Contre între Corina Creţu şi Sorina Pintea pe tema spitalelor regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Pintea - FOTO Eduard Enea
Sorina Pintea - FOTO Eduard Enea

După ce Corina Creţu a anunţat, într-o postare pe Facebook, că spitatele regionale care ar fi trebuit să fie gata în 2020 au fost amânate pentru 2027, sugerând că proiectele au fost sabotate pentru a-i face ei rău, Sorina Pintea se declară surprinsă de afirmaţiile europarlamentarului român.

„Mă surprinde declaraţia doamnei Corina Creţu, care ştie foarte bine care este situaţia. Dar mă surprinde şi mai mult afirmaţia că aceste spitale au fost amânate intenţionat numai pentru a demonstra că dânsa nu a fost un comisar patriot. Ea ştie foarte bine cum au decurs lucrurile. În decembrie 2016 se semna un acord cu Banca Europeană de Investiţii pentru efectuarea studiilor de fezabilitate, dar primul teren a fost transmis Ministerului Sănătăţii pentru construcţia spitalelor în octombrie 2017”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Digi24.

Ministrul Sănătăţii a arătat că studiile de fezabilitate sunt terminate, iar indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobaţi prin hotărâre guvernamentală pentru spitalele din Iaşi şi Cluj-Napoca, iar în perioada următoare se va rezolva şi situaţia spitalului din Craiova.

„Lucrurile au mers în ritmul pe care dânsa il ştie foarte bine şi pe care l-am stabilit de comun acord. Amânarea nu este neapărat o noutate. Amânarea finalizării poate voia să spună, pentru că noi am spus încă de la finalizarea primului studiu de fezabilitate, că experţii dau ca dată finală 2024. De aceea s-a cerut împărţirea în două etape a acestor cosntrucţii, astfel încât în a doua etapă banii să vină mai mulţi şi cu o contribuţie din partea UE mai mare. Dânsa ştie toate aceste lucruri. Între 2024 şi 2027 este un interval de timp în care aceste spitale vor fi finalizate conform experţilor europeni, lucru pe care l-am spus”, a explicat Pintea.

Reacţia ministrului sănătăţii vine după ce Corina Creţu a anunţat pe pagina personală de Facebook că spitalele regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova vor fi finalizate în 2027.

„Au trecut cinci ani de la semnarea Programului Operaţional Regional în vederea construirii a trei spitale regionale: la Iaşi, Cluj şi Craiova. Am sperat să le inaugurăm până la încheierea mandatului meu de Comisar European, fiind - pentru mine - o prioritate în toate discuţiile pe care le-am avut cu experţii europeni, fie ei de la Banca Europeană de Investiţii (care a şi realizat studiile de fezabilitate), fie de la Comisia Europeană.

Din păcate, după ce iniţial s-a spus că ele vor fi finalizate în 2020, apoi în 2023, aud acum de anul 2027...Sentimentul că aceste proiecte de interes naţional au fost sabotate, amânate, doar pentru a dovedi că România nu are un Comisar "patriot" este tot mai puternic, un sentiment pe care îl simt şi când vine vorba de transporturi.

Sunt convinsă că toată lumea îşi aminteşte eforturile mele de a demara Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, a termina Sibiu-Pitesti, Sebeş-Turda etc., dar şi jignirile pe care le-am primit aducând în atenţie aceste subiecte care ar fi putut contribui deja considerabil la îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Îmi propun, aşa cum mărturiseam şi anterior, să readuc în memorie eforturile făcute de mine şi echipa mea pentru dezvoltarea României în aceşti ultimi cinci ani”, a scris Corina Creţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite