Mega-proiect de mediu la Galați. Investiție de 6,5 milioane de euro în eliminarea deșeurilor inerte

0
Publicat:

Un centru integrat de deșeuri inerte se va construi în Galați. Investiția este de peste 6,5 milioane de euro, fonduri europene, iar aferent acesteia vor fi instalate și sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Orașul Galați, imagine aeriană FOTO: Arhivă, Adevărul
Orașul Galați, imagine aeriană FOTO: Arhivă, Adevărul

Autoritățile gălățene au semnat luni, 22 mai, contractul de finanțare pentru amenajarea unui astfel centru în municipiul Galați. Centrul va fi în imediata apropiere a viitoarei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor din cadrul amplului proiect european „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Galați”. Investiția se ridică la peste 6,5 milioane de euro (peste 32 milioane de lei).

„Acest centru de colectare a deșeurilor inerte, cum ar fi molozul, anvelopele uzate, resturile de cărămizi, mobilierul vechi sau electrocasnicele uzate, va reduce poluarea mediului înconjurător. De asemenea, materialele care vor fi aduse în acest centru vor fi valorificate cât mai mult posibil, centrul fiind dotat cu utilaje și echipamente tehnologice moderne, inclusiv cu un laborator pentru analize chimice”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Mai mult, vor fi instalate și sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

„Astfel de centre înseamnă un mediu mai curat, îmbunătățesc procesul de reciclare, reduc riscurile de sănătate publică și cresc nivelul de educație ecologică”, a mai precizat Fotea.

Orașul din România cu cel mai bun aer din țară

Un oraș din România este pe primul loc în țară și pe locul 21 la nivel european în ceea ce privește calitatea aerului, potrivit unui studiu al Agenției Europene a Mediului. București și Iași sunt la coada clasamentului.

„În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Aici prezentăm nivelurile de particule fine în peste 340 de orașe din țările membre ale SEE. Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare”, susține Agenția Europeană a Mediului.

Orașul mare cu cel mai curat aer din România este Galați. Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, orașul de pe malul Dunării este primul loc din România și pe locul 21 din Europa (7.2 micrograme de praf pe metru cubi). Urmează în clasament orașele Oradea - locul 146 (9.9), Sibiu - 157 (10) Constanța - 232 (11.7), Bacău - 261 (13,1).

clasament agentie mediu jpeg

Clasamentul este realizat de Agenția Europeană a Mediului

De asemenea, în clasament, Brașov ocupă poziția 289 (14.5), Cluj Napoca-291 (14,6), în timp ce București este pe locul 302 (15.7). Cele mai poluate orașe din țară sunt Piatra Neamț - locul 329 (17.3), Târgu Mureș - locul 330 (17,5) și Iașiul este cel mai poluat, fiind situat pe locul 340 (18.5). 

Insula de mijlocul Dunării de la Galați, obiectiv de atracție, sursa C Mazilu (2) jpeg

Orașul Galați, imagine de pe Faleza Dunării FOTO: Arhivă, Adevărul

Potrivit studiului, pe locul 375, ultimul în clasament, este orașul Slavonski Brod din Croația. Cel mai curat aer din Europa se găsește în orașele Faro din Portugalia, Umea și Uppsala, ambele din Suedia.

În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM2,5, în ultimii doi ani calendaristici.

„Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății”, susțin reprezentanții Agenției Europene a Mediului.

Potrivit sursei citate, în 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările bazate pe sănătate pentru calitatea aerului și a recomandat un nivel maxim de 5 μg/m3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung, pentru a proteja sănătatea.

În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine de 25 μg/m3 în cadrul politicilor de furnizare a aerului curat în Europa. Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire, printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.

Vizionatorul clasifică calitatea aerului ca:

-bun pentru niveluri de particule fine care nu depășesc valoarea orientativă anuală a Organizației Mondiale a Sănătății de 5 μg/m3,

-corect pentru niveluri de peste 5 și care nu depășesc 10 μg/m3

-moderat pentru niveluri de peste 10 și care nu depășesc 15 μg/m3;

-slab pentru niveluri de peste 15 și care nu depășesc 25 μg/m3; și

-foarte slab pentru niveluri la și peste valoarea limită a Uniunii Europene de 25 μg/m3.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite