Cât costă un colet cu afumături pentru masa de Crăciun. Cârnații de Pleșcoi, cei mai ceruți în Diaspora VIDEO

0
Publicat:

Carmangeriile tradiționale trag tare să onoreze toate comenzilor din străinătate pentru afumăturile pe care românii plecați din țară vor să le aibă pe mese, de sărbători.

În jur de cinci sute de lei trebuie să scoată din buzunar cei din Diaspora pentru a primi din România un colet cu babic, cârnați de pleșcoi, șunculiță coaptă, mușchi afumat, carne la garniță și preparate specifice Crăciunului.

Numărul livrărilor este în continuă creștere, spune Constantin Frusinoiu, proprietarul unei mici fabrici de procesare a cărnii din Mărăcineni, județul Buzău.

„Cel mai greu produs de făcut sunt cârnații de Pleșcoi, pentru că necesită multe etape. După ce îi ruluiești și îi lași la zvântat, îi calci, îi bagi la fum, iar îi scoți, iar îi calci, apoi îi bagi din nou la fum. De trei, patru ori faci această operațiune”, declară Constantin Frusinoiu.

Luna decembrie este una dintre cele mai solicitante perioade din an pentru carmangeria cu produse tradiționale din Mărăcineni. Peste o sută de kilograme de cârnați sunt preparați, zilele acestea, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.

„Cârnații se țin la fum până se duce zeama. Se scurge grăsimea până când cârnații devin mai tari. Nu trebuie să se usuce de tot pentru că dacă nu au deloc grăsime nu mai au gust, dulceață. Compoziția are și ea secretele ei. Uitați cum se văd semințele de ardei în cârnați, ardei de la noi din zonă. Unul din secrete este ardeiul, pentru că nu poate să facă nimeni cârnații cum îi facem noi”, spune Constantin Frusinoiu.

Constantin Frusinoiu livrează afumături și în străinătate. FOTO I. Bunilă
Constantin Frusinoiu livrează afumături și în străinătate. FOTO I. Bunilă

Ca să facă față comenzilor care vin din toată Europa, angajații carmangeriei lucrează intens. Afumătoarea încinsă continuu este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag.

„Până dimineață cârnații stau la fum, pe care îl întreținem cu rumeguș băgat frecvent pe foc. Folosim lemnul de fag. L-am pus la adăpost ca să nu ne prindă zăpada. Păstrăm rumegușul când tăiem lemnele și cu el ne facem treaba toată iarna”, explică producătorul de afumături din Mărăcineni.  

Babicul preparat ca acum un secol are mare căutare printre românii stabiliți în străinătate, care spun că nu găsesc ceva asemănător în magazinele de acolo.

Mica fabrică de bunătăți tradiționale produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, mușchi și șunculiță de porc. Bucățile de carne, cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.

„Pregătim acum și un mușchi de porc foarte gustos și cerut de românii plecați peste hotare. Este ținut la sare câteva zile, după aceea copt la flacără, apoi ținut în fumărie”, spune Constantin Frusinoiu.

În aceste zile, trec pragul magazinului mulți clienți care au rude peste hotare și vor mese îmbelșugate, de Crăciun și Anul Nou, exact ca acasă.

„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul, cârnații de Pleșcoi”, spune Andreea Dudău, clientă.

Între trei și cinci sute de lei costă un colet cu afumături pentru mesele de sărbători, în care intră peste un kilogram de cârnați de Pleșcoi, lebăr, pastramă, mușchi copt și afumat, șunculiță și două borcane de carne la garniță. Mai multe carmangerii din Buzău le trimit pachete cu afumături românilor din străinătate, prin firme de curierat. Acestea ajung în două, trei zile.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite