Baby boom în România. Numărul copiilor concepuţi în pandemie a crescut semnificativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Perioada de restricţii din pandemie a dus la o creştere semnificativă a numărului de femei care aşteaptă un copil. În martie 2021, numărul nou-născuţilor a fost mai mare de 1749 faţă de aceeaşi lună a anului 2020, conform unei analize realizată de Frames & Amca Medical.

Potrivit celor mai noi date de la Institutul Naţional de Statistică, în luna martie 2021 s-a înregistrat naşterea a 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021.

Medicii spun că asistăm la un fenomen în creştere, stimulat de condiţiile speciale din pandemie.

,,Oamenii au stat mai mult în casă şi acest lucru i-a făcut să fie mai atenţi şi mai preocupaţi de viaţa de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorinţa de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirmă dr. Edu Antoine, conferenţiar universitar, de la clinica Amca Medical, conform Frames.

În ultimele 4 luni, a crescut numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală. Statisticile INS arată că sporul natural negativ a crescut în luna martie 2021, faţă de cel din martie 2020.

2020 a fost anul cu cele mai puţine naşteri din 1967, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puţini ca în anul 2019.

Potrivit estimărilor Amca Medical, în 2021, numărul copiilor nou-născuţi ar putea trece de 200.000, cu un vârf de naşteri în perioada iulie-august 2021. Datele arată că cele mai multe femei însărcinate în această perioadă provin din mediul urban, au vârste între 25-39 ani şi se află, în cele mai multe cazuri, la primul copil.

,,Gravidele provin, în multe cazuri, din cupluri cu 7-8 ani de relaţie pentru care, cel puţin până acum, natalitatea nu a reprezentat o prioritate. Am avut şi multe femei aflate la al doilea copil, în special în jurul vârstei de 32-36 de ani. În cazul femeilor tinere, cu vârste de până în 25 de ani, natalitatea reprezintă încă un procent redus, cauzele având legătură cu statutul marital, cu condiţiile economice şi cu focusul pe job’’, arată statisticile.

Un barometru realizat de Frames la comanda clinicii Amca Medical, în perioada 12-20 februarie 2021, pe un eşantion de 350 de femei, 7 din 10 respondente au spus că pandemia le-a schimbat complet modul de viaţă.

,,Pandemia COVID a schimbat, din multe puncte de vedere, modul în care româncele percep realitatea. Dacă înainte de criza sanitară se gândeau în primul rând la carieră şi mai puţin la starea de sănătate, în 2021 percepţia s-a modificat semnificativ. Pentru 7 din 10 femei, sănătatea a devenit principala preocupare. De la modul în care arată fizic la prevenţia bolilor, natalitate şi importanţa unei familii sănătoase, româncele sunt mai focusate ca oricând pe rezultate concrete în viaţa personală’’, a declarat dr. Andreea Avram, de la Amca Medical.

54% dintre femeile fără copii, chestionate în cadrul barometrului, afirmau că şi-ar dori să rămână însărcinate, chiar şi în condiţiile grele de pandemie. Numai 23% spuneau că nu iau în calcul o sarcină, iar restul au evitat să răspundă.

,,Pandemia ne-a făcut să înţelegem cât de importantă este familia, iar dorinţa în creştere de a avea un copil reflectă această perspectivă. Motivele asociate cu natalitatea sunt multiple, de la dorinţa de a-şi consolida relaţia cu partenerul,  la o schimbare sensibilă şi tot mai puternică în mentalul feminin’’, a declarat  medicul.

Potrivit raportului Amca Medical, dorinţa de a fi mamă începe, uşor dar sigur, să depăşească ca importanţă cariera, de a urma un stil de viaţă agitat, mai ales în mediile corporatiste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite