Demisia lui Budăi, cerută de CRJ: E responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în centrele din Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul pentru Resurse Juridice, organizație care a semnalat abuzurile care aveau loc la azilele din Ilfov, îi cere premierului Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, care a și rupt protocolul de colaborare cu CRJ lunile trecute.

Marius Budăi, ministrul Muncii FOTO Mediafax
Marius Budăi, ministrul Muncii FOTO Mediafax

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizație neguvernamentală de apărare a drepturilor omului, înființată în anul 1998 de Fundația pentru o Societate Deschisă (Soros), derulează din octombrie 2003, programul ”Pledoarie pentru demnitate”. În aproape 20 de ani, CRJ a fost singura organizație din România care a solicitat și organizat vizitarea inopinată a zecilor de mii de persoane cu dizabilități, minori, adulți și vârstnici închiși în centrele rezidențiale și în spitalele de psihiatrie. Activitatea CRJ a fost recunoscută și prin hotărârea Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului (”CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu c. România”) dar mai ales prin mărturiile persoanelor cu dizabilități „eliberate” din sistemul de protecție socială în care erau umilite, bătute, traficate și private de libertate. Pentru că apreciem maniera umană în care ați abordat problema gravă a încălcării drepturilor omului în centrele private dar finanțate din fonduri publice în județul Ilfov, luând în considerare prevederile Legii nr 115 din 1999 și Ordinul MMPS nr 308 din 2022, vă adresăm solicitarea de demitere a domnului ministru al muncii, Marius Constantin Budăi, responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în aceste centre”, este apelul făcut de CRJ pentru premierul României. 

Reprezentanții CRJ dau și mai multe motive, susținând că Marius Budăi în loc „să combată încălcările drepturilor omului, s-a ocupat de îngrădirea activității CRJ pentru a ascunde aceste încălcări”.

Motivele cererii demisiei

- Domnul ministru al muncii și protecției sociale, Marius Constantin Budăi a fost sesizat de către CRJ cu privire la faptele grave din centrele din județul Ilfov prin adresele CRJ nr. 147 /07.11.2022, 65/23.02.2023, 23/26.01.2023, 33/01.02.2023;

- Adresa nr. 581/DGJ/31.03.2023 semnată de domnul Budăi, prin care notifică CRJ că denunță unilateral acordul de colaborare pentru vizitarea inopinată a centrelor rezidențiale – motivul semnalat de domnul ministru la punctul 3 fiind acela că ”CRJ nu a blurat imaginea unor beneficiari”. Imaginile la care se referea domnul minstru erau cuprinse într-o filmare încărcată în conținutul raportului referitor la Centrul Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și care îi erau destinate pentru a observa maniera în care sunt ”tratate” persoanele cu dizabilități de către furnizorul de servicii sociale licențiat de ministerul pe care îl conducea;

- Domnul ministru Budăi și secretarul de stat, domnul Vasilcoiu au anunțat într-o conferință națională organizată la București cu directorii DGASPC că „v-am scăpat de vizitele CRJ”. Așadar, conducerea de la cel mai înalt nivel a Ministerului Muncii nu doar că a luat act de rapoartele de monitorizare și sesizările transmiste de CRJ dar a și încercat oprirea în viitor a acestor activități, cel mai probabil cu scopul de a ascunde și a nu permite cercetarea condițiilor care conduc la încălcarea drepturilor omului. Pentru acest motiv, ținând cont de activitatea organelor de cercetare penală din prezent, ne întrebăm dacă nu ar trebui cercetată și fapta de abuz în serviciu a celor doi înalți demnitari publici.

- Dovadă că sistemul public de asistență socială a fost conectat cu conducerea furnizorilor de servicii sociale privați din județul Ilfov o reprezintă și stenogramele care circulă pe internet – angajații încercau intimidarea și desființarea CRJ care îi deranja. Întrucât stenogramele sunt în spațiul public de ceva vreme, în ipoteza în care nu le-ati văzut, vi le atașăm pentru o corectă informare.

Ministrul nu și-ar fi făcut datoria

Potrivit CRJ, „primul autor moral al acestor abuzuri este în fața dumneavoastră: conducerea Ministerului Muncii, d-nul Budăi a încercat ascunderea acestor fapte, inclusiv prin încetarea activității CRJ astfel încât să nu mai fie deranjat cu sesizări la care să fie nevoit să răspundă”.

Reprezentanții organizației susțin că dacă ministrul muncii din cabinetul Ciolaci își făcea datoria, persoanele afectate de tratatementele din centru nu ar fi fost supuse unor masuri „inumane și degradante vreme de mai multe luni. Demiterea unor persoane din structura de conducere a Ministerului Muncii nu absolvă de vină conducerea principală a Ministerului Muncii, respectiv cea a d-lui Budăi. Acesta, în loc sa salveze viețile beneficiarilor a ales să se răfuiască cu un ONG – CRJ, în speță, din niște motive pe care, avem încrederea ca le veți elucida”.

În concluzie, „CRJ solicită demiterea conducerii Ministerului Muncii și asigurarea că viitorul ministru al muncii este o persoană integră și reia acordul de colaborare cu CRJ, adoptă de urgență noi proceduri legale pentru licențierea furnizorilor de servicii sociale privați și asigurarea că TOATE persoanele cu dizabilități și toți vârstnicii sunt tratați cu demnitate în comunitate și au acces la mijloace adecvate de petiționare și apărare a drepturilor fundamentale”.

Solicitarea are loc în contextul în care azi Marcel Ciolacu i-a cerut lui Budăi să reia leătura cu actorii sociali, inclusiv ONG-urile. „Fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, asistenţă în primul rând pentru persoanele vulnerabile. Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot numi oameni", a afirmat Ciolacu într-o conferință de presă. 

SocietatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite