Defibrilatoarele cardiace, tichia de mărgăritar a bucureştenilor. Capitala, dotată cu aparate „misterioase“ pentru oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Antipa este prevăzut cu un defibrilator FOTO Marian Iliescu
Muzeul Antipa este prevăzut cu un defibrilator FOTO Marian Iliescu

Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti este prevăzut, începând de ieri, cu două defibrilatoare automate pentru cazurile de stop cardiorespirator, în condiţiile în care, în medie, o dată pe săptămână este o aterizare de urgenţă medicală, iar traficul de călători depăşeşte anual 7,5 milioane.

Astfel, numărul total al defibrilatoarelor publice din Bucureşti ajunge acum la opt, primele cinci fiind montate în 2012 la cele mai circulate staţii de metrou din Bucureşti. Cel de-al şaselea aparat a fost amplasat anul trecut la Muzeul Antipa. 

Şi, în ciuda faptului că totul a plecat de la o nevoie reală, românii fiind în topul europenilor cu probleme cardiovasculare, pe cele şase defibrilatoare s-a pus praful în ultimii ani. Asta în condiţiile în care în ţările vest-europene defibrilatoarele automate se găsesc la fiecare colţ de stradă şi sunt utilizate frecvent de populaţie. 

Prin urmare, acolo s-a reuşit nu doar reducerea semnificativă a timpului de intervenţie în caz de atac de cord, dar a scăzut şi rata mortalităţii. 

Defibrilatoarele, monitorizate

Specialiştii arată că instalate în cutii cu alarmă şi girofar, defibrilatoarele se declanşează automat în momentul deschiderii cutiei, ele fiind astfel monitorizate de dispecerat, care poate acorda indicaţii prin telefon salvatorului. 

„Defibrilatorul semiautomat este un instrument sigur, el interpretând ritmul cardiac şi acţionând numai dacă este nevoie. Practic, introducem în rândul salvatorilor populaţia de rând. Astfel de aparate ar trebui să existe în mai multe oraşe nu doar din Bucureşti. Vizate sunt în special mallurile, gările, chiar şi trenurile. Introducerea defibrilării automate ajută omul de rând. Normal, este bine să aibă şi o pregătire minimă de resuscitare, dar nu este obligatoriu”, a explicat doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), adăugând că preţul unui defibrilator nu depăşeşte 2.000 de euro. 

Românii nu folosesc defibrilatoarele

Doctorul admite că este nevoie de o informare mai bună a cetăţenilor cu privire la utilizarea defibrilatoarelor, dat fiind faptul că cei mai mulţi dintre ei se feresc să le folosească sau, în foarte multe situaţii, nu au habar de existenţa acestor aparate. 

„E drept că există e şi o lipsă de informare. Ce trebuie oamenii să înţeleagă este că nu există niciun fel de riscuri. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucţiuni vocale. Defibrilatorul nu permite unei persoane să administreze şoc electric, dacă nu trebuie, pentru că se blochează. Dacă defibrilatorul simte un ritm care nu trebuie şocat, nu lasă să încarce”, mai spune oficialul. 

Urgenţele medicale din Aeroportul Otopeni 

La evenimentul de inaugurare al defibrilatoarelor din Aeroportul Otopeni, directorul de comunicare a precizat că săptămânal sunt avioane care aterizează în Bucureşti din cauza unor probleme medicale apărute la bord. Printre cele mai frecvente patologii întâlnite de medicii angajaţi la aeroport sunt patologia cardiacă, 

cea digestivă şi patologia renală. 

„Aceste defibrilatoare vin să aducă un plus de calitate serviciului medical de urgenţă din aeroport, unde traficul de călători depăşeşte anual 7,5 milioane”, a declarat Valentin Iordache, directorul de comunicare, care va organiza cursuri de instructaj pentru angajaţii de la Otopeni, astfel încât aceştia să poată folosi defibrilatorul în caz de nevoie. 

Angajaţii de la Antipa ştiu să folosească aparatul 

Angajaţii Muzeului Antipa sunt, de asemenea, încântaţi că au beneficiat de un asemenea aparat. Deşi nu a fost utilizat până acum, 

Aurora Stănescu, purtătorul de cuvânt, spune că toţi cei care lucrează în muzeu ştiu să îl folosească. „De la director la femeie de serviciu ştim ce să facem în caz de nevoie. Din fericire până acum nu s-au întâmplat incidente de acest gen, deşi publicul nostru este format mai mult din părinţi şi bunici”, a spus reprezentanta instituţiei. 

Următoarea locaţie care va beneficia de un defibrilator este Tribunalul Bucureşti. Deşi preşedintele acestei instituţii şi-a dat acordul, Asociaţia Română de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (ARISU) împreună cu Servier Pharma încă aşteaptă avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a a-l putea monta. 

Aparatul este aşteptat cu atât mai mult cu cât aici mai mulţi oameni au murit de infarct în timpul proceselor. ;

Cum recunoaştem un şoc cardio-respirator

Specialiştii explică faptul că, atunci când o persoană este căzută în stradă, în primul rând trebuie să îi verificăm respiraţia, şi nu pulsul, aşa cum este tendinţa multora. 

„Verificarea pulsului este o manevră care poate să înşele chiar şi oamenii specializaţi. Astfel, în momentul în care vedem că o persoană nu respiră, când nu îi auzim şi nu îi simţim mişcarea toracelui deşi suntem lângă ea, acestea sunt semne că nu respiră”, a explicat şeful Serviciului asistenţă medicală din Aeroportul „Henri Coandă“, doctorul Cornelia Carey. 

Statisticile situează România pe loc fruntaş la mortalitate şi incidenţa bolilor cardiovasculare (BCV). Concret, 42% din decesele înregistrate în rândul bărbaţilor şi 55% dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV.

Americanii au defibrilatoare în cazinourile din Las Vegas 

Pentru că au avut multe cazuri în care clienţii lor făceau stop cardiac, americanii din Las Vegas au montat defibrilatoare automate în toate cazinourile. Astfel, au reuşit să reducă mortalitatea după stop cardiac cu aproximativ 40 – 50%. 

„În Europa, aceste aparate sunt contectate la un dispecerat, iar în momentul în care sunt scoase din cutia în care sunt montate, intervin echipajele specializate. De asemenea, există şi recomandarea ca astfel de aparate să fie montate în aeronavele mari, care parcurg distanţe importante”, a completat Raed Arafat. 

Prin proiectul ARISU, România a devenit singura ţară din Europa de Est ce beneficiază de un sistem conectat la Serviciul de Urgenţă 112.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite