Certificatul de vaccinare cu toate cele trei doze va scuti posesorii de testare şi carantină în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
certificat covid

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că România va pune în aplicare măsura certificatului de vaccinare cu 3 doze. Acesta a precizat că există posibilitatea ca posesorii documentului să fie scutiţi de carantină şi testare la nivelul Uniunii Europene.

„Vestea bună este că toţi acest aceşti cetăţeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii atât de carantină, cât şi de testare. Noi îl vom pune în aplicare cât de repede putem. Data limită este luna februarie. Pe măsură ce Uniunea va lua decizii în legătură cu utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi. Deocamdată, de la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu vaccinul Johnson”, afirmă ministrul.

Întrebat dacă şi România va introduce certificatul cu 3 doze, în cazul în care noile infectări zilnice vor depăşi 70.000, Rafila a răspuns: „eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri, dar nici nu pot să exclud acest lucru.

Noi suntem obligaţi de legislaţia Uniunii Europene să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia în interiorul Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în România, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei. Nu este o decizie pe care o ia Ministerul Sănătăţii, trebuie luată la nivelul Guvernului după consultări cu toţi actorii sociali”.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite