Cum argumentează Valeriu Gheorghiţă în favoarea purtării măştii şi după vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghiţă / 3 dec 2020 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Valeriu Gheorghiţă / 3 dec 2020 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a explicat de ce este recomandat ca persoanele care s-au vaccinat să poarte în continuare mască. Acesta a argumentat că nu putem să ştim exact dacă suntem „în procentul celor 95% care am dezvoltat anticopri protectori”.

„Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunţe la mască. Ar fi o decizie greşită, chiar şi în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunităţii respective.

Totuşi, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutaţii, pe care noi le depistăm doar prin secvenţiere, ştim, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană.

La nivel individual nu putem să ştim dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecţie de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea.

Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, şi este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenţie, chiar pentru riscul individual”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Deşi unele studii arată că persoanele vaccinate nu mai transmit neapărat noul coronavirus, experţii consideră că sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens. Cel mai devreme în toamnă am putea şti exact dacă după vaccinare mai trebuie să purtăm masca, după cu „Adevărul” a scris aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite