Cum se gestionează corect febra la copii. Antitermic la 4 ore, un mit

0
Publicat:

Pe timpul verii, febra la copii este un simptom frecvent, fie că vorbim de viroze respiratorii, boli ale copilăriei sau insolație. Medicii spun că administrarea la 4 ore a unor antitermice diferite este greșită. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Medicul pediatru Victor Daniel Miron arată că, chiar dacă s-a discutat mult despre celebra valoare 38.2 -38.3 grade C la care să se intervină cu antitermic (nici prea devreme, pentru a permite și organismului să lupte cu inamicul, dar nici prea târziu), în realitate, nu există o valoare exactă la care putem spune cu siguranță că trebuie intervenit cu antitermice.

„În puseul de febră, scopul principal al părintelui și al medicului nu trebuie să fie normalizarea temperaturii, ci asigurarea bunăstării copilului. De aceea, la copil febril, antitermicul se administrează atunci când starea generală se alterează. Fiecare copil are o anumită limită de tolerabilitate a stresului indus de febră, de aceea nu există o valoare bine definită de la care să se înceapă tratamentul febrei”, explică medicul.

Tratamentul

Expertul spune că pentru a scădea febra se folosesc antitermice, iar cele mai cunoscute sunt paracetamolul și ibubrofenul. „Niciun antitermic nu se administrează profilactic și nici nu există o schemă standard de administrare a acestora. Necesitatea și ritmul de administrare sunt personalizate în funcție de copil. Copilul va primii antitermic doar când sunt îndeplinite simultan condițiile: are febră și starea generală este alterată”, mai spune medicul pediatru.

Mitul celor patru ore

Medicul pediatru Victor Daniel Miron spune că există o schemă de intervenție în cazul febrei care perpetuează ideea că o dată la 4 ore trebuie administrate antitermice diferite, ceea ce este fals. El precizează că, atunci când copilul face febră și starea lui generală este alterată, trebuie administrat antitermicul care se găsește în casă. „Dacă febra revine la 2-3 ore, recomandarea este să fie folosit celălalt antitermic. Când va reveni, în orice moment, administrăm din nou oricare dintre cele două substanțe antitermice”, mai spune acesta.

Paracetamolul și Ibubrofenul pot fi date unui copil de maximum 4 ori pe zi! „Administrate oral sau sub formă de supozitor, antitermicele au un timp de absorbție și un timp de acțiune, iar efectul nu se obține imediat! Ghidurile internaționale spun că atât paracetamolul, cât și ibuprofenul intră în acțiune în aproximativ 30-60 de minute de la administrare, de aceea nu măsurați insistent temperatura organismului încercând să vedeți dacă aceasta se normalizează. Așteptați ca antitermicul să acționează, și uneori poate dura”, mai spune medicul.

Cum se calzulează corect doza de antitermic sirop

Recomandările internaționale în cazul siropurilor antitermice sunt stricte: cantitatea necesară se calculează în funcție de greutatea copilului, nu de vârstă, simptome, sau valoarea temperaturii.

Dozele sunt standard:

- 𝗜𝗕𝗨𝗣𝗥𝗢𝗙𝗘𝗡 – 10mg/kg sau calculul rapid – jumătate din greutatea copilului pentru flacoane de concentrație 100mg/5mL

- 𝗣𝗔𝗥𝗔𝗖𝗧𝗔𝗠𝗢𝗟𝗨𝗟 – 15 mg/kg sau calculul rapid – jumătate din valoarea greutății copilului plus 1 pentru flacoane de concentrație 120mg/5mL

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite