Cartoon Network şi Jetix, cele mai violente posturi de desene animate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desene animate
Desene animate

Posturile pentru copii Cartoon Network şi Disney Channel (fostul Jetix) au fost, în 2009, cele mai violente dintre televiziunile de desene animate care retransmit programe pe teritoriul României, potrivit unui studiu realizat de CNA şi UNICEF şi prezentat astăzi.

Proiectul analizează, prin metoda analizei de conţinut şi a analizei semio-discursive, conţinuturile violente din programele a 11 posturi TV, timp de o săptămână (5 - 11 ianuarie 2009). Au fost analizate 348 de ore şi 15 de minute de programe. Tipurile de violenţă avute în vedere au fost: violenţă reală/ violenţă ficţională, violenţă fizică, verbală, psihologică, economică, sexuală şi socială.

În cadrul studiului au fost cercetate Cartoon Network, Jetix şi Minimax, timp de o săptămână, câte patru ore pe zi.

Pe întreaga perioadă monitorizată, s-au înregistrat 2.005 acte de violenţă în desenele animate de pe cele trei canale. Media pe fiecare canal a fost de 668 acte de violenţă, cel mai violent canal, din punct de vedere al frecvenţei "pure", fiind Jetix-ul, cu 852 de acte, urmat de Cartoon Network (815 acte) şi de Minimax, cu 338 acte.

Potrivit preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, în 2009, Consiliul a acordat 101 sancţiuni în cuantum total de 560.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor privind protecţia minorilor.

Studiul arată că în intervalul orar 19-22 se difuzează cea mai mare parte a publicităţii nonviolente, surpriza constituind-o intervalul orar 7-14 în care se difuzează puţină publicitate, în schimb având un conţinut violent sau cu aluzii violente sau sexuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite