Cea mai mare investiţie de mediu din România. Fonduri europene de peste 100 de milioane de euro, la Galați
0O investiție unică în România, în valoare de 100 de milioane de euro, se realizează în județul Galați. Este vorba despre Sistemul de management integrat al deșeurilor. Joi, 10 aprilie 2025, au fost inaugurate două dintre elementele esențiale ale sistemului județean: cel mai performant depozit de deșeuri din țară și o uzină de sortare computerizată.

Sistemul de management integrat al deșeurilor (SMID) din județul Galați a fost conceput și avizat în colaborare cu experții Comisiei Europene. Este un proiect uriaș al Consiliului Județean Galați cu o valoare de peste 100 milioane de euro. Sistemul este considerat de specialiști drept cel mai eficient din țară și unic prin multe dintre tehnologiile pe care le înglobează.
„Începem astăzi activitatea la două obiective esențiale pentru creșterea calității vieții, un mediu mai sigur și mai curat pentru toți locuitorii din județul Galați. Este vorba de Depozitul conform de deșeuri nepericuloase și Stația de sortare situate în comuna Valea Mărului, în valoare de 87,4 milioane de lei (aproape 17 milioane de euro), parte a unui mai amplu Sistem de management integrat al deșeurilor (SMID) în județul Galați, ce presupune investiții de 503,6 milioane de lei (peste 100 milioane de euro), cu finanțare prin programele cu fonduri europene”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Depozitul de deșeuri de la Valea Mărului, cu o capacitate de 1 milion mc, ar trebui să acopere necesitățile județului Galați în următorii 30 de ani. Acesta dispune de cele mai moderne tehnologii existente în prezent la nivelul Uniunii Europene pentru protecția mediului, monitorizarea și verificarea modului în care se desfășoară activitatea.
„De altfel, trebuie să uităm de termenul <groapă de gunoi>. Depozitul de deșeuri de la Valea Mărului va fi prevăzut cu cele mai avansate sisteme de protecție a mediului, de monitorizare și verificare”, a subliniat Costel Fotea.
În cadrul proiectului a fost inaugurată și o stație de prelucrare a deșeurilor. Este o uzină cu linie de sortare computerizată care prelucrează deșeurile și le transformă în materie primă.
„La fel de importantă este, însă, și Stația de sortare a deșeurilor, cu o capacitate maximă de 18.000 tone/an. Vorbim de o veritabilă uzină, în care deșeurile colectate selectiv (plastic, metal, hârtie, caton) trec printr-o linie de sortare controlată computerizat, din care rezultă baloți compactați, practic materia primă pentru fabricile axate pe produsele realizate din reciclarea materialelor. Aceste realizări ale Consiliului Județean sunt cu atât mai meritorii cu cât, în 2016, la preluarea mandatului, aveam pe masă un proiect SMID Galați realizat după norme de mediu din 2012, deja depășite din cauza schimbării legislației de mediu europene, dar și a noilor ținte de țară în gestionarea deșeurilor”, a precizat Costel Fotea.
Sistemul de management integrat al deșeurilor este primul de acest tip din România.