Ce concedii suplimentare poate cere personalul militar și cât de lungi sunt permisiile
0În fiecare an calendaristic, personalul militar are dreptul la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea în serviciu împlinită în anul pentru care li se acordă.
Potrivit Legii nr. 80/1995, Legii nr. 384/2006, HG nr. 442/1992, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinului ministrului apărării naționale nr. M.104/1999, concediile de odihnă se acordă astfel:
- 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de până la 10 ani;
- 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de peste 10 ani.
Cei care își desfășoară activitatea în condiții deosebite au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar, plătit, astfel:
- 20 de zile calendaristice, cei care fac parte din personalul navigant de pe aeronavele turboreactoare și turbopropulsoare și din cel ambarcat pe submarine, scafandrii, precum și ofițerii și maistrii militari instructori de zbor din instituțiile militare de învățământ;
- 16 zile calendaristice, cei care fac parte din personalul navigant de pe aeronavele cu piston și din cel ambarcat pe vedete torpiloare sau alte nave similare stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, precum și parașutiștii;
- 3-14 zile calendaristice, cei care lucrează în condiții de muncă grele sau periculoase, altele decât cele menționate.
„Personalul care face parte din personalul navigant de pe aeronavele turboreactoare și turbopropulsoare, din personalul ambarcat pe submarine, vedete torpiloare și vedete purtătoare de rachete, scafandrii, parașutiștii și personalul care execută nemijlocit misiuni de protecție și intervenție antiteroristă vor efectua, gratuit, 15 zile calendaristice din concediul cuvenit la centre de refacere a capacității de muncă și întărire a sănătății”, scrie presamil.ro.
Ofițerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldații și gradații profesioniști, care participă la acțiuni militare externe, de combatere a terorismului internațional, în sprijinul păcii sau în scopuri umanitare, au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar de 2,5 zile pentru fiecare lună de prezență în zona de operații.
Dacă, din motive întemeiate, concediul de odihnă suplimentar nu a putut fi efectuat în cursul anului calendaristic pentru care se cuvine, la revenirea din misiune, acesta va fi acordat în anul următor, cu toate drepturile aferente. Concediul de odihnă suplimentar neefectuat nu se compensează în bani.
Permisii pentru probleme personale și permisii regulate
Cu durata de până la 10 zile, se acordă permisii pentru probleme personale, pentru anumite situaţii şi evenimente, la care se adăugă timpul pentru deplasarea la şi de la domiciliu, astfel:
- 5 zile lucrătoare: la încheierea căsătoriei; la naşterea copiilor; la mutarea familiei dintr-o localitate/garnizoană în alta; în cazul decesului unui membru al familiei, părinţi, fraţi, surori sau bunici ai acestuia ori ai soţiei/soţului;
- 4 zile lucrătoare: în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei;
- 3 zile lucrătoare: pentru ajutarea părinţilor, socrilor infirmi sau înaintaţi în vârstă, la rezolvarea unor probleme de importanţă majoră; în cazul căsătoriei părinţilor, copiilor, fraţilor sau surorilor militarului, precum şi ai soţiei/soţului;
- până la 3 zile lucrătoare: pentru alte situaţii sau evenimente excepţionale, de natură să justifice permisia solicitată; 10 zile lucrătoare: în situaţia unor dezastre care au afectat domiciliul celui în cauză, al părinţilor, socrilor ori copiilor acestuia.
Lunar, se acordă permisii, cu durata de 3 zile, pentru:
- deplasarea la familie – soţie, soţ, copii, părinţi – în cazul când aceasta domiciliază în altă localitate situată la o distanţă mai mare de 300 km;
- deplasarea în centre urbane a cadrelor care execută serviciul în unităţi izolate.