Cum a reuşit un dresor să-şi continue activitatea pe timp de criză. „Dresajul începe cu stăpânul, nu cu câinele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dresaj online
Dresaj online

Ca să nu îşi închidă activitatea, dresorul timişorean Sebastian Trenka a început să facă dresaj canin de la distanţă, prin intermediul internetului.

Pandemia de coronavirus şi starea de urgenţă care a obligat oamenii să stea acasă aproape două luni a reprezentat o provocare mare şi pentru cei care au mici afaceri. Mulţi au fost nevoiţi să găsească soluţii de adaptare, pentru a-şi continua treaba cu ajutorul tehnologiei digitale. Este şi cazul dresorului de câini Sebastian Trenka. 
 

Pentru a-şi putea continua activitatea, timişoreanul a început să facă dresaj canin de la distanţă. Astfel, clientul stă acasă, dresorul stă acasă la el şi totuşi lucrează împreună. 
 

“Ideea asta o am de mult. Dar a venit pandemia, a trebuit să ne izolăm, aşa că am demarat acest proiect de dresaj online. Este o platformă pe site-ul meu, în care facem o videoconferinţă cu clienţii. Eu le arăt exerciţiile pe câinii mei, le dau indicaţii despre modul în care trebuie să lucreze cu câinele lor. Dresajul este inspirat din nevoile oamenilor”, a declarat Sebastian Trenka.

Important e să înţelegi cum comunică câinele

Metoda dresajului la distanţă se dovedeşte chiar mai bună, pentru că se evită ataşamanetul excesiv între dresor şi câine şi până la urmă scopul este ca animalul să-l asculte pe stăpân. 
 

“Cea mai bună metodă e aceea în care învăţăm stăpânul să îşi dreseze câinele, cum să relaţioneze cu el. De fapt, îi învăţăm pe stăpâni să vorbească limba câinilor. Pe proprietar nu-l interesează ca animalul să facă un exerciţiu la punctaj maxim, ci să-l facă. Sunt nişte exerciţii pe care iniţial stăpânul trebuie să le înveţe. Apoi, el are de exersat cu câinele. Cel mai important lucru este că ofer şi nişte informaţii teoretice despre etologie, despre cum comunică câinii, cum să realaţionezi cu ei, cum să-i înţelegi”, a mai spus Sebastian Trenka.   

„Pentru un câine familia e haita“  

În cadrul programelor, stăpânul este învăţat cum să facă comenzile de bază: “culcat”, “şezi”, mersul la pas, cum să pună corect zgarda şi lesa, cum să înveţe câinele să nu îşi facă nevoile în casă, să nu mai sară pe oameni, cum să fie câinele civilizat la masă. 

Comportamentul câinelui este un feedback al comportamentului stăpânului, el tot timpul reacţionează la acţiunile omului. Nu degeaba se spune: câinele este oglinda stăpânului.
 

“Câinele se comportă cum îi cere stăpânul. Dacă stăpânul cere să fie un câine rău, nesimţit, atunci aşa e câinele. Nesimţit în ghilimele, pentru că el nu consideră că e nesimţit, el crede că aşa e bine, asta i se permite, asta face. Dresajul începe cu stăpânul, nu cu câinele. Oamenii complică lucrurile, pe când gândirea la câine este foarte simplă. Câinele nu este om, e un membru al familiei, dar pentru el familia este haita”, a explicat Sebastian Trenka.  

"Cam 80 la sută din dresaj se poate face online"  

O altă parte benefică a dresajului online este dispariţia distanţei. Sebastian Trenka are clienţi din toată ţara, chiar şi de la Iaşi. 

“Multe lucruri se pot face online. Unde ai nevoie de echipă, de trei-patru oameni în jurul tău, sigur că nu poţi să faci de la distanţă. Dar cam 80 la sută din dresaj se poate face online”, a completat Trenka.  

Cei interesaţi pot achiziţiona acest produs de pe site-ul Topdogk9.ro, acolo unde, pe baza unui cont personal, se fac conferinţele live prin streaming video. Un pachet de 12 şedinţe tematice costă 200 de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite