Creșterea accesului la vaccinare trebuie să fie o prioritate. „Compensarea vaccinurilor este esențială“

0
Publicat:

Forumul Român Pro-Vaccinare face apel la susținerea și punerea în practică a măsurilor strategice care să crească accesul la vaccinare, ca factor esențial pentru sănătatea publică.

Vaccinarea salvează vieți Foto: Arhivă
Vaccinarea salvează vieți Foto: Arhivă

În fiecare an, între 3,5 și 5 milioane de vieți sunt salvate datorită vaccinării, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar alte aproape 3 milioane de persoane ar putea fi salvate de boli prevenibile prin vaccinare.

Cu toate acestea, acoperirea vaccinală este în scădere atât la nivel global, cât și la nivelul României. Dincolo de statistici și cifre, această scădere a ratelor de vaccinare înseamnă vieți pierdute.

România are nevoie de politici de prevenție pe termen lung, iar vaccinarea este una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție, atrag atenția specialiștii Forumului Român Pro-vaccinare. Vaccinarea este opțională, sigură și trebuie să fie cât mai accesibilă, mai spun aceștia.

Forumul Român Pro-Vaccinare susține eforturile autorităților pentru elaborarea si implementarea unui plan strategic care are ca obiectiv creșterea accesului la vaccinare, contribuind astfel la atingerea țintelor privind imunizarea și dând posibilitatea tuturor celor care vor să se vaccineze să o facă, se arată într-un aple piblicat vineri, 15 septembrie.

”În acest sens, considerăm esențială operaționalizarea cât mai rapidă a mecanismului de compensare a vaccinurilor, care va duce la creșterea ratelor de vaccinare din România”, potrivit sursei mai sus citate.

Totodată, Forumul face apel la toți medicii și profesioniștii din sistemul medical, indiferent de specialitate, să continue să informeze pacienții despre beneficiile vaccinării, să recomande și să încurajeze prevenția prin vaccinare, având în vedere că opiniile medicilor curanți au o foarte mare importanță pentru pacienții acestora.

“Ca medic de familie, încerc de ani de zile să-mi informez pacienții cu privire la beneficiile vaccinării și cred că orice medic responsabil este dator să facă o astfel de muncă de educare. Ca medici, avem, înainte de toate, obligația profesională și morală de a promova adevărul științific. Rolul medicului de familie este unul esențial în a ajuta pacienții să ia o decizie informată, deoarece el reprezintă de multe ori, pentru majoritatea populației, autoritatea medicală cu care interacționează cel mai des și singura cu care se consultă în mod constant”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, la lucrările Forumului Român Pro-Vaccinare.

Surse verificate științific

Populația trebuie să se informeze despre vaccinare doar din surse oficiale, precum Ministerul Sănătății, Institutul de Sănătate Publică, organizații și instituții internaționale precum OMS și CDC, organizațiile științifice medicale și alte canale care se bazează pe argumente științifice și care reunesc experți în politici de sănătate publică, așa cum este, de exemplu, și Forumul Român Pro-Vaccinare, atrag atenția medicii specialiști.

“Sprijinim ferm obiectivul de maximizare a beneficiilor vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficiente, care să contribuie la îmbunătățirea sănătății populației. Dorim ca fiecare individ, indiferent de vârstă sau de moment, să poată beneficia de avantajele vaccinurilor în favoarea propriei sale sănătăți și bunăstări. Considerăm că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar bazat pe argumente și informații științifice, medicale, iar accesul românilor la programe de prevenție precum vaccinarea trebuie să fie neîngrădit și facil”, a declarat prof.dr. Victoria Aramă, preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, membru fondator al Forumului Român Pro-Vaccinare.

La rândul ei, prof. dr. Simona Ruță, vicepreședinte executiv al Societății Române de Microbiologie, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare, a spus că: “Vaccinarea este un act de responsabilitate, față de noi înșine și față de cei din jurul nostru, de care depinde calitatea vieții și sănătatea noastră și a familiilor noastre. Este esențial să înțelegem că de secole vaccinurile salvează vieți, ducând la eradicarea unor boli infecțioase extrem de grave. Încurajez pe oricine are întrebări sau nelămuriri cu privire la vaccinuri să meargă să discute și să se consulte cu medicul său și să se informeze doar din surse oficiale, precum canalele instituțiilor medicale din România sau internaționale”.

“Realitatea științifică arată că vaccinarea salvează vieți, contribuind decisiv la scăderea procentului de morți evitabile. Totodată, într-un sistem medical cu o povară economică tot mai apăsătoare, vaccinarea reprezintă un element esențial pentru diminuarea costurilor, oferind posibilitatea de a redirecționa resurse semnificative către investiții care să vizeze sănătatea pacientului. Nu în ultimul rând, în contextul unui sistem medical care se confruntă tot mai mult cu lipsa personalului, prevenția prin vaccinare reprezintă un beneficiu și în acest sens”, a completat prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

Forumul este o platformă de dialog ce reunește într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice, membri ai comunității academice și de cercetare, precum și autorități centrale si locale.

Surse recomandate privind vaccinarea:

http://forumprovaccinare.ro/.

https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1 https://www.cdc.gov/vaccines/index.html https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/ind

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite