COVID-19: Un tânăr sub 19 ani, ucis de virusul SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele oficiale arată peste 2.500 de noi cazuri de infecții cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, cu peste 500 mai multe decât în ziua anterioară și 10 decese.

Au fost raportate 10 decese, toţi cei decedaţi având şi alte afecţiuni Foto: Arhivă
Au fost raportate 10 decese, toţi cei decedaţi având şi alte afecţiuni Foto: Arhivă

Potrivit dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină InoMed, deși rata de pozitivare a testelor rămâne ridicată, peste recomandările ECDC, se poate spune că numărul de cazuri – înregistrate, dar și reale – de COVID-19 este în scădere în România. „Datele din această săptămână probabil ne vor indica dacă panta descendentă a numărului de cazuri este accelerată sau va fi lentă, sau vom constata instalarea unui platou. Având în vedere că în România nu avem încă date despre prezența altor variante – știm din SUA sau India că BA.4.6 și BA.2.75 par a avea tendința de a înlocui BA.5 –, este puțin probabil să asistăm la un nou val odată cu deschiderea școlilor, în luna septembrie; și asta pentru că la nivelul populației (inclusiv copiii) există un grad de protecție imunitară combinată (post-vaccinare și post-infecție) încă eficient față de infectarea cu Omicron BA.5, varianta care este de așteptat să rămână dominantă în următoarele săptămâni”, a subliniat dr. Geantă.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București afirmă că este limpede că trendul este unul descendent. „Ce este particular la noi în spital este faptul că sunt cazuri din afara Bucureștiului – adică adresabilitatea este crescută – și așa cum institutul a avut primul pacient cu COVID-19, probabil că-l va avea și pe ultimul și de aceea presiunea e mai mare, dar nu pot spune că dacă facem o comparație cu ce a fost în urmă cu o săptămână, presiunea a crescut, nu”, a conchis directorul medical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite