Beneficiile unui an electoral: primarii nu îi vor amenda pe cei care nu îşi asigură locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii se vor afla într-o situaţie dificilă în 2012 în privinţa aplicării amenzilor în cazul celor care  nu au încheiat poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, afirmă că, în contextul în care în 2012 vor avea loc alegeri, primarii vor da cel mult avertismente.

"Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor din România nu vor aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral şi nu cred că vreun primar care vrea să fie reales se gândeşte să îi amendeze pe viitorii votanţi", a afirmat Drăghici luni.

Amenda pentru neasigurarea locuinţei este de până la 500 de lei.

În luna mai, Drăghici a făcut o declaraţie similară.

"Chiar dacă Legea 260/2008 mă obligă să amendez proprietarii locuinţelor neasigurate, personal, ca primar al localităţii Vulcana-Băi (judeţul Dâmboviţa), voi aplica într-o primă fază doar avertismente, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, pentru a rămâne într-o relaţie amiabilă cu aceştia", spunea Drăghici la acea vreme, care a adăugat că fiecare primar trebuie să îşi informeze cetăţenii la ce riscuri se expun dacă nu-şi asigură locuinţele.

Potrivit legislaţiei, aplicarea amenzii de către primari se va face în baza listei cu proprietarii neasiguraţi pe care PAID o va întocmi şi transmite autorităţilor locale. Prin compartimentul de specialitate, primarul va trimite în termen de trei zile de la data primirii listei scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către debitori.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) cuprinde în baza de date 6,2 milioane de locuinţe şi estimează că în şase luni vor fi înregistrate toate locuinţele din România.

PAID a solicitat sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a obţine de la Unităţile Administrativ Teritoriale, prin intermediul Instituţiei Prefectului, lista locuinţelor de pe raza fiecărei localităţi. Acţiunea a început la data de 15 iunie 2010, iar până în prezent au răspuns, în formatul solicitat, peste 2.400 de localităţi - municipii, oraşe şi comune - dintr-un total de 3.227 de unităţi administrativ teritoriale, respectiv 74,3% din total.

Poliţa de asigurare este de 10 euro sau 20 de euro pe an, diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), iar valoarea asigurată a unei locuinţe este de până la 10.000 euro, respectiv până la 20.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite