Cuvântul care ne arată recunoștința față de semeni. Care este originea lui „mulțumesc” în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un simplu cuvânt arată atât buna creștere a unui om, cât și energia lui pozitivă, transmisă celorlalți. În fiecare an, la 11 ianuarie, omenirea sărbătorește cuvântul „mulțumesc”

Angajatul unui fast-food din Brașov spune că toți clienții îi mulțumesc FOTO Ioan Buciumar
Angajatul unui fast-food din Brașov spune că toți clienții îi mulțumesc FOTO Ioan Buciumar

Întreg globul sărbătorește cuvântul „Mulțumesc”. Din 1984 s-a decis ca data de 11 ianuarie să fie ziua în care se sărbătorește cuvântul prin care ne exprimăm gratitudinea față de cei care fac ceva pentru noi. Cu toții mulțumim de foarte multe ori în fiecare zi și mulți dintre noi chiar ne trezim cu o mulțumire adresată Divinității, pentru o nouă zi în care ne putem bucura.

„Spun „mulțumesc” de multe ori pe zi, de fiecare dată când mi se oferă un serviciu sau când mi se răspunde la o întrebare. Cred că un simplu cuvânt, „mulțumesc”, schimbă foarte mult ca energie la nivel de omenire. Adică, un om căruia-i mulțumești se detașează și devine și el la fel de călduros ca tine”, a spus un bărbat.

„Un om căruia i se mulțumește e plin de bucurie”

„Cuvântul „mulțumesc” e un semn de politețe, în primul rând, E politicos să le mulțumim celor care ne ajută și aceștia, probabil, se simt bine când le mulțumim. Când mulțumim înseamnă că apreciem ceea ce a făcut cineva pentru noi”, a spus un alt bărbat.

„Clienții îmi mulțumesc de fiecare dată după ce îi servesc, fără excepție. Un om căruia i se mulțumește se simte foarte bine. E plin de bucurie. Ceea ce transmiți, primești și invers”, spune angajatul unui fast food din Centrul Istoric al Brașovului.

În limba română, cuvântul „Mulțumesc” își are rădăcinile în urarea „La mulți ani!”, transformată în „mulțan”. De la „a mulțăni” a fost o cale mult mai scurtă până la „a mulțumi”. O altă variantă ar fi că „a mulțumi” provine din cuvintele „mulți” și „uni”. Cert este că acest cuvânt îi face să se simtă mai bine atât pe cei care îl rostesc, cât și pe cei cărora le este adresat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite