Cât te costă să primești, de Sărbători, mâncarea la ușă. Preparate pentru toate gusturile, prețuri pe măsură

0
Publicat:

Pentru cei care fie vor să scape de truda în bucătărie de Sărbători, fie vor să nu dea greș cu preparatele, tradiționale sau nu, există varianta firmei de catering. În aceste zile, se pregătesc preparate diverse la foc continuu.

Preparatele cu gust pot veni și prin intermediul curierului FOTO: arhiva
Preparatele cu gust pot veni și prin intermediul curierului FOTO: arhiva

În tot mai multe familii calculele privind masa de Crăciun și Revelion se fac ținând seama nu doar de prețurile produselor, ci și de timpul câștigat dacă ar lăsa pregătirea felurilor de mâncare pe seama specialiștilor.

Așa se face că firmele de catering aproape că nu fac față comenzilor, multe dintre ele încheind deja lista. Cât despre prețuri, acestea variază, e drept, de la o zonă la alta a țării, însă dacă te limitezi strict la cât poți consuma cu adevărat în aceste zile de sărbătoare cheltuiala chiar nu va fi extrem de mare.

Meniu complet sau doar anumite preparate

Poți alege varianta de a cumpăra separat anumite preparate, sau meniu/persoană în care sunt incluse tot soiul de bunătăți.

Caltaboșul costă, de exemplu, la o renumită firmă de catering din București,  145 lei/kg, cârnații 88 lei/kg, lebăr – 116 lei/kg, pâinea festivă – 11 lei/buc, sarmalele 8 lei/buc, toba 150 lei/kg etc.

Un platou cu bunătăți de Crăciun de la un furnizor care, conform site-ului de prezentare, este și funizor al Casei Regale a României, costă între 200 și 390 lei, în funcție de numărul de persoane pentru care este dimensionat. La același furnizor, un „platou ca la cabană” costă între 190 și 375 lei, platoul dulce de casă în care regăsești cele mai iubite preparate ale copilăriei – 110-200 lei, pomana porcului - 90 lei, 20 sarmale costă 80 lei, iar 50 de sarmale - 180 lei etc.

La o altă firmă de catering, salata de boeuf costă 73 lei (1,2 kg),  răcituri de curcan (450 grame) – 61 lei, răcituri de porc – 53 lei (450 grame), ciorba de curcan (2,3 litri) – 79 lei, friptura de curcan – 98 lei (1,5 kg), cozonacul cu nucă – 80 lei (1,5 kg).

Dacă optați pentru varianta meniu/persoană, în care sunt incluse cam toate preparatele care nu lipsesc de pe masa românului, de Crăciun, costul pleacă de undeva de la 125 lei/persoană și, în funcție de diversitate, poate crește. De menționat că cele mai multe firme afișează prețurile fără TVA (care este de 9%).

Valoare minimă a comenzii sau număr minim de porții comandate

Există variante și pentru cei care vor să încerce, de Crăciun și Revelion, și altceva decât produsele tradiționale. 

O firmă de catering din Timișoara, de exemplu, are în ofertă, pe lângă platoul cu produse tradiționale, un platou finger food modern, în care regăsim - mousse de foie gras cu dulceață de afine, creveți crocanți cu sos dulce-acrișor, min-iburger din piept de curcan cu brânză asiago și rucolla; mini-tartă cu tartar de somon; bruschete cu branză de capră, oregano și măsline kalamata; terină de curcan cu fructe confiate în crustă de fistic; vole au vent cu mousse de icre; duck sandwich club cu reducție de mandarine și sos verde; caprese cu mozzarella și bufala cu sos pesto - la prețul de 58 lei/porție (400 grame), dar comanda minimă este de cinci porții.

Un „pachet complet” din oferta unei firme de catering din Sibiu, de data aceasta, costă 900 lei și în pachet regăsim: supă de găină cu tăiței (cantitate pentru 8-10 porții), ciorbă de perișoare, ciorbă de burtă, platou festiv, salată de boeuf, sarmale (pentru 4-5 porții), ouă umplute (10 bucăți), piftie, cozonac cu nucă/rahat.

Anumite firme primesc comenzi de la o valoare minimă (400 lei, de exemplu) sau pentru un număr minim de porții. Unele fac livrări până în 23 decembrie, altele cer precomandă cu minimum 24 ore înainte și livrează chiar și în Ajun etc.. 

„Cred că din ce în ce mai mulți preferă să comande mâncarea. Unii nu au timp pentru toate aceste pregătiri, alții niciodată nu au făcut efortul de a pierde o zi-două în bucătărie. De ce să nu recunoaștem: este comod, iar dacă ai găsit și firma de care ești mulțumit, poate ai mai comandat și în restul anului și-ți place mâncarea de acolo, să nu faci acum încercarea, e cea mai bună variantă”, este doar una dintre opiniile persoanelor care știu clar cât îi costă masa de sărbătoare și nu se mai agită că au uitat să cumpere un ingredient sau altul sau stau cu teama că preparatul nu a ieșit așa cum și-au dorit. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite