Cardiolog, despre ideea ca medicii să aibă o singură opțiune: ori la stat, ori la privat: „Care va mai fi accesibilitatea populației?”

0
Publicat:

Medicul cardiolog Ștefan Busnatu a reacționat, pe o rețea de socializare, după ce în ultimele zile s-a pus problema ca medicilor să li se impună să aleagă unde activează, la stat sau la privat. Pacienții vor avea și mai greu acces la servicii, crede medicul, acesta indicând în schimb alte soluții pentru ordine în sistem.

Spitalele publice ar putea rămâne fără medici avertizează un medic FOTO: arhiva
Spitalele publice ar putea rămâne fără medici avertizează un medic FOTO: arhiva

După ce în ultimele zile au apărut mai multe informații despre activitatea medicului Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, care ar fi oferit servicii medicale și în cadrul clinicii private deținute de către soția în timp ce conducea un spital public, o temă mai veche, aceea a „dirijării” pacienților de la stat către privat de către medicii care activează în ambele sectoare, s-a reaprins.

Se cer norme care să delimiteze clar în ce condiții un medic poate activa atât în sistemul public cât și în cel privat și, chiar mai mult, sunt și voci care spun că ar trebui ca medicii să aleagă doar unul dintre sectoare.

În acest context, medicul primar cardiolog Ștefan Busnatu (care își desfășoară activitatea la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, în cadrul Clinicii de Cardiologie), doctor în științe medicale, prodecan la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București,  a vorbit pe contul său de pe o rețea de socializare despre implicațiile separării stricte de activitate între stat și privat.

Medicul a făcut mențiunea că activează atât în sistemul public cât și în cel privat și a explicat de ce, în opinia sa, nu se poate vorbi despre o „dirijare” a pacienților către privat, ci de o soluție care li se oferă acelor pacienți care nu se pot programa pentru consultații în sistemul public din cauza presiunii mari pe spitalele publice.

„Ce să fac? Să mă clonez să îi pot vedea pe toți în acelaşi timp?”

„Poate ar fi util să privim dincolo de granițele noastre. Să examinăm sistemele din Franța, Italia, sau chiar Anglia (sisteme dezvoltate), unde, din păcate, oamenii așteaptă cu lunile pentru un control medical printr-un sistem transparent de programări (pentru că nu sunt suficienți medici și ei sunt normați pe niște indicatori clari). În acest context, mulți pacienți decid cu sau fără asigurări private să acceseze clinici private sau servicii de telemedicină private chiar din alte țări pentru a obține acces mai rapid la medic”, a menționat medicul Ștefan Busnatu, pe contul său de Facebook.

Unii dintre acești pacienți din străinătate ajung chiar în România, a menționat medicul care face apel la o analiză și o comparație cu ceea ce se întâmplă în alte țări înainte de a se adopta soluțiile potrivite.  

Dr. Busnatu a respins categoric conceptul de „dirijat pacienții”, explicând în schimb că are pacienți programați pentru consultații în spitalul de stat în care activează chiar și pentru luna august.

Dacă intrați pe pagina mea de programări, veți vedea numărul mare de programări cu bilet de trimitere la spital pe care le am până în august, cu pacienți din întreaga țară care doresc să fie consultați de mine (mulți dintre ei pacienți noi, care se suprapun peste unele perioade ale controalelor pacienților vechi care și ei ar trebui să revină la două săptămâni, o lună, trei luni, șase luni- un an – în funcție de gravitate). Ce să fac? Să mă clonez să îi pot vedea pe toți în același timp? Şi în aceeași situație ca a mea sunt aproape toți colegii”, a detaliat medicul.

Medicul a întrebat dacă ar fi mai bine să nu le fie permis unora dintre pacienți să vină la consultații în privat sâmbătă sau duminică, atunci când și ei au timp liber, iar medicul alege să lucreze pentru că nu are program de muncă la spital și ambulatoriul e închis.

Știți oare că unii din pacienții care nu au acces la servicii medicale ajung să moară mai repede decât le e sortit? (Și astea se numesc decese prevenibile, unde noi suntem pe cel mai rău loc din Europa).

Oare ar trebui noi ca sistem să ne concentrăm pe atragerea medicilor care au migrat în privat înapoi în spitalele publice, sau să depunem eforturi pentru a-i face pe cei din sectorul public să plece de tot în privat?”, a insistat medicul.

Dr. Ștefan Busnatu a precizat că deja  nu mai există servicii de gardă de cardiologie în marile reședințe din județe din jurul Bucureștiului, iar asta pentru că „mulți profesioniști au renunțat la a mai profesa în spitale publice din cauza stresului imens”.

„Realitatea e că e mult mai elegant la privat să faci activitate medicală decât la stat”

Medicul spune că o separare clară între stat și privat va duce în cele din urmă la migrarea medicilor către mediul privat, situație în care pacienții vor avea și mai greu acces la servicii accesibile.

Dacă se va ajunge la o separare clară între public și privat, veți vedea cum sistemul va deveni complet privat. Care va mai fi accesibilitatea populației atunci? Asta ne dorim? Pentru că…. realitatea e că e mult mai elegant la privat să faci activitate medicală decât la stat. Și dacă vor începe să fie prestate servicii decontate de sistemul public de asigurări și pentru cei neasigurați atunci totul va deveni și mai greu în spitalele publice”, a mai scris medicul.

Dr. Ștefan Busnatu a pledat în schimb pentru verificarea activității medicilor și penalizarea lor în cazul în care activitatea din sistemul public lasă de dorit.

Hai să optimizăm indicatorii de performanță pentru profesiuni, hai să transparentizăm sistemul de programări al pacienților, hai să ținem cât mai mulți medici în spitalele publice. Trebui să ne adunăm energiile și să găsim soluțiile bune pentru a trata cât mai mulți pacienți, pentru că ROMÂNIA E FOARTE BOLNAVĂ și asta e menirea medicului – să aibă grijă de cei bolnavi”, este apelul medicului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite