Barometrul discriminării. Şapte din zece români nu au încredere în homosexuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Şase din zece români nu ar vrea să aibă în familie un homosexual în timp ce şapte din zece afirmă că nu au încredere în persoanele cu altă orientare sexuală, arată Barometrul discriminării. Totodată, aproape 30% din respondenţi nu şi-ar dori o rudă de etnie romă, notează sondajul IRES, realizat la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Potrivit Barometrului discriminării, 74% din respondenţi nu au încredere în homosexuali în timp ce 72% din ei nu au încredere în romi, 69% nu au încredere în imigranţi, 68% în musulmani şi 58% în persoanele cu HIV/SIDA. 

De asemenea, în topul neîncrederii urmează persoanele de altă religie (58%), maghiarii (53%) şi evreii (46%). 

Studiul indică o intoleranţă ridicată faţă de homosexuali. Mai exact, 59% nu acceptă să aibă o rudă cu o astfel de orientare sexuală iar mai mult de jumătate nu acceptă un prieten care e homosexual. În ceea ce-i priveşte pe imigranţi, 39% nu acceptă o rudă de altă naţionalitate, iar 30% nu doresc un astfel de prieten. Situaţia este similară în cazul persoanelor care fac parte din diferite secte religioase. De pildă, 31% nu şi-ar dori o astfel de rudă şi 23% din români nu vor un prieten care să facă parte dintr-o sectă religioasă, arată hotnews.ro. 

Barometrul discriminării arată că două treimi din români nu sunt de acord cu căsătoria între homosexuali, iar 60% din ei sunt în dezacord cu parteneriatul civil. Peste 60% din români îi consideră pe musulmani ca fiind potenţial periculoşi, iar 52% cred că imigranţii ar trebui opriţi la graniţele Europei. 

Frica de diferenţă apare şi când e vorba de persoanele cu dizabilităţi, 51% din respondenţi considerând că acestea trebuie internate în instituţii speciale, se arată în studiu. 

35,5% dintre români cred că Soros a făcut rău României

Naţionalismul este văzut ca o mişcare necesară pentru România de aproape jumătate dintre români, neîncrederea în străinii care critică România este confirmată de 50% dintre respondenţi, iar Soros este un personaj care a făcut rău România pentru 35,5% dintre români. 

Cifrele ne arată faptul că orizontul de aşteptare pentru discursul urii este marcat de frici şi prejudecăţi serioase faţă de tot ceea ce nu e românul tipic ortodox, heterosexual şi naţionalist, ceea ce ne indică un teren extrem de fertil pentru o priză serioasă a discursului urii şi a negării valorilor liberale clasice, arată autorii studiului. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite