pe litoral.

În Bucureşti, marţi la amiază vor fi cel mult minus 5 grade Celsius, iar vântul va mai fura câteva grade la nivel de percepţie.

În noaptea dintre ani, temperatiurile minime vor oscila între  minus 10 şi minus 22 de grade în Transilvania, iar în Bucureşti vor fi minus 17 grade de Revelion. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite