Cărțile ne dau aripi. 6 din 10 profesori se plâng că nu au cărți actuale pentru a le folosi la clasă

0
Publicat:

Peste o mie de biblioteci au dispărut din școli, între 2015 și 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), iar un sondaj recent arată că 6 din 10 profesori susțin că nu au cărți de actualitate pentru a le folosi la cursuri.

 6 din 10 profesori se plâng că nu au cărți actuale pentru a le folosi la clasă- Foto Shutterstock
6 din 10 profesori se plâng că nu au cărți actuale pentru a le folosi la clasă- Foto Shutterstock

Fundația World Vision România a realizat un sondaj la care au răspuns peste 800 de profesori din mediul urban și rural. Rezultatele atrag atenția asupra lipsei de cărți moderne și interesante din școli, astfel, 63% dintre profesori au spus că nu au cărți de interes pentru copii, respectiv 13% spun că nu au deloc, iar 50% că dețin doar câteva exemplare. 

Rezultatele par o consecință a faptului că în ultimii șapte ani peste o mie de biblioteci au dispărut din școli. În 2015 erau înregistrate 7.119 de biblioteci școlare, dar numărul acestora a ajuns, anul trecut, la 6.022, conform datelor INS. 

De altfel, nu numai lipsa cărților ar fi o problemă la începutul anului școlar, ci și lipsa rechizitelor. Doar 37% din profesorii care au răspuns sondajului cred că majoritatea sau aproape toți elevii din clasele lor vor avea rechizitele necesare la început de școală. Procentul diferă în funcție de mediu, respectiv, un procent de numai 23% profesorii din mediul rural sunt de părere că majoritatea sau toți elevii lor au rechizitele necesare, pe când proncentul pentru mediul urban crește la 44%.  De asemenea, 12% din profesori consideră că  mai puțin de jumătate dintre elevii din clasele lor au rechizitele necesare pentru școală, potrivit comunicatului World Vision România.

Raportul despre Condițiile de viață ale populației din România, realizat de INS, arăta că 11,1 milioane de români nu au citit nici o carte în ultimele 12 luni, anterioare lunii mai 2022.  Doar una din trei persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit 5 cărți în ultimul an, arată același studiu. 

„Dăm Aripi Educației” - campanie de donare cărți și rechizite pentru elevii din mediile dezavantajate 

Campania „Dăm Aripi Educației”, ajunsă la a treia ediție, realizată de World Vision România împreună cu NEPI Rockcastle, își propune să dăruiască cărți și rechizite pentru mai mult de 10.000 de copii și 500 de profesori din medii dezavantajate, dar și să doteze 40 de biblioteci de la sate. 

Mai multe vedete s-au alăturat lansării campaniei, astfel Feli, Răzvan Exarhu,  Liana Stanciu, Andi Vasluianu și Roxana Hulpe au citit poveștile copilăriei în cadrul evenimentului de ieri, 13 septembrie. 

În edițiile anterioare ale campaniei, peste 17.000 de copii din mediul rural s-au bucurat de cărți noi. 

Noutatea celei de-a treia ediții este introducerea unei Biblioteci Audio, unde vor putea fi ascultate fragmente din povești citite de persoanele publice care s-au alăturat campaniei.

Ajutorul este foarte apreciat de profesori. 

"În biblioteca școlii, este esențial să avem povești, poezii de autori români și străini, antologii adaptate fiecărei vârste, dar și cărți din domeniul științelor sau artelor. Mulți părinți nu-și permit să cumpere cărți din cauza situației financiare, fiind nevoiți să lucreze la negru sau în străinătate. Și nici rechizite nu-și permit toți. Nu de puține ori am cumpărat rechizite pentru copiii din clasa mea din propriul buzunar", spune Luminița Munteanu, învățătoare la Școala Rafaila din județul Vaslui. 

Toată lumea poate participa pentru a ajuta copii din mediile dezavantajate să aibă o educație mai bună . Astfel , pot fi donate cărți și rechizite, începând cu 13 septembrie și până în 6 octombrie, în centrele comerciale din portofoliul NEPI Rockcastle din țară. De asemenea, se pot face donații pe site-ul World Vision România (link) sau prin SMS la 8864 cu textul SPERANȚA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite