Codul portocaliu de inundaţii în judeţul Galaţi, prelungit până duminică la prânz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţiile au afectat mai multe localităţi din judeţul Galaţi în ultimele zile   FOTO: Adevărul
Inundaţiile au afectat mai multe localităţi din judeţul Galaţi în ultimele zile   FOTO: Adevărul

Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii emis vineri, valabil pe râurile din bazinele Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi, până duminică, la ora 12.00.

UPDATE: Meteorologii au ridicat şi ultimele două avertizări de cod galben de ploi valabile pentru judeţul Constanţa.

UPDATE: ANM a emis două avertizări cod galben de tip nowcasting valabile până la ora 20.00, respectiv 20.40, în judeţul Constanţa.

În zona de litoral a judeţului Constanţa, cuprinsă între localităţile Corbu, Năvodari, Constanţa şi Agigea, se vor semnala averse ce pot atinge şi depăşi 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină, atenţionare valabilă până la ora 20.40.

De asemenea, până la ora 20.00, în zona central-nordică a judeţului Constanţa, inclusiv Cernavodă, se vor semnala averse ce pot atinge şi depăşi 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină.

UPDATE: Meteorologii au transmis două avertizări de cod galben de ploi, vânt şi grindină valanile până sâmbătă, la ora 19.00, în mai multe judeţe ale ţării.

Astfel, în nord-vestul şi nordul judeţului Constanţa şi sud-vestul judeţului Tulcea se vor semnala averse ce pot atinge şi depăşi 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină.

UPDATE: Meteorologii au prelungit până la ora 17.00 codul galben de ploi şi vânt, valabil în sud-estul judeţului Prahova (inclusiv oraşul Mizil) şi l-au extins pentru zone din alte trei judeţe astfel: jumătatea sudică a judeţului Buzău, partea centrală a judeţului Brăila (zona localităţilor: Ianca, Bordei Verde, Unirea, Traian), sudul judeţului Brăila şi, în judeţul Ialomiţa, în zona localităţii Scânteia.

Aici se vor semnala frecvente descarcări electrice, cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină, potrivit avertizării de tip nowcasting emisă sâmbătă de Administraţia Naţională de Meteorologie.


În ceea ce priveşte riscul de noi viituri în ţară, avertizarea cod portocaliu de inundaţii în judeţul Galaţi a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 14.00 şi este valabilă până duminică la prânz, potrivit avertizării publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor pe site-ul oficial.

Astfel, pe râurile din bazinele Suhu şi Chineja, în primele ore ale intervalului menţionat se pot produce şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu efect de inundaţii locale. 

Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri, precum şi pe cursurile de apă necadastrate.

Hidrologii precizează că avertizarea cod portocaliu a fost prelungită având în vedere situatia hidrometeorologică actuală, precipitaţiile din ultimele ore şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore.

În total, peste 3.600 de persoane au fost evacuate şi peste 1.800 de case au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile în 34 de localităţi din judeţul Galaţi, relevă un bilanţ provizoriu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, potrivit Mediafax.

În schimb, avertizarea cod portocaliu şi cod galben emisă joi pentru râuri din judeţele Tulcea, Constanţa, Vaslui şi Galaţi a fost ridicată sâmbătă, la ora 14.00.

Cod galben de ploi în Prahova

De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de scurtă durată, valabil deocamdată până la ora 16.05, pentru mai multe localităţi din judeţul Prahova.

Astfel, în partea centrală a judeţului Prahova, zona localităţilor Măgurele, Dumbrăveni, Podeni Noi, Plopu, Gornet-Cricov, Plopeni, Boldeşti-Scăeni, Plopu şi Urlaţ se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.


UPDATE Hidrologii ne avertizează: până mâine dimineaţă, cinci bazine hidrografice din Galaţi sunt cu risc maxim de inundaţii

Râurile din bazinele Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi) vor intra, începând cu ora 22.00, sub Cod galben de inundaţii, iar pentru râurile din bazinele Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi, hidrologii au extins Codul portocaliu.

O nouă atenţionare din partea meteorologilor: încă o noapte cu ploi

Meteorologii au amis o nouă atenţionare de cod galben de ploi valabilă din această seară, de la ora 21:00 şi până mâine dimineaţă la ora 10:00.

Ploile lovesc din nou: la noapte, cod portocaliu pentru judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea

Avertizarea meteo intră în vigoare vineri seară, la ora 21.00 şi expiră sâmbătă, la ora 10.00. Pe lângă cele trei judeţe care vor intra sub incidenţa codului portocaliu, alte şase intră sub cod galben.

Avertizare de Cod Galben de ploi torenţiale în judeţul Buzău

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, un cod galben şi unul portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabile în sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.

UPDATE VIDEO Cod galben de ploi pentru multe judeţe şi cod portocaliu de ploi în Brăila, Tulcea, Galaţi

Vineri, meteorologii au emis o avertizare de portocaliu de ploi, valabilă până sâmbătă, pentru judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi. De asemenea, pentru râurile din Galaţi, Tulcea şi Constanţa a fost emisă o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, care va intra în vigoare vineri seara.

UPDATE Ploile au făcut ravagii şi în judeţul Vaslui. Peste 20 de gospodării din localitatea Zorleni au fost inundate de apă. Meteorologii au prelungit avertizarea de cod galben

Ploile căzute în noaptea de 12 spre 13 septembrie au afectat, cu precădere sudul judeţului Vaslui. În Zorleni, peste 20 de gospodării au fost distruse ape, pompierii fiind solicitaţi să intervină încă de azi noapte.

Autorităţile sanitar-veterinare încep lupta cu epidemiile în zonele inundate

În urma situaţiei de urgenţă generată de ultimele inundaţii, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a întreprins mai multe măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale, a celor transmise la om şi pentru controlul sanitar veterinar al produselor alimentare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite