Cum să refuzi politicos o ofertă de muncă în 2024

0
Publicat:

Pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă este important să știe că interviul nu înseamnă că doar „ei” pun întrebări, dorind să știe dacă au găsit omul potrivit pentru job.

O tânără la un interviu de angajare
Candidații pentru posturile vacante pot refuza, politicos, oferta

Este adevărat, ei te intervievează pentru a vedea dacă a-i fi potrivit pentru a ocupa postul vacant, dar trebuie să ții cont și că este prerogativa ta să îi intervievezi și să ai propriile criterii de evaluare a jobului, înainte de a accepta oferta de muncă.

De ce ați putea ezita să refuzați oferta de muncă

Cu toate acestea, mulți candidați se tem să refuze ofertele de muncă, probabil din unul sau mai multe motive, cum ar fi:

  • Îngrijorarea de a deteriora orice relații de muncă și de afaceri cu angajatorul, ceea ce poate afecta viitoarele oportunități de carieră.
  • Teama de a nu găsi un alt loc de muncă în curând și incertitudinea pieței muncii, plus instabilitatea financiară, ceea ce te poate face mai ezitant în refuzarea unei oferte.
  • Presiunea externă vă poate determina uneori să acceptați oferte din obligație, mai degrabă decât din interes real.
  • Este posibil să vă îndoiți de propria capacitate sau să nu aveți încredere pentru a negocia și a căuta alte opțiuni.
  • FOMO (Frica de ratare) joacă, de asemenea, un rol major aici în a-i face pe oameni să ezite sau să fie îngrijorați cu privire la refuzul unei oferte de muncă. Există adesea teama că, refuzând o ofertă, s-ar putea să ratezi o oportunitate unică, chiar dacă nu este ceea ce îți dorești cu adevărat sau nu se aliniază cu obiectivele tale.
  • Și, bineînțeles, dacă ești de obicei o persoană „da”, ți-ar fi greu să spui nu, deoarece nu-ți place să dezamăgești sau să pari nerecunoscător pentru oportunitate.

Deși toate aceste motive sunt perfect normale și legitime, ar fi indicat să spui politicos „nu”, înainte de a intra într-o situație periculoasă pentru că ai ignorat „steagurile roșii”.

Cum să refuzi o ofertă de muncă

Indiferent dacă sunteți nemulțumit de etica companiei, practicile de angajare, salariu sau orice alte aspecte ale locului de muncă sau condițiile de angajare, iată câteva sfaturi prezentate de Forbes și linii directoare de top pentru a aborda politicos refuzul unei oferte de muncă, fără a fi neapărat nevoie să rupeți relațiile viitoare:

  • Răspunde prompt indiferent care este decizia ta, de îndată ce ești sigur de ea. Cu cât amâni mai mult, cu atât îți distrugi șansele și reputația pentru că l-ai lăsat pe angajator în așteptare.
  • Începeți-vă e-mailul de răspuns exprimând mulțumiri și recunoștință pentru oportunitate și recunoașteți efortul și timpul pe care l-au depus pentru interviu.
  • Nu trebuie să explicați motivele pentru care ați decis să nu acceptați oferta, ci să o spuneți pe scurt și profesionist și să spuneți că v-ați gândit la decizia dvs.
  • Păstrați tonul mesajului dvs. pozitiv în orice moment și nu terminați niciodată cu o notă acru și nu exprimați niciun comentariu negativ.
  • În sfârșit, încheiați prin a păstra ușa deschisă pentru oportunități viitoare. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca să le faci lor și unui prieten o favoare, recomandând pe altcineva despre care crezi că ar fi mai potrivit pentru slujbă, ceea ce este un câștig pentru toate. Sau vă puteți exprima interesul de a rămâne în contact pentru oportunități sau colaborări viitoare.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite