Declaraţia de independenţă a SUA, la Biblioteca Teleki

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş este, cu cele peste 200.000 de volume ale sale, una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania. Printre rarităţile existente pe

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş este, cu cele peste 200.000 de volume ale sale, una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania.
Printre rarităţile existente pe rafturile Bibliotecii Teleki se află şi un exemplar original al Declaraţiei de Independenţă a SUA, din iulie 1776, admirat inclusiv de fostul ambasador, Michael Guest, înainte de plecarea sa din România. Nu se cunoaşte exact cum a ajuns acest exemplar la bibliotecă, dar se presupune că a fost cumpărat de conte în cei 60 de ani de achiziţionări. Fondul de carte al bibliotecii a rezultat din asocierea a două mari colecţii distincte, respectiv Teleki, cu circa 40.000 de volume, şi Bolyai, cu peste 80.000 de volume. Acestora li s-au adăugat, de-a lungul timpului, alte fonduri provenite din diferite tipuri de biblioteci tradiţionale din Transilvania, cum ar fi şcoli confesionale, biblioteci personale şi Biblioteca Mănăstirii Franciscane din Călugăreni, judeţul Mureş. În clădirea bibliotecii, construită de contele Teleki Samuel, şi-a deschis porţile prima bibliotecă publică din ţară, care păstrează şi azi mobilierul şi aranjarea originală a cărţilor.
Cel mai vechi manuscris este Codicele Koncz, din prima jumătate a secolului al XIV-lea, care conţine textul Bibliei în limba latină, pe 433 de foi de pergament, ornat cu iniţiale colorate în roşu şi albastru. Cele mai vechi incunabule sunt cel tipărit la Bologna, în jurul anului 1475 şi reprezintă opera umanistului Galeotto Marzio, apoi "Cronica lumii", apărută la Cracovia în 1559 - cea mai veche carte de limba maghiară, iar printre cele mai vechi tipărituri româneşti găsim "Cartea românească de învăţătură" sau "Cazania" lui Varlaam din 1643 şi "Noul Testament de la Bălgrad" din 1648.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite