Clarvăzătorii. Samsarii de speranţe. Doru Pârv: „N-am doar şapte clase. Am 11!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clarvăzătorii, cei mai buni agenţi comerciali în trocul cu naivitatea
Clarvăzătorii, cei mai buni agenţi comerciali în trocul cu naivitatea

Reporterii „Weekend Adevărul“ i-au dezbrăcat de secrete pe terapeuţii sufletului, care spun că pot cunoaşte destinul oricărui om. Cu excepţia unui exerciţiu paranormal contrafăcut, nu s-a găsit nimic.

Acest articol ar trebui să fie un pamflet, dar nu este. Următoarele personaje nu sunt extrase din viaţa reală şi caricaturizate pentru amuzamentul privitorilor. Ele există şi farmecă o mulţime de oameni cu puterea cuvintelor criptice, iscusite încât să corespundă exact aşteptărilor. Aceştia sunt cei mai buni agenţi comerciali în trocul cu naivitatea, curiozitatea şi disperarea celor mai slabi de înger. Ei sunt „clarvăzătorii“.

Am selectat mai multe tipare de clarvăzători – stilat, excentric, mistic, dornic de imagine, din Casa Domnului, de pe internet –, pentru a afla, de la fiecare, cum îşi ascunde impostura şi cum reuşeşte să treacă drept unic şi indispensabil interpret al destinului. I-am întrebat ce înseamnă meseria lor, cât de mult se dedică ori cât de speciali sunt şi i-am lăsat să vorbească, mimând o inocenţă ieftină, de actori amatori, fără să contrazicem pe nimeni. Fiecare cum ştie, cum poate. Până la urmă, o uşoară, candidă cacealma jurnalistică n-a făcut rău nimănui. Puşi în postura de călăuzitori ai reporterilor începători, clarvăzătorii s-au grozăvit şi au încercat să demonstreze cât mai frumos particularităţile „harului“ lor.

Aceştia sunt tămăduitorii sufletului, surprinşi în cele mai frumoase momente de autosuficienţă. Citiţi acest articol ca o a doua lectură a sfaturilor unui astfel de terapeut, ca o lectură condusă de voinţa dumneavoastră, nu sub îndrumarea preferenţială a grobianismului mistic. Aşa arată, scuturate de tensiunea unei şedinţe de terapie, „puterile“ clarvăzătorilor. Dacă mai era nevoie, un amănunt: nimeni nu a intuit, nici măcar vag şi instinctiv, că nu se bucură de prezumţia de clarviziune.

Misterele unui clarvăzător penal


Doru Pârv (37 de ani) e obişnuit să fie în lumina reflectoarelor. Ştie să divagheze atunci când e incomodat de jurnalişti minori şi să supraliciteze calculat atunci când consideră că le-a captat atenţia. Doru Pârv a fost realizator al emisiunii „Al şaptelea simţ“, transmisă de televiziunea „viitorului preşedinte al României“, Dan Diaconescu, iar activitatea sa paranormală a fost subiect de presă pentru mulţi jurnalişti. Aşa cum a fost şi presupusa sa activitate paralegală. Caz penal: Doru Pârv a fost acuzat, în 2010, că, alături de Dan Diaconescu, l-ar fi şantajat pe primarul comunei Zărand (judeţul Arad), Ion Florin Moţ.


Doru Pârv a asudat din cauza eforului de concentrare la care a fost supus de reporterul „Adevărul“.

Astăzi, Doru Pârv nu vrea să mai vorbească despre acel incident, când a fost reţinut şi închis. A trecut, procesul se judecă, nu s-a mai întâlnit cu domnul Dan, pentru că nu le permite legea. Punct. Nu vrea să vorbească nici despre acuzaţiile de-acum doi ani, potrivit cărora ar fi violat o tânără de 19 ani, în cabinetul său, în timpul unui ritual de relaxare – cazul încă se judecă.

Taxe pe clarviziune
Dar aceste lucruri îşi pierd din importanţă, pentru că Doru Pârv nu pare-a fi nici şantajist, nici violator. El este clarvăzător. În Bucureşti şi în Arad. Şi nu este aşa, ca orice impostor care pretinde că a îmblânzit supranaturalul, este „singurul clarvăzător autorizat din România“. „În baza tuturor atestatelor pe care le-am avut, am mers la Tribunal şi mi-au dat atestare pe ceea ce fac. Firma mea, Kundalini, are ca domeniu de activitate clarviziunea“, explică Doru Pârv. Are patalama la mână, dă chitanţă şi plăteşte taxă pe clarviziunea.

Pe Doru Pârv l-am cunoscut în carne şi oase, într-un apartament special ales pentru acest interviu. Era uşor tulburat, cu sănătatea şubrezită şi părea că nu-i dau pace nişte gânduri – îşi ştergea sudoarea de pe abdomen cu gesturi atente şi privirea fixă, iar vocea îi mai scăpa în game înalte. Frizura, gesturile uşor efeminate, imaginea deopotrivă mistică şi perfidă, dar şi concentrarea cu mâinile la frunte erau însă neschimbate.

Meseria sa, paranormalul
Doru Pârv nu-şi dă importanţă atunci când vorbeşte despre meseria sa, paranormalul. Nu, el spune că oricine poate să clarvadă – diferenţa e ca între un sportiv de performanţă şi un amator. La el însă a devenit clar pe la 13 ani, în anul 1988.

„Am început să mişc obiectele pe fond de stres. Eram mai lent cu şcoala şi, în momentul în care se crea tensiune din partea tatălui meu, mişcam obiecte fără să mă ating de ele. Câteodată credeam că am halucinaţii.“ Dar apoi şi-a dat seama ce-a descoperit, s-a privit mai bine în oglindă şi a exersat. „Mutam tablouri dintr-o parte în alta, ca să văd eu dacă e real sau nu. Lucrând zi de zi, la un moment dat, se declanşează. Creierul începe să funcţioneze într-o altă direcţie, nu mai funcţionează în direcţia omului normal. Tu-l ghidezi“, explică implicat.



Astăzi, spune că poate să vadă până la 100% din viitorul unei persoane, deşi nu mereu îl spune, pentru că şi aici există o deontologie profesională: să nu induci panică. „A-ţi cunoaşte viitorul nu e neapărat să-ţi fie bine. Dacă eşti o persoană mai emotivă, a-ţi cunoaşte viitorul poate să-ţi fie fatal. Chiar există riscul s-o iei razna“, detaliază Pârv riscurile clarviziunii.

Un clarvăzător poate să aibă şi doar două clase. Nimeni nu te învaţă la şcoală cum să intri într-o transă. Eu am altfel de studii. Doru Pârv, clarvăzător

Despre rezultatele concrete ale activităţii sale îi e mai greu să vorbească: „Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe cei care m-au cunoscut“. Totuşi, este împăcat cu sine şi, chiar dacă există capitole care-l stânjenesc vizibil, reuşeşte să dea explicaţii pertinente: „Un clarvăzător poate să aibă şi doar două clase. Nimeni nu te învaţă la şcoală cum să intri într-o transă. Eu am altfel de studii“.

Ce-a învăţat Doru Pârv la aceste cursuri speciale e greu de aflat. Rezultatul? Fie că este studiată sau nu, strategia lui Pârv este, în mare, aceeaşi ca a oricărui alt clarvăzător din breaslă. Are intuiţia că oamenii obişnuiesc să întrebe, în primul rând, despre frământările lor şi-apoi reuşeşte să facă exact atâtea pauze şi să folosească exact atâtea cuvinte astfel încât mesajul pe care-l transmite să poată fi interpretat de pacienţi oricum vor vrea ei.

Am selectat, din discuţia cu Doru Pârv, câteva fragmente revelatorii. Clarvăzătorul explică, se simte ofensat, zăpăcit, se abate de la subiect şi devine autosuficient.

„N-am doar 7 clase. Am 11“  

Doru Pârv: Eu am să merg pe etapele pe care tu ţi le doreşti, dar să nu cădem într-o altă extremă. Dacă m-aş pune să-ţi răspund aşa cum ţi-ai dori tu, cu siguranţă vom poza ca doi nebuni. O să încerc să părem cât mai normali. Nu e de râs, crede-mă!

„Weekend Adevărul“: E adevărat proverbul „Ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus“? Sau poţi să previi?
Poţi întârzia, dar sunt anumite lucruri pe care chiar nu le poţi schimba. Dacă tu te încăpăţânezi cu ceea ce eu aş putea să-ţi spun, e clar că nu poţi să schimbi absolut nimic.

Faceţi şi consiliere psihologică? Să pregăteşti omul...
Eu îmi dau seama clar şi de om. Eu le spun din capul locului: pe cât ei nu dau importanţă acestor previziuni, pe atât eu pot să anticipez. În momentul în care ei vor da importanţă şi se vor lăsa impresionaţi, automat sunt obligat să-i bag aşa, într-un joc de cuvinte, să nu mai înţeleagă prea multe lucruri.

Asta-i un paradox! Cu cât eşti mai interesat, cu atât afli mai puţin?
Câmpul energetic dictează sub o altă formă şi, în momentul în care omul nu dă importanţă maximă, mi-e foarte uşor să anticipez diverse evenimente din viaţă. Tu mă ajuţi, până la urmă, foarte mult.

Ce se întâmplă în mintea dumneavoastră?
Depinde. Dacă tu vrei să ştii unde-ţi ajunge sufletul, eu am o trăire. Dacă vrei să ştii ce-ţi rezervă ziua de mâine, am o altă trăire, altă conexiune.

Şi cum vă simţiţi?
E un consum foarte mare de energie. Trec de la o stare la alta. În momentul în care te concentrezi şi încerci să ajungi la alte dimensiuni, consumul este foarte mare.

A fost vreo informaţie care să vă tulbure?
Nu le mai dau importanţă. Altfel, cred că aş fi fost într-un ospiciu.

Aţi făcut cursuri în Italia, spuneţi c-aţi fost în Tibet.
Era pur şi simplu o curiozitate. Sunt locuri în care te poţi încărca.

Aţi fost în concediu acolo, all inclusive?
Ceva de genul ăsta.

Aveţi un cod deontologic? Daţi-mi un exemplu de legi în această meserie.
N-ai voie să predispui omul la panică. N-ai voie să fii concret. Nu poţi să spui unui om: „Mâine vei muri“. Sunt mai multe legi.

S-a întâmplat să vedeţi sfârşitul cuiva?
Nu cred că şi cititorii tăi sunt interesaţi de acest lucru. Nici pe tine nu te-ar ajuta să-ţi răspund concret.

Puteţi lua legătura cu o persoană privind-o? Mergând, aşa, pe stradă?
M-am rupt de chestia asta. Chiar pot să merg pe stradă liniştit. Cu ani în urmă, nu puteam să stau în locuri aglomerate. 

Credeţi în horoscop?
Horoscopul este deja altceva. N-are nicio legătură cu clarviziunea. E destul de lejer şi comercial. Nu te predispune la panică. Dar nu e ceva ce eu să cunosc.

clarvazatori
Merg mai mult sau mai puţin la biserică. Nu merg regulat, merg la zilele de sărbătoare. Am o relaţie bună, date fiind donaţiile pe care le-am făcut. Doru Pârv, clarvăzător

Care-i relaţia cu biserica?
Nici nu mai ştiu ce să-ţi spun. Merg mai mult sau mai puţin. Nu merg regulat, merg la zilele de sărbătoare. Am o relaţie bună, date fiind şi donaţiile pe care le-am făcut.

E costisitoare o şedinţă?
Deci, preţul unei consultaţii e 150 de RON. S-a discutat despre mii de euro.

Am înţeles c-aveţi o casă pe Dorobanţi. Se spunea c-aţi spălat bani şi v-aţi făcut casa.
Tocmai de-aia nu te-am mai dus acolo. Te-am adus aici, să nu mai înţeleagă nimeni nimic. Şi, uite, cu fiecare jurnalist merg în alt loc.

E bine c-aveţi unde să-i duceţi! Aţi mai ţinut legătura cu Dan Diaconescu?
După lege, n-am voie să iau legătura. Nu vreau să vorbesc cu tine despre problemele legate de dosar, de arest.

Mai era o fată...
Violată. Nici de-aia nu ştiu nimic. Există un dosar la poliţie.

Am văzut că sunteţi clarvăzător cu 7 clase.
Asta e o problemă a colegilor tăi, care sunt foarte prost instruiţi vizavi de cursurile şi de pregătirea pe care o am. Am mult mai multe clase.

Câte?
11.

Ce-mi puteţi spune despre relaţia mea sentimentală?
Ştii? Sunt oameni care au trecut de faza de a demonstra ceva. Eu pot să-ţi spun altceva. Pot să spun că în viaţa asta vei avea o lecţie de învăţat. E legată de comunicare. Vei vedea că te vei lovi de lecţia comunicării, pentru că ai şi cifra 8 în data de naştere.

E evident că am cifra 8. Sunt năsut în anii ’80.
Nu mă refer la anul tău de naştere. Data de naştere poate să fie ziua, luna, anul. Nu mă refer la anul 1980. Ce m-ai întrebat de probelemele tale sentimentale?

Am probleme?
Într-un alt interviu îţi povestesc viaţa ta. Astăzi m-ai zăpăcit.

Clarvăzătorul mistic declară război celui viclean  

Eugen Nicolae Gîscă (foto) este un fenomen. Are 46 de ani şi spune că este autorul a peste 20 de cărţi şi că se ocupă, în mare, cu clarvederea adamică. În discuţii, inserează nefiresc fragmente stâlcite din Biblie sau alte învăţături duhovniceşti. Sunt bucuriile credinţei în puterea lui Dumnezeu şi a clarviziunii. Practic, domnul Gîscă vede, în detaliu, cele trei structuri din care e alcătuit omul: „corpul sufletesc, corpul materic şi corpul auric“.

Aşa se întâmplă cu oamenii drepţi, buni, pentru că în tabăra cealaltă se află maeştrii sprituali care lucrează pentru cel viclean şi fac la televizor „o grosolănie în ghete“. „Aceşti maeştri spirituali nu fac decât să-ţi antreneze, în Vest, în Africa sau în Americi, ceea ce ei numesc a fi aura. Dar aţi văzut în vreo carte de-a lor alcătuirea sufletului?“, încearcă domnul Gîscă să ne lămurească.

V-aţi întrebat vreodată cine este clarvăzătorul misterios de pe forumul site-ului de campanie folosit de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu un an? Este Eugen Nicolae Gîscă, cel care a prezis că „mâna care îngrijeşte sămânţa bună va smulge neghina“ şi că „vor veni timpuri în care multe se vor dărâma şi multe se vor construi fără amestec de mână omenească“. Clarvăzătorul nu ascunde această manifestare publică, pentru că mare dreptate a avut, dar preferă să peroreze, mai degrabă, despre aspectele mai profunde ale meseriei sale.

Practic, alătură, în cel mai artificial mod, cuvinte precum: „neamul îngeresc“, „ştiinţa simbolisticii numelui sufletului“, „reabilitarea duhurilor bolnave“, „dezîmpărtăşire energetică“ ori „realitatea antiromânească contrafăcută de tip şaimanderic“.

clarvazatori
Trebuie să aveţi nişte trăiri ca să pricepeţi clarviziunea. Spre exemplu, dacă aveţi un DVD BlueRay n-aveţi cum să-l parcurgeţi decât cu un anumit codec sau driver. Mulţi dintre noi n-avem drivere sau codecurile respective. Eugen Nicolae Gîscă, clarvăzăttor

Totuşi, să nu credeţi că Eugen Nicolae Gîscă n-ar fi un clarvăzător pragmatic. Deşi spune că el clarvede gratis, pe site-ul personal solicită sponsorizări pentru „un laptop performant, un sistem de operare, un office care conţine word pentru a scrie cărţi şi programe grafice pentru a întocmi cărţi“.

Cap I. În care reporterul nu ştie ce-ntreabă

Ce este clarviziumea, domnule Gîscă?
Eugen Nicolae Gîscă:
Trebuie să aveţi nişte trăiri ca să pricepeţi asta. Spre exemplu, dacă aveţi un DVD BlueRay n-aveţi cum să-l parcurgeţi decât cu un anumit codec sau driver. Mulţi dintre noi n-avem drivere sau codecurile respective. Tocmai de aceea, cei mai mulţi dintre noi parcurg Biblia ca pe o istorie.

Păi, şi ne naştem cu codecul?
Nu, vine în urma trăirilor. E foarte interesant, după grămada de cărţi publicate în ultimii 20 de ani, foarte puţini, recunosc, printre care şi dumneavoastră, s-au întrebat despre diferenţa dintre om şi Fiul omului, sau despre deosebirea dintre adevăratul Dumnezeu şi dumnezeii falşi. Sunt nişte lucruri, într-adevăr, mai mult decât captivante, dacă găseşti cuvintele şi corzile vocale necesare. 

Cap. II. În care Gîscă îi demască pe cei murdari

Şi maeştrii aceştia care nu lucrează în Hristos...
Apar în fiecare zi la televizor, pe sticlă, şi propovăduiesc despre aceste energii, care sunt rău-totale!

Şi ceilalţi de ce n-apar?
Cine să apară?

Păi, cei care lucrează întru Hristos, cum ar veni.
(râde)
Spuneţi-mi unul care face asta!

De unde să ştiu eu...
Nu este niciunul! Toţi sunt interesaţi de energiile opuse Duhului Sfânt. Sunt foarte murdari.

Cum reuşesc oamenii ăştia să convingă?
Omul este ca un copil. Mănâncă ceea ce-i dai. Trăsătura definitorie a unei imagini a lui Dumnezeu, adică a omului, este că este formatată.

Cap. III. În care reporterul vine în Armata lui Hristos

Păi, trebuie să facem ceva!
Eu, dac-aş fi în locul dumneavoastră, aş mai cumpăni. Din vocea dumneavoastră, pare să fi primit un ordin, nu ştiu pe unde aţi umblat. În urma unui proces energetic pe care eu îl am, şi anume cercetarea inimilor, probabil că sunteţi cooptat oarecum în Armata lui Hristos. Şi – credeţi ce vă spun! – aveţi opozanţi foarte serioşi şi foarte răi.

Eu de foarte multe ori dorm cu lumina aprinsă. Eugen Nicolae Gîscă, clarvăzăttor

Nu ştiu nimic despre asta, domnule.
Indivizii aceştia, care nu se văd cu ochi obişnuiţi, sunt foarte puternici. Credeţi-mă că eu de foarte multe ori dorm cu lumina aprinsă.

De ce? E aşa o putere?
Este cea mai mare putere şi cel mai mare dar şi cea mai mare răsplătire. Să fii martir sperând întruna că o să se întâmple adevărul.

Cap. IV. În care Gîscă este trist

Dar dumneavoastră cum aţi descoperit acest dar?
Nu cred că e un dar. Toate formele de clarvedere sunt defecte. Atunci când vii încoace, nu te loghezi, nu te legi la toate dispozitivele învelişului pământean. Şi, automat, unul dintre ele îţi rămâne descoperit. Adică, din ceea ce eşti tu dincolo, îţi rămâne 10%. E un defect de întrupare.

Dar defectul acesta poate face miracole, nu-i aşa?
Nu sunt nici mai bogat, nici mai înalt, nici mai gras.

Păi, nu miracole fizice.
În afară de tristeţe, mie nu prea mi-a adus nimic. Şi duşmănii.

Cap. V. În care reporterul-ostaş devine capabil

Duşmănii?
Din partea maeştrilor spirituali. Eu v-am zis că, atunci când te situezi într-o tabără, ai de-a face cu tabăra cealaltă. De aia v-am zis să vă gânditţi bine înainte, pentru că tipii ăştia pe care-i vedeţi la toate televiziunile au în spate sânge. Şi niciodată n-o să-l vezi. Dac-o să continuaţi pe drumul acesta, probabil c-o să aveţi ceea ce se numeşte viziuni, probabil c-o s-aveţi întâlniri neaşteptate pe care n-o să ştiţi unde să le situaţi, în lumea materială sau în cealaltă. O să deveniţi capabil să citiţi mesaje pe tricouri ale oamenilor, în gură la cineva, prieten sau duşman. De ce v-aţi apucat dumneavoastră? Nu voiaţi să aveţi o viaţă tihnită şi liniştită?

Nu ştiu. Sunt mulţi impostori care susţin că au darul clarvederii.
Probabil că aţi fost ales. Toţi suntem aleşi. Şi El întotdeauna se ocupă cu cercetarea inimilor. Dacă te vede capabil pentru o anumită acţiune... Eu n-am fost niciodată bun de ostaş, aşa cum văd că sunteţi dumneavoastră. N-am avut niciodată motivaţie aşa de mare. Şi, între noi fie vorba, întotdeana mi-a fost frică. Eu am albit în urma peregrinărilor pe care le-am avut în România şi nu numai. Când am văzut ce e în spatele acestor oameni care-şi spun maeştri spirituali, am albit. Da. Foarte urât. Aşa că mare grijă! Şi n-ar strica să vă luaţi un crucifix.

Femeia-panteră şi clarviziunea prin videochat  

Biancuore Karina (Luiza Anca Clejanu Ionescu, foto) are 40 de ani şi se situează într-o clasă distinctă şi bine definită din regnul generos al clarvăzătorilor – şi-a adaptat „darul“ clarvederii provocărilor tehnologice ale secolului. Karina face clarviziune prin videochat, prin e-mail (29,99 sau 69,99 de euro, în funcţie de complexitatea răspunsului) şi prin telefon (1,99 euro/minut).

Chiar şi aşa, am găsit-o, ca pe orice profesionist, pe teren, prin Moldova: avea nişte cazuri care durează până în septembrie. Era în mişcare pentu că îi place să fie operativă: „Prefer să fiu acolo când are nevoie de mine omul“.

Luiza Anca Clejanu Ionescu vede trecutul, prezentul şi viitorul. Câteodată, o mai incomodează buclele blonde.

Relaţia profesională jurnalist-subiect de presă s-a consumat, aşadar, la telefon. De la un capăt – vocea intrigată a reporterului, de la celălalt – vocea languroasă a specialistului.

Biancuore – inimă de copil
Întâi de toate, trebuie să spunem: Biancuore Karina este o profesionistă. O recomandă glasul tandru, pregătirea academică solidă – e specializată în psihoterapie, a absolvit Facultatea de Psihologie, nu contează la ce universitate, a studiat egiptologie şi a avut vise. În plus, practică yoga de 20 de ani şi experimentează toate tipurile de meditaţii, are bioenergie nativă descoperită prin încălzirea palmelor în diverse momente şi a fost în moarte clinică, experienţă în urma căreia a survenit un misterios episod de dedublare şi părăsire a corpului fizic.

Dar, poate cel mai important, spune că face parte din categoria copiilor-stea, veniţi cu un anumit scop pe Pământ. Biancuore – inimă de copil-stea. Deşi, la rigoare, aspectul fizic ar recomanda-o mai degrabă ca o femeie-panteră.

Pentru sume cuprinse între 200 de lei şi 100 de euro, Biancuore face tot tacâmul: de la medicină karmică până la consiliere personalizată pe probleme de nutriţie. Este specialistă însă în domeniul parapsihologiei şi spune că este foarte căutată dintr-un motiv simplu: „Eu sunt şi psiholog, aşa că mă cobor la nivelul fiecărei persoane şi explic cu cuvinte în rezonanţă cu ea. Deci, pe care le înţelege“. 

Pupicii magici şi magia iubirii
În plus, Biancuore Karina dă evidente semne că a interiorizat întreaga simptomatologie a persoanelor care au nevoie de gândire pentru a-şi rezolva problemele – chiar propune această metodă curativă, „vindecarea prin gândire“. Orişicât, ea vrea să-i îndrume pe oameni pe calea spre adevăr şi lumină.

clarvazatori
Dacă nu aţi împlinit vârsta de cel puţin 18 ani, vă rugăm să părăsiţi acest site imediat! Mesajul de întâmpinare pe site-ul www.biancuorekarina.ro.

Pe site-ul personal în care-şi prezintă oferta extinsă de servicii, îi întâmpină pe internauţii curioşi cu următorul mesaj deopotrivă îngrijorător şi incitant: „Dacă nu aţi împlinit vârsta de cel puţin 18 ani, vă rugăm să părăsiţi acest site imediat!“. Totuşi, la sfârşit, îi îmbujorează în obraji cu această minunată urare, asupra căreia nu putem interveni nici pentru a elimina virgula de lângă complementul direct: „Pupici magici şi o viaţă plină de magia iubirii, vă doresc tuturor“.

Biancuore Karina spune că a profesat foarte mult în Spania, dar structura străinilor nu e la un nivel avansat de ezoterie. „Sunt începători şi vor doar atât.“ Aşa că a venit în România. „Aici, am observat că există o dezbinare, toată lumea vrea să se dea mare. La mine nu există acest orgoliu, pentru că un om ridicat spiritual este modest. Dacă vine cineva şi spune că e fiinţă spirituală şi începe să se laude, să-ţi dea multe titluri, multe informaţii la nivelul ştiinţific, atunci nu. Nu!“

„Nu-mi place să scriu, sunt puturoasă“  

„Weekend Adevărul“: Sunt Laurenţiu Ungureanu şi vreau să scriu despre clarvăzători.
Luiza Anca Clejanu Ionescu:
Spune-mi, te rog, în ziarul „Adevărul“ la ce rubrică?

Se cheamă „Special“.
Este scris de tine? Alexandru şi mai cum?

Laurenţiu Ungureanu.
Cam cât ar dura întrebările?

Nu mult.
Dacă am vreun apel de la un pacient, o să-ntrerupem, sper că nu te deranjează. Eu prefer să fiu acolo atunci când are nevoie de mine omul.

Nicio problemă, aştept.
(languros, rar)
Când eşti gata, putem să începem.

Începem!
Dacă tot ai venit în întâmpinarea mea, Alexandru, poate ne ajutăm unii pe alţii. Eu caut o editură pentru a-mi publica o carte. Este de dezvoltare personală cartea. Despre cuplu. Eu nu prea scriu, adică nu scriu deloc, pentru că sunt puturoasă la scris. Dar înregistrez tot ce vorbesc, toate ideile mele, şi le transfer unei prietene care le scrie sub forma cărţii.

Am văzut că că aveţi 20 de ani experienţă. Nu-i arătaţi.
Am 40 de ani.

Deci, pe la 20 de ani aţi descoperit...
De mică mi l-am format, dar nu ştiam că pot să îl extind atât de mult.

Ce făceaţi?
Aveam o temperatură a corpului mai ridicată. Palmele îmi ardeau. Sunt nişte indicii strict corporale, ca să spun aşa. Plus vise, aveam vise. Dacă doream, doar puterea gândului îmi aducea obiectul. obiectul, ceea ce-am dezvoltat şi acum. Eu vreau să fondez un centru de terapii complementare.

Telekinezie?
E şi telepatie, şi... Sunt combinate mai multe. Depinde ce punem în acel indiciu, ştii?

A! Deci nu aduceţi un măr din bucătărie, ci, dacă vă doriţi un măr, prin concursul imprejurărilor, o să-l aveţi.
Da, asta, asta. Nu mişc. Sau puterea cuvântului. Mi-am dat seama că pot un fel de manipulare cu puterea cuvântului.

Să fiţi persuasivă...
Exact, vibraţia, exact. Deci, chestiile astea. De la 20 de ani, am început să lucrez cu ele. Pentru că până atunci m-am observat.



Cum aflaţi lucrurile?

Depinde de sistemul evolutiv al unei anumite persoane. Pentru că degeaba îi spui ceva unei persoane şi-l ridici la anumite conştientizări dacă el nu şi-a făcut lecţiile primordiale.

Ce sunt lecţiile astea primordiale?
Să se cunoască pe sine însuşi. Să vină, să intre în interiorul lui, să lucreze cu el. Să poată să ceară o iertare, de exemplu.

Dar vă răscoleşte actul?
Sunt anumite persoane care pot fi vampiri energetici pentru mine, dar eu îmi fac protecţiile. 

Faceţi clarviziune prin videochat!
Eu vorbesc pe webcam. Şi văd persoana. Ei, atunci văd exact scena. Dar acest moment nu poate fi dictat în ora respectivă, cât eu consiliez. Să înregistrezi chestia asta. Deci, poate fi, poate nu fi.

Sunteţi colaboratoare la un site care oferă consiliere prin e-mail.
Eu nu ofer prin e-mail. Nici nu-mi place să scriu – sunt puturoasă –, iar contactul este minimal.

Care-i numele dumneavoastră?
Da. Alexandru, eu te simt, dar trimite-mi te rog pe mail şi fotografia ta.

Numele, numele!
Eu nu mă identific cu numele meu. Acolo e altă persoană. Ţi-l trimit pe mail. Trimite-mi şi tu un mail cu poza ta. Ce dată de naştere ai?

9 noiembrie.
Rezonanţă destul de plăcută prin acest 9. Da, da. OK. Da.

clarvazatori

Cum dezleagă cununiile „părintele“ Bartolomeu  

„Weekend Adevărul“: Sărut-mâna, părinte, mă aflu într-o mare problemă. Soţia mea nu poate rămâne însărcinată. Am 24 de ani, ea are 22. Am nevoie să ştiu dacă se va întâmpla...
„Părintele“ Bartolomeu.
Eu am făcut slujbe şi-au rămas însărcinate, n-am avut probleme. Dar costurile sunt puţin mai mari, pentru că se fac noaptea. 7-800 de lei. Am avut femei şi la 30, şi la 40, şi la 50 de ani.

Cum faceţi?
Îi fac Moliftele Sfântului Vasile, Moliftele Sfântului Ciprian, Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, facem şi rugăciunea Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor şi al mamelor. Mai multe slujbe unite şi dă rezultat. Rămâne.

Şi vin cu Mirela la dumneavoastră să-i faceţi?
Nu, nu veniţi. Plătiţi slujbele în contul meu de la BCR, îmi daţi numele ei, al dumneavoastră, îmi trimiteţi fotografii, iar eu încep. Apoi, din trei în trei zile, mai vorbim la telefon.

Cât timp durează?
Între două şi trei luni. Fac mai multe, să ştiu sigur că rămâne. Îi ştiţi perioada de fecundaţie? Deci, trimiţi banii în contul acela, pe numele Petrovan Cristian Dan. E părintele-secretar de la casierie.

Precizăm că reporterul „Adevărul“ nu este căsătorit, iar Mirela nu există. De altfel, Petrovan Cristian Dan este chiar „părintele“ Bartolomeu. Pentru a-i înşela pe românii creduli, spune că e preot al Mănăstirii Cerbu din Tulcea, cu toată că n-a fost niciodată monah.

Câştigătorul emisiunii „Clarvăzătorii“: „Eu nu practic treaba asta“  

Mircea Iorga (foto) are 46 de ani şi se ocupă de două decenii cu ceea ce numeşte tratament bioenergetic în cadrul unei instituţii pe care o numeşte centrul de tratament prin bioterapie „Biomedica“ din Arad. Dar asta nu e puţin lucru, pentru că, în cabinetul Biomedica, Mircea Iorga lucrează cu „Neuron“ – probabil cea mai modernă aparatură de diagnostic şi terapie prin medicina nonlineară şi biorezonanţă magnetică.

Ştie Mircea Iorga cu bioterapia şi aparatele ei, ba chiar are tratamente specifice la el, acolo, la Arad. Are pentru chisturi ovariene şi alte chisturi, noduli mamari, renunţare la fumat, alcoolism, strabism, fobii, stres, fracturi şi entorse, anorexie şi bulimie, depresie, nevralgii, oho!, mai că e atoatetămăduitor.

Mircea Iorga nu este însă o persoană încorsetată de meseria sa, deci nu s-a limitat, fireşte, la bioterapie. Mircea Iorga s-a lansat într-o altă profesie, al cărei succes este mai uşor de cuantificat decât meseria sa de bază: este un câştigător real al emisiunii-concurs „Clarvăzătorii“, difuzată de postul naţional de televiziune Kanal D. Milioane de români l-au văzut la televizor, unde li s-a arătat că Mircea Iorga este „cel mai bun clarvăzător din România“.

„Vai!, mă trece un fior“
Cu toate acestea, vedeta sezonieră se fereşte să-şi spună clarvăzător. „Eu nu, eu nu fac aşa ceva. Am făcut o chestie acolo, la emisiune, am încercat, dar atât. A trebuit să refuz foarte multă lume care mă solicita pentru clarvăzătorie pentru că nu practic treaba asta“, preferă bioenergoterapeutul să închidă uşa clarviziunii.

Cum se explică, totuşi, talentul său din emisiune, de la televizor? Cum a făcut? „Nici nu pot să vă dau un răspuns. Pur şi simplu. La emisiunea aia am spus exact ce mi-a trecut prin cap. Ca lui Bulă. Lui i-a trecut un glonte, mie nişte idei. Dar nu pot să spun că simt ceva, că, vai!, mă trece un fior, că a coborât cine ştie ce înger în mine şi mi-a şoptit“, descrie Mircea Iorga, cu o clară sinceritate, contribuţia sa la emisiune.

Incontestabilul talent
Chiar dacă Mircea Iorga ascunde, reporterii „Weekend Adevărul“ au văzut clar, cu ochii lor, mai multe episoade ale emisiunii „Clarvăzătorii“. Pentru documentare şi întru pătrundere spirituală. În ultima probă, participanţii au fost plimbaţi cu maşina mai bine de două ore, legaţi la ochi, până în municipiul Târgovişte, la locul unde a fost executatat Nicolae Ceauşescu. Aceştia trebuiau să recompună execuţia din 25 decembrie 1989.

Cu faţa la perete, dar cu ochii acoperiţi, Mircea Iorga îşi dă jos flanela, îşi pune mâinile pe piept în formă de „X“, pune o mână pe zid, apoi alta şi simte: „Apare o senzaţie de frig, cu toate că e soare. Simt o senzaţie apropiată de cea de frică, de groază“. „Peretele ce spune“, îl îndeamnă prezentatorul. „Persoana care a stat aici a fost tot legată la ochi. Cu ani în urmă. E bărbat. Dar nu e doar bărbat.“ Specialistul emisiunii, persoana care i-a arestat pe dictatori, confirmă, în cel mai pitoresc mod, sinistra ipoteză a clarvăzătorului. „A fost adus spre acest zid, unde se poate vedea (sic!) gloanţele care au găurit pereţii şi i-au găurit şi pe amândoi, atât pe Nicolae, cât şi pe Elena Ceauşescu“. Incontestabil talent!

Dar Mircea Iorga preferă anonimatul clarviziunii. Cu argumente: „Dac-aş fi aşa cum susţine internetul,  aş merge şi-aş juca direct la loto. N-ar mai trebui să fac bioterapie, n-ar mai trebui să fac nimic. Aş pune 10 lei la loto din când în când, atât“.

clar
clar
clar
clarvazatori

Teologul Radu Preda: „Nişte şarlatani ordinari“  

Teologul Radu Preda (foto) crede că şedinţele de clarviziune sunt o formă improprie de gestiune a destinului, o accesare improprie a asigurării de viaţă. „Clarvăzătorii sunt cu atât mai eficienţi cu cât cei care apelează la ei sunt mai înceţoşaţi în propria privire. Oamenii merg la ei din cauza faptului că au o imaturitate interioară. Vor să-şi gestioneze de altă manieră biografia şi caută calea facilă, care, de obicei, e alta. Aceşti clarvăzători sunt, de regulă, nişte şarlatani ordinari“, spune Radu Preda.

Psihologul Aurora Liiceanu (foto) spune că în situaţii de stres, de indecizie, de anxietate, vulnerabilitatea la superstiţii creşte. „Clarvăzătorii profită de starea de nelinişte, de spaima de necunoscut. Problema este că adevărurile spuse de ei sunt întotdeauna de o mare ambiguitate. Sunt interpretabile, nu e ca la matematică, aşa că nu pot fi negate fundamental, ca-n ştiinţele exacte“, spune Aurora Liceeanu.

„Talentul clarvăzătorului şi al ghicitoarei este că, permanent, recompun din ceea ce află un scenariu care să fie acceptabil şi ambiguu. Sigur, depinde de gradul de cultură, de gradul de educaţie. Dar am citit un sondaj al OTV-ului, care difuza astfel de emisiuni cu clarvăzători. Reieşea că 17% din spectatori erau femei cu studii superioare! E inimaginabil, dar e explicabil: te agăţi de ceva care îţi alină starea de disconfort psihic pe care ţi-o dă incertitudinea“, explică psihologul.

Sociologul Marius Kivu subliniază că „problema apare atunci când oamenilor li se spun lucruri care nu au şanse rezonabile pentru a se întâmpla. Atunci e o formă de înşelătorie. Şi aceasta deoarece cei care prestează asemenea activităţi au câştig din naivitatea unor oameni“.

Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“.

clarvazatori
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite