Case private de sănătate, din 2013. Vezi cum te vei înscrie într-una dintre ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

România va avea cam peste un an maximum 20 de case de asigurări de sănătate care "se vor bate să-şi adune clienţii", a declarat ieri Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar.

Fiecare casă privată va trebui să aibă cel puţin un milion de oameni înscrişi, pentru transferul pacienţilor de la o casă la alta fiind necesar un an, a adăugat Cristian Vlădescu la Forumul Român de Sănătate, organizat de CNAS şi agenţia Mediafax.

În calitate de coautor al proiectului viitoarei legi a sănătăţii, Vlădescu a precizat că acesta are la bază strategia Comisiei prezidenţiale privind sănătatea, dar şi rezultatul unui studiu în care 79 la sută dintre românii cu un venit de peste 3.000 de lei ar fi dispuşi să-şi facă o asigurare privată de sănătate, potrivit Mediafax. Conform lui Vlădescu, crearea caselor private de sănătate s-ar putea încheia într-un an, "dacă am lucra rapid", iar transformarea spitalelor în fundaţii ar putea fi realizată în câteva luni.
"Orice casă de asigurări, publică sau privată, ar putea intra în competiţie pentru asigurările de sănătate. Trebuie îndeplinite câteva condiţii, şi anume să aibă cel puţin un milion de oameni înscrişi şi să aibă avizul CNAS şi al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Scopul asigurărilor private nu este acela de a înlocui o instituţie publică ce merge nemulţumitor cu o instituţie privată care merge nemulţumitor", a mai spus Vlădescu. El a adăugat că transferul persoanelor din sistemul public în cel privat s-ar putea realiza pe parcursul anului 2012. "Este cam ca sistemul de pensii. Întâi se înscriu, iar ceea ce rămâne redistribuim aleator", a mai spus Vlădescu.

Casele nu pot refuza niciun pacient

"Casele private nu vor putea refuza nicio persoană. În plus, casele private de asigurări de sănătate nu vor fi vânzători de poliţe, ci trebuie să dezvolte un management de calitate prin care să atragă oamenii, medicii, spitalele, pe toată lumea", a precizat Vlădescu.
În plus, pachetul de servicii de bază este acelaşi pentru toate casele. Pacientul este obligat să rămână în contract cu casa pe care a ales-o cel puţin un an, apoi, dacă este nemulţumit, poate schimba opţiunea. "În primul rând, casele de asigurări private de sănătate vor fi interesate să-şi ţină clienţii în viaţă, apoi să le ofere servicii medicale care să le răspundă nevoilor lor de sănătate. Casele de asigurări private vor alege furnizorii cu care vor să încheie contracte, începând de la medicul de familie şi terminând cu spitalele. Sigur, casele trebuie să câştige bani, dar pentru aceasta trebuie să aibă o ofertă de servicii foarte bună. Vor selecta acei furnizori eficace şi eficienţi în privinţa tratamentelor. Vor încerca să stimuleze prevenţia", a adăugat Cristian Vlădescu.
El a mai spus că un spital poate avea contracte cu mai multe case de asigurări private, la fel şi un medic.
Proiectul noii legi a sănătăţii este în atenţia Ministerului Sănătăţii, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Finanţelor şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ar putea intra în dezbatere publică în câteva săptămâni, a spus preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite