Cum vrea Parlamentul să-i pună cu botul pe labe pe proprietarii de câini periculoși

0
Publicat:

Încă un copil a ajuns la spital după ce a fost atacat de un câine din categoria celor încadraţi în rase periculoase, pe care stăpânul îl lăsase pe stradă fără lesă şi fără botniţă. Asta în timp ce, în Parlament, este dezbătută o nouă lege care să-i amendeze pe proprietarii de câini periculoși sau agresivi cu 5.000 de lei, dacă animalele sunt plimbate în locurile publice fără botniță și nu sunt ținute în lesă.

Cresc amenzile pentru proprietarii de câini periculoși / Foto: Arhivă / Shutterstock
Cresc amenzile pentru proprietarii de câini periculoși / Foto: Arhivă / Shutterstock

Un copil de 12 ani a fost atacat, duminică după-amiază, de un câine din categoria celor încadraţi în rase periculoase, pe care stăpânul îl lăsase pe stradă fără lesă şi fără botniţă. Băiatul a fost muşcat de un picior, fiind dus de urgenţă la medic. Pe numele stăpânului animalului a fost deschis dosar penal. Incidentul a avut loc pe strada Bobăii din comuna gorjeană Turburea, unde un bărbat de 31 de ani, localnic, şi-a lăsat în libertate câinele din rasa Amstaff, fără lesă şi fără botniţă, animalul atacând un copil de 12 ani, din comuna Turburea.

Stăpânul patrupedului va fi cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane şi vătămare corporală din culpă.

În scopul de a reduce incidentele de acest fel, parlamentarii vor să majoreze amenzile pentru nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui astfel de animal, potrivit unui proiect legislativ adoptat deja de Senat. Experții în domeniu susțin însă că majorarea amenzilor nu este o soluție și că statul ar putea educa proprietarii de animale, astfel încât să înțeleagă ce responsabilitate au.

Potrivit proiectului de lege, amenzile se vor majora de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru cazurile în care proprietarul câinelui nu ia măsuri pentru a preveni atacul, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic și neanunțarea la poliție a pierderii sau a decesului câinilor periculoși, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare. De asemenea, se vor aplica amenzi între 3.000 și 5.000 de lei (acum sunt între 1.500 și 3.000 de lei) pentru nerespectarea interdicțiilor: accesul cu câini de luptă și de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea fără botniță și fără să fie ținuți în zgardă și lesă de către proprietar ori de către deținătorul temporar; staționare a câinilor de luptă și de atac în părțile comune ale imobilelor și abandonare a câinilor periculoși sau agresivi.

Experții în domeniu spun că este nevoie de informare și educare a proprietarilor de câini, astfel încât ei să înțeleagă ce responsabilitate au atunci când dețin un câine periculos. „Există deja amenzi, creșterea sumelor lor nu ajută la nimic, dar statul mereu are interesul de a face bani. Proprietarii trebuie și ei educați, nu doar câinele, așa cum facem noi, instructorii, cu ei. Câinele este (un animal – n.r.) instinctual; omul e cel rațional și el trebuie să își asume responsabilitatea pentru un eventual incident. Noi vorbim cu proprietarii care ne aduc câinii pentru a-i dresa, le explicăm ce trebuie să facă și ce nu, dar după depinde de omul care are câinele în grijă“, arată dresorul de câini din București Octavian Alexe.

Care sunt câinii considerați periculoși sau agresivi

Potrivit OUG 55/2002, câinii periculoși aparțin anumitor rase care sunt grupate în două categorii: categoria I – câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; categoria a II-a – câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. De asemenea, aceeași hotărâre vorbește și despre câinii agresivi, aceștia fiind: cei care atacă fără să fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și câinii care participă la lupte între câini ori care a fost antrenați în acest scop.

Octavian Alexe spune că, rar, există cazuri când câinii sunt agresivi fără motiv și că de cele mai multe ori este vorba despre cei care nu au fost dresați sau au fost dresați pe cont propriu de proprietar. „Aici e vina proprietarului care a apelat la anumite metode de educare a câinelui și nu a cerut ajutorul unui specialist. Omul este responsabil de educația animalului pe care își asumă că îl are în grijă. Când adopți sau cumperi un câine, îți asumi că trebuie să îl iubești, să ai grijă de el, să-l protejezi și că ai și resursele financiare potrivite pentru a apela la un specialist să îl dreseze. Din păcate, în ceea ce privește adopțiile, câinii care au fost luați din adăposturi ajung să fie din nou pe stradă, pentru că oamenii se plictisesc de ei“, explică dresorul.

Dresajul este esențial

Fie că este vorba de un câine periculos sau nu, dresajul este esențial pentru a nu se ajunge la situații neplăcute în public. Expertul subliniază că dresajul are ca scop și educarea proprietarilor, care trebuie să înveţe cum să comunice cu animalele, cum să stabilească limitele și cum să le înţeleagă limbajul. „Este nevoie ca între proprietar și câine să existe anumite reguli, pentru că în lipsa acestora se încurajează, fără a ne da seama, comportamentul dominant și agresiv al animalului. Câinii răspund la o situație ori își iau poziția de lideri atunci când atacă. Proprietarul este un membru al haitei, iar în aceasta există o ierarhie, motiv pentru care e nevoie și de reguli. Oamenii trebuie să știe să comunice cu animalele lor, să le coordoneze prin comenzi verbale și să le supravegheze constant“, mai spune instructorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite