Bebeluşii vor fi vaccinaţi gratuit contra meningitei, pneumoniei şi otitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schema naţională de vaccinare a fost extinsă FOTO Adevărul
Schema naţională de vaccinare a fost extinsă FOTO Adevărul

Medicii salută decizia Ministerului Sănătăţii de a introduce în schema naţională de imunizare vaccinul pneumococic conjugat. Acesta previne afecţiuni precum pneumonia, meningita şi otita medie, des întâlnite la copii. În opinia specialiştilor, vaccinul „este unul util, mai ales că România se aliniază astfel celor 72 de ţări care au luat măsuri similare”.

„Chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă includerea lui în schemele naţionale de vaccinare. Este vorba despre un vaccin care previne două categorii de afecţiuni: penumoniile şi meningitele, dar şi infecţii precum otitele medicii acute, des întâlnite la copii. Vaccinul va fi administrat de medicul de familie, în trei etape. Vorbim de o vaccinare universală pentru copiii de 0 – 1 an”, a explicat pentru adevarul.ro conferenţiarul Alexandru Rafila, şeful catedrei de Microbiologie-Epidemiologie de la Universitatea de Medicină din Bucureşti.

Vaccinul ar putea reduce numărul de afecţiuni pneumococice din spitale

În opinia medicului Dana Ionescu, şefa secţiei ORL de la Spitalul de Copii Gomoiu din Capitală, vaccinarea copiilor ar putea reduce numărul de viroze cu care se confruntă în spital. 

„Introducerea acestui vaccin în schema naţională de imunizare este o măsură bună. În prezent, peste 50% dintre  îmbolnăvirile cu rinofaringită şi mai mult de 40% dintre otite sunt cauzate de germenele Streptococcus pneumoniae. Otita, netratată, poate să ducă la abces cerebral. O altă problemă cu care ne confruntăm e faptul că bacteria a devenit rezistentă la antibiotice, mai precis la penicilină”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Dana Ionescu.

Studiile indică o rezistenţă a bacteriei la penicilină de până la 60%, în 1999.  De asemenea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile pneumococice reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel internaţional.

Zeci de mii de copii, vaccinaţi pe banii părinţilor

 „Pediatria are ca obiectiv primordial prevenirea unor boli grave cu răspândire largă în populaţia 0-18 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii privind extinderea programului naţional de vaccinare este salutară în acest context, mai ales, având în vedere dificultăţile bugetare din etapa actuală. Vaccinarea pneumococică asigură protecţia împotriva unor boli deosebit de grave, dar previne şi suferinţa de zi cu zi provocată de afecţiuni precum sinuzita sau otita medie acută, una dintre cele mai dureroase şi frecvente boli ale copilăriei”, a declarat pediatrul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

De la lansarea vaccinurilor, câteva zeci de mii de copii au fost imunizaţi împotriva pneumococului, dar costurile au fost suportate de părinţi.

Alexandru Rafila: „Părinţii trebuie să conştientizeze că sunt responsabili de sănătatea copiilor!”

Adrian Pană, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost introduse în Programul naţional de imunizare vaccinul pneumococic conjugat şi vaccinul HPV la cerere.

Secretarul de stat a mai precizat că vaccinul hexavalent, care se face împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi antipoliomielitei, care se administrează la două, patru, şase luni şi la un an, este în stoc la Unifarm şi va fi distribuit medicilor de familie.

Pană a evidenţiat importanţa vaccinării şi a necesităţii colaborării instituţionale pentru conştientizarea importanţei vaccinării.

„Trebuie să transmitem mai multe tipuri de mesaje. În primul rând, că vaccinarea a prevenit mai multe boli grave, exemple în acest sens sunt difteria şi poliomielita. În al doilea rând, românii trebuie să înţeleagă că vaccinurile sunt sigure şi eficiente. În al treilea rând, este esenţial ca informarea să se facă din surse autorizate, cum ar fi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi nu de pe Google. Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să conştientizeze că sunt responsabili de sănătatea copiilor lor”, a conchis Alexandru Rafila, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite