Aurora boreală în România, fenomen ceresc uimitor. Imagini de poveste surprinse noaptea pe cer FOTO

0
0
Publicat:

Aurora boreală în România i-a ținut treji pe pasionații de fotografie. Imagini rare au fost realizate, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în vestul României, unde cerul a fost cufundat în lumina roșiatică (foto - Marius Turc).

Aurora Boreală, deasupra orașului Brad din Hunedoara. Foto: Marius Turc.
Aurora Boreală, deasupra orașului Brad din Hunedoara. Foto: Marius Turc.

Marius Turc, un fotograf din Brad, Hunedoara, s-a numărat printre martorii fenomenului ceresc și a reușit să surprindă aurora boreală deasupra orașului său.

Imagini cu aurora boreală, în toiul nopții

„Am avut o noapte albă... Pardon, colorată. Iată o imagine cu nebunia de azi noapte... la ora 3:23: orasul Brad sub pătura de ceață și jocul de culori al aurorei boreale, surprins de la înălțime”, a scris Marius Turc, pe pagina sa de Facebook.

Fotograful din Brad și-a obișnuit prietenii și urmăritorii de pe rețelele de socializare cu fotografiile sale spectaculoase.

Aurora boreală a putut fi observată, fenomen care a luminat cerul în nuanțe roșiatice și violet, a putut fi observată în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe regiuni ale României, în special în zone din vestul și nordul României, dar și în alte locuri din Europa.

Fenomen ceresc rar în România

Aurora Boreală în România s-a datorat, potrivit oamenilor de știință, unei furtuni geomagnetice cauzată de erupțiile solare au trimis plasmă către Pământ.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate de pe Soare interacționează cu atmosfera Pământului, creând ceea ce este cunoscut sub numele de Lumini Nordice și Sudice.

Institutul de Geofizică al Universității din Alaska Fairbanks prognozează o activitate ridicată a aurorei cu niveluri Kp-6 până luni seara. Experții spațiali arătau că determinarea exactă a puterii activității geomagnetice este dificilă, chiar și cu apariții mai frecvente. Furtunile geomagnetice au devenit mai numeroase în ultimul an, pe măsură ce Soarele începe să atingă faza maximă a ciclului solar.

O auroră, cunoscută și sub denumirea de aurora boreală sau aurora sudică, reprezintă o strălucire intensă de lumină naturală pe cerul Pământului, observată nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Termenul a fost folosit inițial de omul de știință Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite