Curs gratuit de prim-ajutor, organizat de Fundaţia pentru SMURD şi Pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: smurd
FOTO: smurd

Prima ediţie a Maratonului Resucitării este organizată de către Fundaţia pentru SMURD şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi îi invită pe cei interesaţi să înveţe cum să acorde primul ajutor. Participarea este gratuită, fiind nevoia înscrierea prealabilă.

Fundatia pentru S.M.U.R.D. organizează prima ediţie a proiectului "Maratonul Resuscitarii" în Bucureşti, Sâmbătă, 18 Mai, între orele 11:00 şi 21:00, într-un mall din Capitală. 

Ce este Maratonul Resuscitării

Maratonul Resuscitării este un eveniment public organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei asupra importanţei dobândirii cunoştinţelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanţi”, transmit organizatorii. 

Cum se desfăşoară cursurile? 

În cadrul evenimentului, împreună cu peste 30 de medici, paramedici, asistenţi, formatori si voluntari ai Fundatiei pentru SMURD, veţi exersa pe manechine, în cadrul staţiilor practice, cum recunoaşteţi şi cum acţionaţi în cazul unui stop cardio-respirator. 

Maratonul va cuprinde peste 10 staţii practice cu câte 2 instructori fiecare, ce vor oferi cursuri succesive a câte 30 de minute. Acestea se vor relua pe toată durata evenimentului pentru fiecare grup de participanţi. 

Participarea este gratuită, înscrierea în prealabil nefiind necesară. 

De ce este vital să participi? 

4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă.  Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece, spun reprezentanţii Fundaţiei SMURD şi ISU.

Dacă ne confruntăm vreodată cu o situaţie în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardio-respirator, şansele de supravieţuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacţia celor din jur. Recunoaşterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgenţă prin numărul unic 112 şi aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgenţă se dovedesc a fi vitale pentru şansele de supravieţuire şi recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus. 

„Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră, sâmbătă, 18 Mai, veţi afla cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Vă aşteptăm în număr cât mai mare!”, au mai transmis organizatorii maratonului.

Proiectul a luat naştere în urmă cu 4 ani în Cluj-Napoca, înregistrând până în acest moment 7 ediţii sub coordonarea colegilor de la S.M.U.R.D. Cluj. Motivaţi fiind de succesul local cât şi de impactul pe care evenimentul l-a avut asupra societăţii clujene, Fundaţia pentru S.M.U.R.D. extinde proiectul la nivel naţional, inaugurând astfel prima ediţie a Maratonului Resuscitării în Bucureşti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite