Escrocherie cu aur fals. Cum au fost înșelate cu tinichele timp de 2 ani case de amanet din mai multe județe VIDEO

0
Publicat:

Polițiștii și procurorii DIICOT Pitești au efectuat  miercuri 27 de percheziții în cinci județe și în Capitală, la persoane care ar fi înșelat case de amanet cu bijuterii și monede de aur false. Prejudiciul ajunge la două milioane de lei.

Mai multe case de amanet au fost înșelate FOTO: Captură video Poliția Română
Mai multe case de amanet au fost înșelate FOTO: Captură video Poliția Română

Din cercetările făcute a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat, care acționează în județul Argeș, ar fi indus în eroare angajații unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și ducați din aur false și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate.

Astfel, a fost cauzat un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei.

Membrii grupului infracțional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar, pentru a le câștiga încrederea, ar fi achitat în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care ar fi fost încheiate contractele nu s-ar mai fi prezentat să revendice și să ridice obiectele amanetate.

"Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuțios lucrate și ar fi avut un înveliș consistent din aur. Persoanele cercetate ar fi manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială. În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă”, arată IGPR.

14 suspecți au fost duși la audieri. Cu toții sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate străine.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite