Campania de informare şi vaccinare ROR organizată de Ministerul Sănătăţii a continuat tot în judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Pintea FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Sorina Pintea FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Campania de informare şi educare a părinţilor cu privire la vaccinare, precum şi de creştere a gradului de vaccinare în rândul comunităţilor vulnerabile, iniţiată de Ministerul Sănătăţii, se desfăşoară miercuri în oraşul Buhuşi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, la acţiunea de astăzi a fost prezent ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor partenere, OMS şi UNICEF.

„Motivul pentru care Bacău a fost primul judeţ în care am demarat această campanie este numărul mare de cazuri de rujeolă confirmate aici de la începutul anului până în prezent. Au fost înregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii şi-au pierdut viaţa. Unul dintre copii avea 10 luni şi mama a refuzat vaccinarea. Ceilalţi 3 copii aveau mai puţin de 9 luni, însă faptul că s-au aflat în contact cu cazuri de rujeolă le-a fost fatal. Cu siguranţă, nu voi putea ajunge în toate comunităţile care se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare, dar vom stabili un model pe care îl vom replica la nivel naţional. Acesta este motivul pentru care astăzi am considerat necesară prezenţa directorilor şi ai medicilor epidemiologi din cadrul Direcţiilor de sănătate publică din alte 5 judeţe învecinate. Văzând cum se desfăşoară lucrurile aici, aceştia vor putea organiza propriile campanii în colaborare cu autorităţile locale. Pentru că sănătatea copiilor noştri este responsabilitatea noastră, a tuturor, medici de familie împreună cu autorităţi centrale şi locale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

De la centrul de vaccinare, ministrul Sănătăţii, împreună cu reprezentanţii OMS şi UNICEF, însoţiţi de autorităţile locale, au mers în  cartierul „Colonia Bistriţei”, una dintre comunităţile cu grad scăzut de  vaccinare. Aici, locuitorii au primit informaţii despre beneficiile vaccinarii chiar de la ministrul Sănătăţii, care a stat de vorbă cu toţi cei prezenţi.

„Asistenţii medicali şi mediatorii sanitari romi sunt esenţiali în informarea părinţilor cu privire la importanţa vaccinării şi în mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinală antirujeolă de la Coţofeneşti şi Buhuşi şi experienţa noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii în 45 de comunităţi din Bacău au demonstrat că parinţii îşi vaccinează copiii atunci când autorităţile centrale şi locale îşi unesc forţele. UNICEF colaborează cu Ministerul Sănătăţii, autorităţile centrale şi judeţene pentru a dezvolta şi implementa un program naţional puternic de vaccinare, astfel încât toţi copiii din România să fie protejaţi împotriva bolilor ce le pun viaţa în pericol", a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Campania se desfăşoară cu sprijinul autorităţilor locale, care au pus la dispoziţie Centrul Comunitar din Buhuşi pentru organizarea unui centru de vaccinare suplimentar, precum şi mijloacele necesare pentru transportul părinţilor şi copiilor din comunităţile vulnerabile din oraş în care rata de vaccinare este scazută. În cadrul acţiunii de astăzi, copiii sunt consultaţi şi vaccinaţi de medici de familie şi asistenţi voluntari din municipiul Bacău şi Buhuşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite