Ce mai poți cumpăra cu 1 leu în România: care este cel mai ieftin produs
0În România nu mai poți cumpăra aproape nimic cu un leu. Jurnaliștii din Prahova au făcut un mic experiment, să vadă ce se mai poate achiziționa cu 1 leu, în 2024.

După scumpirile din ultima vreme, produsele pe care românii le mai cumpăra cu 1 leu se pot număra pe degete, iar asta depinde şi de oraşul în care locuieşti.
Jurnaliştii au ieșit la cumpărături în Halele Centrale din Ploiești. Cel mai ieftin produs, când vine vorba de produse de patiserie, este covrigul simplu. Acesta se vinde acolo cu prețul de 0,40 lei.
Însă, covrigul brașovean costă 1,5 lei, iar prețul crește chiar și la 4 lei, dacă este vorba de un covrig cu măsline sau cu gem de caise. Spre comparaţie, în Bucureşti, cel mai ieftin covrig costă 1,5 lei.
De asemenea, în același loc, cu 1 leu poți cumpăra o legătură de pătrunjel sau o legătură de mărar. În Capitală, pentru aceeaşi legătură de verdeaţă se plăteşte dublu.
Pe vremea lui Ceaușescu, cel mai ieftin produs era Eugenia. Prețul acestui produs a crescut de la 0,25 bani, la 0,45, iar în 2024 a ajuns să coste 1,49-1,8 lei, potrivit observatorulprahovean.ro.
Eugenia era unul dintre puținele dulciuri ieftine care se găseau în magazinele comuniste. Povestea brandului Eugenia s-a născut la Constanța, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Produsul format din doi biscuiți cu cremă de rom în interior a fost fabricat într-o mică întreprindere care funcționa pe strada Theodor Burada.

Începând cu anul 1961, Eugenia s-a fabricat la Întreprinderea de Morărit și Panificație Dobrogea din Palas. Produsul conținea doar produse naturale: făină, smântână, migdale măcinate, zahăr pudră, coajă lămâie, unt, gălbenușuri și zahăr vanilat. Crema era făcută din unt, zahăr, cacao, lapte și esență de rom. Un biscuit Eugenia costa mai puțin de un leu.